28. apríla 2014

Osudné lety

Od tej doby, čo sa nad našou planétou začali objavovať neidentifikované lietajúce objekty, sa udialo mnoho prípadov, kedy vojenské či civilné lietadlá zmizli alebo havarovali po kontakte s mimozemskými strojmi. Občas sa takáto udalosť dokonca objavila i na titulkách novín. Omnoho častejšie však zostane pred verejnosťou utajená a zmiznutie lietadla je pripísané niečomu bežnému. Niekedy sú však dôsledky mimozemského zásahu až príliš bizarné.

Takýto prípad predstavuje posledný let sovietskeho poštového lietadla Antonov AN-2P. Toto lietadlo vzlietlo vo februári 1961 z mesta Sverdlovsk so siedmimi ľuďmi na palube a mierilo do Kurganu. Podľa správy z Moskovského leteckého inštitútu, ktorú potvrdili úradníci zo sovietskej ambasády v Londýne, s ktorými hovoril britský ufológ Derrek Mansell, boli podrobnosti neobvyklého stretnutia nasledujúce.

Lietadlo zmizlo z obrazoviek radaru asi 130 až 160 kilometrov za Sverdlovskom hneď potom, čo pilot hovoril s pozemnou službou a hlásil, že ich prenasleduje akýsi guľatý objekt. Po neúspešnom pokuse obnoviť spojenie s lietadlom bolo zahájené pátranie za pomoci helikoptér a pozemných jednotiek. O niekoľko hodín bolo lietadlo nájdené na malej čistine v hustom lese. K úžasu prieskumníkov ostalo lietadlo nepoškodené – až na ten rozdiel, že po posádke nebolo ani stopy. Lietadlo však nemohlo pristáť bežným spôsobom, keďže bolo jasné, že by sa na takej malej čistine nemohlo dostať dole bez toho, aby narazilo aspoň z jednej strany do stromov. Na mieste sa nenašli žiadne stopy pneumatík ani ľudské stopy. O 100 metrov ďalej však prieskumníci objavili 30 metrov široký kruh spálenej trávy, pričom pôda sa na tomto mieste prepadla. Vyšetrovatelia napokon neboli schopní podať žiadne vysvetlenie o tom, čo sa stalo so siedmimi ľuďmi, ktorí cestovali na palube.

Je však zrejmé, že členovia posádky sovietskeho poštového lietadla patria k mnohým ďalším, ktorí sa stali obeťami mimozemšťanov. Iní unikli len o vlások. V novembri roku 1979 preleteli tesne okolo tryskového lietadla so 109 pasažiermi na palube, cestujúcimi na Kanárske ostrovy, dva neidentifikované lietajúce objekty. Stalo sa to vo chvíli, keď lietadlo vletelo do vzdušného priestoru Španielska. Na pomoc mu prileteli dve francúzske vojenské lietadlá Mirage. Lietajúce objekty odleteli po prvých výstreloch. Po núdzovom pristátí hovoril otrasený pilot o blízkom stretnutí užasnutým vládnym úradníkom. Španielsky minister dopravy Sanchez Tehran dokonca pripustil, že tento bizarný príbeh môže byť pravdivý.

Cestujúci a posádka tohto španielskeho lietadla mali šťastie. 5 arabských obchodníkov, ktorí cestovali o niekoľko mesiacov skôr súkromným lietadlom z Atén do Jeddahu, však také šťastie nemalo. Potom, čo pilot ohlásil, že vedľa nich letí objekt podivného tvaru, lietadlo z radaru zmizlo nad Saharskou púšťou. Jeho trup bol nájdený neporušený a bez akýchkoľvek stôp po požiari, no i napriek tomu sa telá mužov premenili na kopu popola. Profesor z londýnskej nemocnice Michael Day pozostatky mužov preskúmal a bol si istý, že žiaden prirodzený faktor nemohol spôsobiť takéto zmeny v štruktúre kostí. Podľa jeho názoru bola príčinou tragédie sila, ktorú veda zatiaľ nedokáže vysvetliť.

Jedným z najznámejších prípadov zmiznutia lietadla je prípad Fredericka Valenticha, ktorý zmizol roku 1978. Novinár, ktorý sa prípadom zaoberal, dokonca zistil, že oblasť Basského prielivu, nad ktorou Valentichova Cessna zmizla, zažila v minulosti podobných záhad viac. Už v roku 1920 boli podivné svetlá na oblohe spájané so zmiznutím motorovej jachty Amelia a tiež so zmiznutím prieskumnej lode, ktorá ju mala nájsť. Správy o podivných objektoch nad prielivom sa objavovali počas nasledujúcich 30 rokov, behom ktorých zmizlo v oblasti 17 lietadiel za podobných okolností, ktoré sa týkali Valentichovho prípadu.

Vyššie spomínané udalosti však zrejme predstavujú iba špičku ľadovca. Ročne havarujú a zmiznú stovky lietadiel a príčina ich osudu ostáva často nevyjasnená. Tieto tragédie môžu i nemusia mať spojitosť s neznámymi lietajúcimi objektami. Dá sa však povedať, že tam, kde sa zjavne jedná o UFO, sú väčšinou všetky stopy pre istotu zničené. Na začiatku 60. rokov publikoval tím významných vedcov, astronómov a vojenských dôstojníkov, známy pod skratkou NICAP (National Investigations Committee On Aerial Phenomena), správu nazvanú "Dôkazy o existencii UFO", v ktorej konštatovali, že UFO sú nebezpečné objekty, a zároveň obvinili úrady z úmyselného prekrúcania dôkazov. Následne dôkazy poskytol i generál Benjamin Chidlaw, ktorý vyhlásil: "Letecké sily USA stratili mnoho mužov a lietadiel, keď sa ich UFO pokúšalo zastaviť." Chidlaw tiež uviedol, že je bežnou praxou spravodajských služieb podrobné záznamy o takýchto udalostiach uchovávať.

Nedá sa už pochybovať, že vláda Spojených štátov spolu s vládami ďalších krajín popiera dôkazy o pozorovaní neobvyklých objektov. Aby všetko udržala v tajnosti, uchyľovala sa väčšinou k metódam, ktoré nie sú v súlade so zákonmi slobodnej spoločnosti. Oficiálna stratégia popierania existencie UFO sa naďalej praktikuje a vážení občania, ktorí sa ocitnú v blízkosti mimozemských strojov, môžu byť dosť reálne obvinení z podvodu, šialenstva, právnej nespôsobilosti či halucinácií. Dobrá povesť ľudí sa ničí i naďalej. Používajú sa metódy zastrašovania, hrozí sa súdom či fyzickým násilím a to podľa toho, aká oficiálna stratégia má prednosť. A tak väčšina ľudí naďalej predpokladá, že UFO je buď dielom chybnej identifikácie bežných objektov (hviezdy, balóny a pozemné lietadlá), alebo výplodom mysle slaboduchých, ktorí sa na seba snažia upútať pozornosť. Na našej oblohe sa však medzitým deje niečo vskutku podivné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára