8. mája 2022

Nina Kulagina a jej neobvyklý talent

Je všeobecne známe, že ľudia, ktorí podľa vlastných slov disponujú nadľudskými psychickými silami, sú väčšinou podvodníci, ktorí sa snažia verejnosť oklamať a ešte na tom aj zarobiť. Potom sa však ale nájdu aj jedinci, ktorí dokázali popliesť hlavy mnohým odborníkom a vedcom, a zdalo sa, že skutočne dokážu nemožné. Nina Sergejevna Kulagina, na pohľad bežná žena, údajne bola jednou z nich.

 Známi kúzelníci a „nadprirodzené talenty“, ako napríklad svetoznámy Uri Geller, už boli mnohokrát pri svojich trikoch odhalení a zistilo sa, že v ich prípade nejde o žiadnu mágiu. V prípade Niny Kulaginy sa však vskutku objavilo mnoho otázok, ktoré sa expertom ani po dlhom výskume nepodarilo uspokojivo vysvetliť. Kulagina sa narodila v roku 1926 v bývalom Sovietskom zväze a už vo svojich štrnástich rokoch bojovala v druhej svetovej vojne. Po vojne sa vydala a ostala ženou v domácnosti, avšak vtedy zistila, že sa okolo nej dejú podivné veci.

Kedykoľvek, keď sa Nina nahnevala, v jej okolí sa na prvý pohľad začali typické prejavy poltergeista. Onedlho jej však bolo jasné, že pohybujúce sa predmety nebudú prejavom ducha, ale jej vlastných emócií a neznámej sily, ktorú vraj zdedila po svojej matke. Po istej dobe a tréningu sa postupne naučila zamerať svoje schopnosti na dané predmety a hýbať s nimi bez dotyku. Ako sama tvrdila, musela sa predtým nastaviť do úplne pokojného stavu bez rušivých myšlienok podobnému meditácii. Často však pri týchto pokusoch pociťovala ostrú bolesť v chrbtici a jej zrak sa taktiež rozostril. Podľa niektorých správ búrky narúšali jej schopnosti a počas nich nedokázala predviesť podobné čísla.


Jej príbeh sa onedlho dostal aj k sovietskemu vedcovi Eduardovi Naumovovi. Ten s ňou začal podnikať rôzne experimenty, kedy napríklad na stôl nasypal zápalky, ktoré Nina s istým úsilím len pomocou rúk natiahnutých nad nimi presunula na kraj stola a následne na zem. O prípad sa potom okrem asi 40 ďalších vedcov začal zaujímať aj doktor Sergejev, ktorý začal tieto pokusy natáčať.  Vzniklo tak vraj viac ako 60 videí, v ktorých Nina predvádzala svoj neobvyklý talent.

Známym pokusom bolo oddelenie bielka vajca od žĺtka vo vode, pričom obe časti boli Ninou presunuté na opačné konce nádoby, a to všetko keď práve stála v inej časti miestnosti. Iný pokus zas zahŕňal nielen neživé predmety, ale aj bijúce žabie srdce v roztoku, tep ktorého vedela žena zrýchliť a následne zastaviť. Počas týchto pokusov Sergejev často okolo Niny nameral silné elektromagnetické pole a iné testy preukázali, že bola v týchto momentoch pod silnou fyzickou i psychickou záťažou. Z toho doktor usúdil, že Nina akosi vie ovplyvniť magnetické pole objektov a následne s nimi hýbať.

Tieto schopnosti si však neskôr vyžiadali svoju daň. Okrem spomínaných vedľajších účinkov a bolestí totiž koncom 70-tych rokov Nina dostala silný infarkt, ktorý mohol byť spojený s jej silami. Doktori zistili, že jej srdce bije nepravidelne a jej endokrinná sústava tiež nie je v poriadku. Stále častejšie sa taktiež objavovali aj náhodné bolesti a závrate, a tak radšej Nina na sklamanie vedcov prestala nasilu svoje schopnosti predvádzať až do svojej smrti v roku 1990. Kritici dodnes tvrdia, že sovietski vedci ženu využili len na propagandistické účely a aby konkurovali USA s podobnými prípadmi v tej dobe. Či už konšpiráciám uveríme, prípad Niny Kulaginy z prevažnej časti stále ostáva záhadou.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára