19. januára 2017

Legendy Golden Gate Parku

Golden Gate Park v San Franciscu je so svojou rozlohou viac ako 1000 akrov jedným z najnavštevovanejších parkov v Spojených štátoch. Bol navrhnutý po vzore Central Parku a nachádza sa tam viacero atrakcií - botanická záhrada, múzeá, pódium na koncerty, umelé jazero a nakoniec aj zopár duchov.


Najznámejšou duchárskou legendou je príbeh viazaný k jazeru Stow Lake. Historky o jazere kolujú už po dobu viac ako 100 rokov, pričom prvé zmienky pochádzajú z novín z roku 1908. Vtedy sa totiž objavil príbeh o mužovi menom Arthur Pigeon, ktorý sa akurát chystal na svojom vozidle opustiť park, avšak cestu mu odrazu zatarasila vysoká postava. Muža neskôr chytila polícia za rýchlu jazdu, a tá mala spomínaný dôvod. Pigeon totiž vystrašený vypovedal, že pred jeho autom sa objavila vychudnutá postava ženy v bielom. Tá vraj bola bosá a na jej tvári neboli žiadne črty, čo muža vydesilo a tak dupol na plyn a uháňal preč.

O tomto duchovi sa vraví, že ide o matku troch detí, ktorá o jedno z nich prišla na území parku. Jedna verzia hovorí, že žena sa s deťmi niekedy v 19. storočí člnkovala na jazere, keď batoľa nešťastnou náhodou spadlo do vody. Matka za ním v panike hneď skočila, avšak obaja sa utopili. Iný príbeh zas hovorí o nezletilom dievčati, ktoré otehotnelo a porodilo, avšak v snahe utajiť celú vec hodilo dieťa do jazera. Dievča potom údajne spáchalo samovraždu, a preto máta v parku. Počas rokov už vraj tohto ducha videlo veľa svedkov a prízrak je popisovaný stále rovnako, túlajúc sa v noci parkom a hľadajúc svoje dieťa. Duch má mokré biele šaty a dlhé vlasy a najčastejšie sa pohybuje na brehoch jazera a zúfalo hľadí do vody. Prízrak však niektorí videli aj na kopci Strawberry Hill, ktorý sa týči nad jazerom.

Nie je to však len nešťastná matka, kto straší v Golden Gate Parku. Iným podivným zjavom je aj socha zvaná "Poineer Woman and Children" (voľne preložené ako "priekopnícka žena s deťmi"). Táto socha sa nachádza blízko jazera vedľa starého zrubu, ktorý slúžil ako centrála pre priekopníčky v Kalifornii. Legendy vravia, že keď je aktívny duch ženy na jazere, začnú sa podivné veci diať aj so sochou. Tá vraj niekedy ožíva, pohybuje sa a mení pozíciu. Jej tvár pritom mení výraz a niektorí hlásili, že niekedy soche dokonca chýba hlava či ruky. Iné historky vravia, že ak okolo jazera v noci jazdí viacero áut, všetkým odrazu naraz zdochne motor. Teenageri si zasa rozprávajú strašidelné príbehy o tom, že ak v noci niekto trikrát povie "biela pani", duch ženy sa objaví a opýta sa, či videli jej dieťa. Ak je odpoveďou áno, duch bude svedkov strašiť, ak nie, zabije ich.


Socha "Poineer Woman and Children"


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára