19. apríla 2013

Osemnohá nočná mora

Keď sa hovorí o pavúkoch, väčšina ľudí má z nich strach alebo k nim cíti odpor, a verí sa, že väčšina z týchto tvorov nemôže narásť do väčšej veľkosti ako pár centimetrov. Čo by ste však robili, keby sa na vás vyrútila osemnohá kreatúra veľká ako pes? Je to nezmysel, alebo obrovské pavúky naozaj žijú kdesi v odľahlých častiach sveta?

Popis
J'ba Fofi, čo v africkom jazyku Baka znamená "obrovský pavúk," predstavuje tvora, ktorý údajne žije v štáte Kongo, pričom sa môže jednať o nový druh pavúkovca. Je považovaný za kryptida, keďže jeho existencia nie je potvrdená, a do pozornosti širšej verejnosti sa dostal len nedávno. J'ba Fofi je popisovaný ako prerastená tarantula s hnedým chlpatým telom a rozpätím nôh 120 až 180 centimetrov. Podľa kmeňa Baka vraj pavúky splietajú nory z listov a naťahujú siete pomedzi stromy. Živia sa prevažne vtákmi a menšími zvieratami a ich výskyt je dnes zriedkavý vďaka ubúdajúcemu prirodzenému prostrediu.

Príbehy o tomto tvorovi v Afrike kolujú už generácie, no podobné zmienky sa v nedávnej dobe objavili i v Spojených Štátoch. Nový výskum vedený Terrencom Aymom preskúmal africký folklór, podľa ktorého sa tento tvor vyskytuje v husto zalesnených častiach Konga, Ugandy a strednej Afriky. Zmienili sa o ňom údajne i západní cestovatelia, ktorí popisovali ohromného pavúka s rozpätím nôh 1,5 metra. Aym podľa výskumu tvrdí, že tieto pavúky žijú v lesoch pri dedinách afrických domorodcov a splietajú ohromné siete a pasce v podobe vláken nízko nad zemou, ktorými potom chytajú nič netušiacu korisť, vrátane ľudí. Nešťastnej koristi alebo obeti potom do tela svojimi veľkými tesákmi vstrekujú jed.


Pozorovania
1938, Kongo: Britský pár Reginald a Margurite Lloyd šli vo svojom džípe po lesnej ceste, keď im cez cestu prebehlo akési zviera. Najprv si mysleli, že ide o opicu alebo nejakú mačkovitú šelmu, no ukázalo sa že je to pavúk pripomínajúci tarantulu veľký približne 90 cm.

1942, Papua Nová Guinea: Austrálsky vojak údajne videl pavúka veľkého ako šteňa, ako visí na sieti širokej asi 3 metre. Tvor mal vraj masívne telo, bol čierny a chlpatý ako tarantula.

1948, Leesville, Louisiana, USA: William Slaydon kráčal s vnúčatami severne od cesty Highway 171, keď si zrazu všimol pohyb. Po tom, čo počul šuchot, z kríkov pred ním vybehol "pavúk veľký ako vaňa" a prebehol cez cestu.

2001, Kamerun: Timbo, vodca kmeňa Baka v Kamerune, povedal anglickému výskumníkovi Williamovi Gibbonsovi, že J'ba Fofi si v novembri roku 2000 postavil hniezdo neďaleko ich dediny.

2011, Amazonský prales: Bristký kameraman Richard Terry navštívil Amazonský prales s cieľom preskúmať tvrdenia o výskyte obrovských pavúkov. V jednej odľahlej dedine ho informovali, že gigantické pavúky žijú v dierach hlboko v džungli a merajú v priemere asi 120 centimetrov.

2013, Texas: Hlásenie z Texasu hovorilo o "abnormálne veľkom pavúkovi," ktorý sa snažil vyliezť na dom. Meral znova asi 120 centimerov a miestni doňho vraj museli viackrát streliť, aby ho zabili. Tento príbeh sa však ukázal ako podvod.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára