5. marca 2018

Vreštiaca bytosť z Freiburgu

10. septembra 1978 nastupovala v skorých ranných hodinách skupina baníkov do práce, keď im však vstup do bane zablokovala čierna okrídlená bytosť. Keď sa muži k postave priblížili, tvor vraj vydal desivý zvuk podobný "kriku 50 ľudí naraz". Takto sa začína známy príbeh z Freiburgu, ktorý dnes už predstavuje miestnu legendu.

Mesto Freiburg im Breisgau leží na juhozápade Nemecka a na prvý pohľad sa nejedná o nijak významnú lokáciu. Okolo sa rozprestierajú vrchy Čierneho lesa, kde sa v minulosti nachádzalo mnoho baní a dolov. Práve o jednej nemenovanej bani dodnes koluje podivná historka, ktorá sa často objavuje pri iných prípadoch lietajúcich tvorov a oblúd z oblasti kryptozoológie. Spomínaného dňa sa vraj skupina 21 baníkov (niekde uvádzané aj 36 alebo iný počet) chystala začať prácu, keď sa však priamo pred vchodom do bane objavila tmavá postava. Muži si spočiatku mysleli, že ide o človeka v čiernom kabáte, no nikto z nich netušil, čo by tam mohol robiť. Niekoľko mužov sa teda k postave vybralo s cieľom objasnenia situácie, keď sa odrazu na zdesenie všetkých na chrbte tvora rozprestreli veľké krídla.

Baníci ostali ako skamenení, ale to, čo malo prísť, všetkých utvrdilo, že určite nejde o človeka. Bytosť totiž o malú chvíľu vydala zvuk, pri ktorom tuhla krv v žilách. Škrekot sa podľa svedectiev podobal na "krik 50 ľudí" alebo "škrípajúce brzdy vlaku". Muži prirodzene z miesta okamžite v panike ušli a ostali na vzdialenom mieste, kde bytosť pozorovali. Veľké krídla sa však stiahli späť a tvor znova bez pohybu stál na tom istom mieste. Podľa všetkého to vyzeralo, že baníkov vôbec nechce pustiť do bane. Minúty postupne ubiehali a niektorí muži sa medzitým pustili do iných menších úloh mimo bane. Asi o hodinu po tomto stretnutí sa však odrazu spod zeme ozval silný výbuch, po ktorom sa otriaslo celé okolie. 

Muži rýchlo pribehli ku vchodu, no bytosť bola preč. Po niekoľkých hodinách, kedy bol uhasený oheň a zistené škody, sa verejní činitelia zhodli na tom, že keby baníkom nič nebránilo v to ráno zísť dolu, boli by už istotne všetci mŕtvi. Špekulovalo sa teda, že vreštiaci netvor v ten deň zachránil životy týchto baníkov, keď im ako posol istej smrti zabránil v ich plánoch. Historky však ešte vravia, že niekoľkí baníci po tomto incidente po niekoľkých mesiacoch stále v bani pracovali. Práve títo muži, ktorí sa taktiež s príhodou zverili svetu, však vraj onedlho zomreli v chudobe behom krátkej doby. Ostatní zo skupiny v bani prestali pracovať a mnohí z nich údajne potom trpeli psychickými problémami.

Toľko k legende o "Freiburgskom vreštiacom tvorovi", ako sa mu dodnes hovorí na internete. Pravda sa však v tomto prípade zisťuje len ťažko, a tak je možné, že ide skutočne len o populárnu internetovú legendu. Poloha ani názov spomínanej bane nie sú známe, takisto ako ani žiadne konkrétne mená baníkov. Ako je teda možné, že príbeh spomína presný dátum a čas (okolo siedmej ráno), no nič viac? Vyšetriť viacero detailov je teda nemožné, čo na prípad vrhá tieň pochybností. Na rozdiel od iných známych prípadov okrídlených tvorov (Mothman, bytosť z Černobyľu...) v tomto príbehu absentuje príliš veľa detailov na to, aby sa dal aspoň spolovice považovať za skutočný. To sa však už zrejme nikdy presne neoverí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára