23. februára 2014

Záhadný návštevník v Austine

Roku 1911 sa v pennsylvánskom meste Austin odohrala katastrofa, keď sa priehrada po dlhých dažďoch 30. septembra nakoniec pretrhla a zrovnala so zemou takmer celé mesto. O život vtedy prišlo 78 ľudí a pohroma navždy zmenila život v meste, ktoré sa po nej len horko-ťažko dokázalo spamätať. Objavili sa však i správy o podivnom "mužovi v čiernom", ktorý sa mestom zakrádal už celý rok pred katastrofou, no ktorého identitu nikto nevedel odhaliť. Jednalo sa snáď o akési proroctvo o katastrofe?

Priehradu postavila firma Bayless Pulp and Paper Company v roku 1900, čo do oblasti pritiahlo mnoho ľudí, ktorí dostali prácu. Pri stavbe sa zvažovalo, že hrádza by mala byť dostatočne hrubá, no nedostatok financií nakoniec firmu prinútil k použitiu lacnejších materiálov i k postaveniu tenšej hrádze. To však bola chyba, ktorá sa mala už čoskoro prejaviť. Na priehrade sa už po niekoľkých mesiacoch začali objavovať prvé trhliny. Už v januári roku 1910 mesto postihla prvá, menšia povodeň, ktorá však nemala až také závažné následky. I tak sa však mnohí obyvatelia začali obávať najhoršieho a presúvali sa na vyššie miesta. V tom čase ešte priehrada vydržala a ľudia sa po daždivých dňoch, kedy sa situácia už upokojila, znova vrátili do mesta. Čakalo ich však ďalšie znepokojivé prekvapenie. Začalo sa totiž povrávať, že okolo vozovne pri železnici sa potuluje záhadná postava.

Železnica bola postavená na prepravu stavebného dreva roku 1885. Železničné budovy v Austine, v ktorých sa vykonávala hlavne údržba, vyhoreli pri dvoch príležitostiach – v rokoch 1901 a 1906. Dalo sa čakať, že už vtedy sa mestom začnú šíriť duchárske historky, no tie prišli až o 4 roky po druhom požiari. Miestni fantóma považovali za ducha, no neexistuje žiadna informácia, ktorá by podivného návštevníka opisovala ako priesvitného a vydávajúceho strašidelné stony zo záhrobia. Svedkovia ho skôr opisovali ako "vysokého muža v čiernom, ktorý sa tajomne objavuje a mizne". Železničiari boli z neznámej postavy vyľakaní a tvrdili, že muž sa často znenazdajky objavuje v prázdnych vagónoch, túla sa po trati a "plazí sa medzi vozňami a behá po nich".

Jednalo sa snáď o známeho MIB, teda "muža v čiernom"? Títo muži sa však vyskytujú pri pozorovaniach UFO a svedkom sa vyhrážajú a snažia sa ich umlčať, aby sa nikde nezmieňovali o paranormálnych javoch, ktoré videli. O týchto MIB sa totiž tiež často vraví, že sa správajú veľmi čudne a údajne sú udivení aj nad bežnými vecami, ktoré iným ľuďom prídu normálne. Pozorovania fantóma z Austinu náhle ustali približne v čase spomínanej katastrofy, kedy nakoniec priehrada povolila. Ľudia umierali, keď sa masa vody valila mestom spolu s drevom, autami, sutinou a troskami domov. Zatiaľ čo sa oficiálny počet obetí zastavil na 78, niektorí špekulovali, že ich mohlo byť aj 88. Za zmienku tiež stojí, že katastrofa sa dokonca opakovala roku 1943, no našťastie bez obetí.

Je pochopiteľné, že po takej pohrome si väčšina obyvateľov na záhadnú postavu ani nespomenula, keďže boli všetci zamestnaní budovaním si nových domovov. Mnohí však veria, že výskyt rovnako záhadnej entity menom Molí muž v Point Pleasant bol akousi predzvesťou zrútenia sa mosta Silver Bridge. Môžeme to isté povedať i o podivnom mužovi v čiernom z Austinu? Odkiaľ sa však podivná bytosť vzala a kde zmizla po katastrofe? To sa žiaľ ešte nikomu nepodarilo zistiť. V Austin Dam Memorial Park sa dodnes nachádzajú ruiny a pozostatky starej priehrady ako svedectvo o pohrome, ktorej sa zjavne dalo predísť a o obetiach, ktoré doplatili na ľudskú nezodpovednosť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára