19. novembra 2017

Stanley Hotel - inšpirácia pre "The Shining"

Kultové dielo Stephena Kinga "The Shining" pozná snáď každý fanúšik hororu. Legendárny film Stanleyho Kubricka ešte utvrdil povesť tohto diela ako jedného z najznámejších strašidelných príbehov o izolovanom horskom hoteli, ktorý svojimi paranormálnymi javmi doháňa ľudí do šialenstva. Kinga však inšpiroval skutočný hotel, ktorý je údajne doslova preplnený duchmi - Stanley Hotel.

Hotel v Estes Park v Colorade je dnes už objektom mnohých legiend. Takmer každá z jeho 140 izieb a mnohých chodieb skrýva nejaké tajomstvo, ku ktorému sa viaže nejaká historická udalosť. Hotel navrhol sám Freelan Stanley, jeho zakladateľ a prvý majiteľ, a hlavná budova bola postavená v roku 1909. Hotel spočiatku slúžil hlavne ako luxusné letné sídlo pre Stanleyho a jeho priateľov, kde sa všetci mohli oddávať oddychu a rôznym druhom zábavy na čerstvom vzduchu. Stanley najal okolo 300 umelcov a remeselníkov, ktorí pre každý kút hotela vytvorili unikátnu výzdobu a dekorácie, aby hotel pôsobil honosne. Interiéru prevláda borovicové drevo a spolu s dláždenou podlahou, mnohými kozubmi a luxusnými lustrami pôsobí celá stavba ako ideálne horské stredisko. Počas viacerých dekád od vzniku hotela sa však medzi jeho múrmi už odohralo mnoho rôznych udalostí, ktoré zjavne na budove zanechali permanentné stopy psychickej energie.



V súčasnosti je hotel v rekonštrukcii, čo v mnohých prípadoch vyprovokuje duchov, ktorí sú zvyknutí na ich známe prostredie. Prerábanie hotela má vraj posledné roky na svedomí veľa manifestácií a aj fotografických dôkazov, ktoré sa turistom pri návšteve podarí spraviť. Pozorovania zahŕňajú celú plejádu rôznych prízrakov, ktoré väčšinou predstavujú predošlých majiteľov či hostí. V hudobnej miestnosti s klavírom ľudia počujú hudbu, ktorú má na svedomí Flora Stanley, manželka Freelana. Jej ducha sa vraj už podarilo viackrát zachytiť na fotkách, a to najmä na hlavnom schodisku. Iní svedkovia Floru videli, ako vyzerá z okna hudobnej miestnosti, akoby očakávala nových hostí. Samotného Freelana je vidieť, ako sa niekedy prechádza hlavnou predsieňou. Keď sa raz zatváral bar na hlavnom poschodí, Freelanovho ducha personál videl, ako sa opiera o stenu a so zloženými rukami sleduje, či si zamestnanci poctivo robia svoju prácu.

Jedným z najoddanejších pracovníkov bola Elizabeth Wilson, ktorej sa v roku 1911 stala nehoda. Toho večera búrka vyhodila prúd, a tak sa Elizabeth vybrala do izby č. 217, kde mala spustiť plynové lampy. Slúžka teda šla do izby so sviečkou, avšak netušila, že v izbe už uniká plyn. Nasledovala teda silná explózia, ktorá zničila skoro celé západné krídlo. Elizabeth však výbuch prežila, pretože dopadla na poschodie dole. Žena sa po zotavení do hotela vrátila a oddane pracovala až do svojej smrti. Krátko na to však začali kolovať historky, že Elizabeth sa do izby 217 vracia v prízračnej podobe, kde hosťom skladá šaty alebo im dokonca líha do postele. Iná verzia však vraví, že výbuch toho večera slúžku zabil, a tak sa s istotou nevie, kde je vlastne pravda. V tejto izbe taktiež Stephen King so svojou manželkou strávil v roku 1974 noc, ktorá mu po nočnej more priniesla námet na dielo "The Shining" a ktorú taktiež zahrnul do knihy ako najdesivejšiu izbu. Zaujímavosťou je, že King a jeho žena boli v tú noc jedinými hosťami v celom hoteli.


Častým javom sú aj prízračné deti, ktoré svedkovia počujú, ako bežia po chodbách a smejú sa pri svojich hrách. Na štvrtom poschodí hostia počuli šepot detí dokonca v šatníkoch svojich izieb. Duch malého chlapca tam taktiež budí spiace deti, pretože sa chce hrať. Duch iného chlapca zas zapína televízory a pridáva hlasitosť, a taktiež zapríčiňuje blikanie svetiel a iných elektrických zariadení. Hlavné schodisko okrem iného slúži aj malému dievčaťu, ktoré sa tam zjavuje a pokukuje po hosťoch. V izbe 401 zas sídli duch bezohľadného Lorda Dunravena, ktorý hotel často navštevoval. Ten však často hosťom kradol šperky a správal sa bezočivo, čo sa zjavne podobne prejavuje aj dlho po jeho smrti. Duch Lorda sa podľa všetkého najradšej zdržiava v šatníku, ako mnoho iných prízrakov. Keď do šatníku vojde nič netušiaca žena, Lord im vraj často dýcha na krk alebo sa ich začne dotýkať.

Dnes je hotel stále veľmi paranormálne aktívny. Navštívilo ho už mnoho vyšetrovateľov, ktorí tam získali veľa dôkazov a podivných nahrávok neznámych hlasov. V ponuke sú aj ghost tours, ktoré sa pravidelne konajú pre každého, kto má odvahu vydať sa do tmavých chodieb. Je však zaujímavé, že hotel nemá príliš tragickú históriu, ktorá je často predzvesťou nadprirodzených javov. Jeho prízrační obyvatelia tam však ostávajú zjavne čisto z obľuby a potešenia, ktoré im hotel poskytol ešte počas ich života. V hoteli sa už mnohým ľuďom podarilo odfotografovať podivné javy a postavy, a dôkazov a príbehov, ktoré sa k nim viažu, je toľko, že by sa nedali zhrnúť ani do samostatného článku. Vyberám teda niekoľko príkladov fotografií, ktoré spravili návštevníci a ktoré naznačujú, že Stanley Hotel je vskutku miesto plné hostí z druhého sveta.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára