20. augusta 2013

Zmiznutie počas letu

Za jedno z najpodivnejších zmiznutí osôb sa považuje prípad Jerrolda Pottera z júna 1968, ktorý zmizol priamo z paluby lietadla. Potter sa spolu s ostatnými chystal na konferenciu členov klubu Lion's Club a bol jedným z 23 cestujúcich na linke DC-3, ktorá letela z Kankakee v Illinois do Dallasu v Texase. Počasie bolo slnečné a obloha jasná, keď sa Potter ospravedlnil, že si musí odskočiť na toaletu. Vybral sa teda do zadnej časti lietadla a jeho manželka nemala najmenší dôvod k obavám. To bolo však naposledy, čo ho videla živého.



Pani Potter si ešte všimla, ako sa jej manžel cestou po uličke zastavil a prehodil pár slov so svojím kolegom z Loin's Club. O chvíľu sa lietadlo na pár sekúnd zatriaslo, no vyzeralo to, že ide iba o bežnú turbulenciu, a tak tomu nikto neprikladal väčšiu pozornosť. Potter sa však ani po dlhšej dobe nevracal a tak jeho žena požiadala letušku, aby skontrolovala toaletu. Medzitým si taktiež pilot Miguel Raúl Cabeza všimol, že svieti kontrolka, ktorá upozorňuje na otvorené dvere. Poslal teda druhého pilota Roya Bacusa, aby zistil, čo sa deje.

Cestou Bacusa zastavila aj letuška, ktorá mu oznámila, že sa pohrešuje jeden pasažier. Keď Bacus došiel dozadu, zbadal, že dvere pri toalete sú naozaj trocha pootvorené. Let to však nijak neohrozilo, keďže nenastal pretlak, no bezpečnostná reťaz, ktorá istila dvere, teraz ležala na podlahe. Piloti uvažovali, že keď sa lietadlo zatriaslo, Potter stratil rovnováhu a padol priamo na dvere. Reťaz sa zlomila a nešťastný muž zrejme prišiel o život po dlhom páde.

Keď lietadlo pristálo v Springfielde v Missouri, potvrdilo sa, že Potter na palube nie je. I tak sa však vynorili nové otázky. Aj keď sa zdalo, že zmiznutie bolo vysvetlené nešťastnou nehodou, ukázalo sa, že dvere nezaisťovala iba reťaz. Aby sa otvorili, trebalo ešte otočiť kľučkou o 180 stupňov. Touto kľučkou treba silno otočiť už keď lietadlo stojí pevne na zemi a vo vzduchu by to bola ešte ťažšia úloha. Nikto na palube tiež nepočul Potterov výkrik či iný náznak zmätku. Do úvahy však nepripadala ani možnosť, že spáchal samovraždu. Podľa slov rodiny mal všetko, po čom túžil a bol to šťastný človek. Ešte záhadnejšie bolo, že jeho telo sa i napriek dôkladnému prehľadávaniu trasy lietadla nikdy nenašlo. Čo sa teda stalo s Jerroldom Potterom? Jedna osoba vtedy poznamenala: "...bolo to ako keby sa vyparil. V jednom momente tam bol a v druhom bol už preč."

1 komentár: