25. augusta 2016

Odtlačok nevinného muža

Malé pennsylvánske mestečko Jim Thorpe, kedysi označované ako "štvrté najkrajšie mestečko Ameriky", skrýva v jednej cele miestnej väznice strašidelnú spomienku. Už takmer 140 rokov tam totiž jeden muž dokazuje, že si stojí za svojou nevinnosťou. Tajomný odtlačok jeho ruky, ktorý tam pred smrťou stihol zanechať, sa totiž nedá dodnes nijakým spôsobom odstrániť.

V roku 1877 boli vo väznici Carbon County odsúdení štyria muži. Hovorilo sa im Molly Maguires a ľudia vraveli, že ide i írskych revolucionárov, ktorí majú na krku vraždu, podpaľačstvo, únos a iné zločiny spojené s miestnym priemyslom s uhlím. Mnohí však verili a dodnes veria, že muži boli len obetnými baránkami veľkých uhľových magnátov. Navzdory protestom zo strany obvinených bola moc veľkých bezohľadných pánov vplyvnejšia a zákon na ich strane, a tak po mnohých nejasných súdnych procesoch všetci štyria nakoniec skončili na šibenici ako varovanie pre všetkých rebelov. Jedným z týchto nešťastníkov bol aj Alexander Campbell, ktorého držali v cele č. 17. Práve z tejto cely sa dlho pred popravou ozýval jeho krik a neustále tvrdenia, že je nevinný. Nebohému to však nepomohlo a legenda hovorí, že muž v deň svojej popravy siahol do špiny na zemi a potom svoju dlaň nezmazateľne otlačil na stenu cely s presvedčivým tvrdením: "Toto je odtlačok nevinného muža! Ostane tu navždy, aby hanobil okres, ktorý obesil nevinného!"Campbell následne o niekoľko hodín spolu s ostatnými zadržanými odvisol na šibenici.

Krátko na to, čo bolo jeho telo pochované, pracovníci väznice odtlačok zo steny zoškrabali. Netrvalo však dlho, a na prekvapenie všetkých sa tam o pár dní ten istý odtlačok objavil znova, akoby ho niekto spravil nanovo. Po viacerých neúspešných pokusoch o odstránenie začali byť vystrašení strážnici presvedčení, že výrok odsúdeného sa naplnil. Aj napriek nedostatku miesta potom cela vo väznici roky a roky ostávala prázdna a ďalší väzni už v nej umiestňovaní neboli. V roku 1930 sa však šerif Bowman rozhodol "legendu o odtlačku" ukončiť. Jednej noci do väznice priviedol miestny gang, členovia ktorého mali celú stenu zbúrať a postaviť novú. Šerif šiel na noc domov a bol si istý, že sa mu tento "írsky zázrak" podarilo navždy odstrániť. Šokovaný však ráno zistil, že na novej omietke sa už črtá obrys dlane. K večeru už bol odtlačok znova jasne viditeľný.

Odtlačok bol potom ešte mnohokrát podrobený skúškam zoškrabania, premaľovania a čistenia najsilnejšími prostriedkami, no vždy zbytočne. Tajomný znak je na stene v Carbon County dodnes a i keď sa miestnym strážcom zákona dlho nepozdávalo, že tento jav láka davy zvedavcov, z väznice sa nakoniec stalo múzeum a z večného odtlačku veľká atrakcia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára