27. júla 2013

D. B. Cooper

Deň pred sviatkom vďakyvzdania roku 1971 nastúpil istý muž pod menom Dan Cooper (médiá meno zmenili na D. B. Cooper) na lietadlo, ktoré smerovalo z Portlandu do Seattlu, pričom let mal trvať iba 30 minút. To však ešte nikto netušil, že Cooper sa v ten deň zapíše do dejín nielen odvážnym únosom, ale i následným útekom priamo z paluby lietadla.

Muž mal na sebe tmavý oblek a čiernu kravatu a pôsobil úradníckym dojmom. Počas letu jednej z letušiek nenápadne podal kúsok papiera s požiadavkami a oznámil jej, že má v kufríku bombu, čím sa mu podarilo hneď získať kontrolu nad celým lietadlom. Na palube sa vtedy spolu s únoscom i personálom nachádzalo 42 osôb. Cooper docielil, že lietadlo pristálo v Seattli, kde naňho už čakali desiatky policajtov a agentov vládnych služieb. Únosca im dal však iba polhodinu na splnenie jeho podmienok, pričom prepustil všetkých ostatných pasažierov, a tak nakoniec podľa očakávania dostal 200 000 dolárov v hotovosti, 4 padáky a jedlo pre personál. S tromi pilotmi a jednou letuškou tak potom opustili letisko v Seattli a zamierili na juh do tmavej upršanej noci.

Po 45 minútach letu poslal Cooper letušku do kabíny, zatiaľ čo si sám navliekol padák. Tašku s peniazmi si pripevnil k telu, dal dolu zadné schody a okolo ôsmej večer vyskočil do tmy niekde severne od Portlandu. Keď lietadlo pristálo v Rene, po únoscovi ostali iba zvyšné dva padáky a jeho kravata. Takmer okamžite sa rozbehla veľká pátracia akcia, do ktorej boli zapojené vojenské helikoptéry a lietadlá, pričom oblasť predpokladaného dopadu únoscu prečesávalo asi 1000 vojakov. Použilo sa dokonca i tajné lietadlo, ktoré celú trasu uneseného lietadla z výšky nafotilo, no po Cooperovi sa zľahla zem.

O 9 rokov neskôr, v roku 1980, našiel chlapec menom Brian Ingram na sever od Portlandu pri rieke Columbia River tri balíky, v ktorých sa nachádzali bankovky. Dokopy sa tam nachádzalo 5800 dolárov a poradové čísla sedeli na peniaze, ktoré dostal pri únose D. B. Cooper. To bol prvý dôkaz od samotného únosu v roku 1971. FBI potom celú oblasť prehľadala a "lovci Coopera" prebagrovali i celú rieku. Nenašlo sa však už nič a nikto nevedel presvedčivo povedať, ako sa tam peniaze dostali. Legenda menom D. B. Cooper stále pokračovala.

Dodnes sa uskutočnilo už mnoho nových pokusov o vnesenie svetla do prípadu. Boli použité moderné technológie, ktoré neboli v 70. rokoch dostupné, no vyšetrovatelia ani dnes nie sú Cooperovi na stope. Zdá sa, že to bol naozaj nadaný umelec v úniku so značnou dávkou otužilosti. Podmienky, do ktorých vyskočil, boli totiž krajne nehostinné. V ten večer bolo niekoľko stupňov pod nulou a aj keby sa mu zoskok podarilo prežiť, dopadol by iba v obleku a poltopánkach do tmavého lesa. Riečny nález je však dôkazom, že Cooper na zem dosadol úspešne. Kde je však zvyšok peňazí a kde je samotný Cooper? Mal snáď na zemi komplica, ktorý mu pomohol utiecť? Únos sa dodnes považuje za jeden z najväčších nevyriešených prípadov a samotné zmiznutie páchateľa za neobjasnené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára