31. januára 2013

Mary Celeste

Zmiznutie posádky lode Mary Celeste je jednou z najznámejších záhad vydaných oceánom. Plachetnicu našli 4. decembra 1872 v Atlantickom oceáne bez posádky i napriek tomu, že počasie bolo pokojné a námorníci boli skúsení a vedeli si na mori poradiť. Loď bola v dobrej kondícii a stále na svojej pôvodnej trase ku Gibraltárskemu prielivu, kadiaľ mala pokračovať do Talianska. Náklad ostal nedotknutý a majetok a cennosti posádky boli na svojom mieste. Po samotnej posádke sa však nenašlo ani jedinej stopy.



Kapitán Benjamin Briggs bol vtedy už skúsený 37-ročný námorník, keď 5. novembra 1872 vyplával z New Yorku so sedemčlennou posádkou a svojou ženou a dcérou na more. Ich náklad pozostával z 1701 sudov s alkoholom. O týždeň na to z prístavu vyrazila taktiež loď Dei Gratia, ktorá mala podobný kurz plavby ako Mary Celeste. O mesiac na to, 4. decembra, kormidelník lode Dei Gratia zbadal v diaľke loď, no keď sa k nej priblížili, všimli si, že niečo nie je v poriadku. Loď bola odklonená a vyzerala, že sa len tak vznáša na vlnách. Posádka teda informovala kapitána Morehousa, ktorý bol priateľ s Briggsom, a ten si hneď všimol, že ide o Mary Celeste. Priblížili sa k lodi asi na 400 metrov a dve hodinu ju pozorovali. Nakoniec sa jeden člen posádky Dei Gratia dostal na palubu lode a oznámil, že loď je opustená a zateká do nej, no stále je schopná plavby. Všetky dokumenty okrem kapitánovho denníku chýbali. Lodné hodiny nefungovali, kompas bol rozbitý a jediný záchranný čln chýbal. Vravelo sa aj o nedotknutom jedle a šálkach kávy na stoloch, no tieto správy boli neskôr zamietnuté. Na loď sa dostalo viac námorníkov, aby preskúmali situáciu, a zistili akurát to, že náklad je na svojom mieste. Neskôr pri vykladaní sa však zistilo, že z 1701 sudov je 9 prázdnych. Zásoba jedna na šesť mesiacov a cennosti posádky boli na svojom mieste, čo vylučovalo útok pirátov. Na lodi sa nenašli známky násilia či vzbury, no vyzeralo to, že bola opustená v zmätku a narýchlo.

Teórie o zmiznutí
Od zmiznutia posádky v roku 1872 vzniklo mnoho špekulácií o tom, čo sa desiatim ľuďom na palube mohlo asi prihodiť. Väčšina logických úvah sa týka sudov s alkoholom. Náklad bol považovaný za nebezpečný, a keďže 9 sudov bolo nájdených prázdnych, vravelo sa, že posádka v panike unikla z lode po tom, čo sa zo sudov vyparilo mnoho alkoholu. Keďže železné časti sudov do seba v podpalubí narážali, hrozilo nebezpečenstvo výbuchu. Loď potom vietor odvial od ich záchranného člnu a posádka sa utopila alebo umrela na hlad a vyčerpanie. Na zadnej časti lode sa však našlo uviazané lano, čo značilo, že posádka bola priviazaná vzadu a čakala na záchranu. V tom čase sa však vraj prihnala búrka a lano nevydržalo. Toto bolo oficiálne vysvetlenie, ktoré bolo roku 2008 prezentované aj potomkom pôvodného kapitána.

Iné teórie vraveli aj o pirátstve alebo vzbure proti Briggsovi, no keďže sa vedelo, že Briggs sa k posádke správa prívetivo a s rozumom, tieto teórie boli zavrhnuté. Niektorí tvrdili, že zopár námorníkov sa opilo a zabilo kapitána aj s rodinou, no na lodi sa nenašli známky po násilí. Fantastickejšie úvahy vraveli napríklad o mimozemšťanoch, morských obludách či fenoménoch spájaných s Bermudským trojuholníkom, i keď loď sa v inkriminovanej oblasti neplavila. Plavidlo bolo nakoniec zničené roku 1885, keď sa ho z dôvodov finančného podvodu násilne pokúsili potopiť.



 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára