11. decembra 2013

Skinwalker Ranch

Na juhovýchod od mesta Ballard v americkom Utahu sa nachádza ranč s názvom Skinwalker Ranch (taktiež známy ako Sherman Ranch), o ktorom už po celé dekády kolujú bizarné historky o paranormálnej aktivite rôzneho druhu, ktorá akoby pochádzala priamo zo známeho seriálu Akty X. Na tejto ploche s veľkosťou iba 1,94 kilometra štvorcového už boli hlásené svedectvá o UFO, zmrzačených zvieratách, neznámych tvoroch, podivných svetlách či prízrakoch, pričom svedkovia, ktorí podivné javy údajne videli, sa rátajú na tisíce.

Legendy a paranormálne javy
Ranč dostal pomenovanie podľa legiend pôvodných domorodcov, v ktorých vystupujú bytosti s názvom skin-walkers. Jedná sa o bytosti či ľudí, ktorí vedia ľubovoľne meniť podoby a môžu sa premeniť na ktorékoľvek zviera. Indiáni oblasť ranču dodnes označujú ako zlé a prekliate miesto, kadiaľ vedú chodníčky skinwalkerov a návštevníkom radia, aby sa ranču vyhli veľkým oblúkom.

Posledná rodina, ktorá na ranči žila v roku 1994, sa po 20 mesiacoch odsťahovala práve kvôli nezvyčajným fenoménom, ktoré tam zažila. V dome členovia rodiny cítili prítomnosť čohosi cudzieho, čo sa s nimi zahráva a videli tiež podivné tiene. Predmety sa samovoľne pohybovali, bolo počuť neznáme hlasy a ich dobytok často zmizol alebo bol zmrzačený akoby chirurgickými zákrokmi, a to i za denného svetla. Raz na dobytok zaútočil mohutný vlk, no keď ho chceli vystopovať podľa stôp v blate, tie sa znenazdajky končili, akoby zviera zmizlo. Pri istej príležitosti zmizli naraz tri rodinné psy, ktoré prenasledovali podivné modré svetlá, ktoré sa vznášali nad pastvinami.

Historky vravia o rôznych paranormálnych javoch a podivných tvoroch či strojoch, ktoré sa už pomaly ale isto stávajú folklórom v oblasti ranča a v okolí.

"Reflektor" je označenie pre podivné svetlo podobné reflektoru motorky, ktoré sa pohybuje určitou rýchlosťou asi 2,4 metra nad zemou. Niekedy je za ním vidieť i červené zadné svetlo. Tento jav sa podobá na prieskumné vozidlo neznámeho pôvodu, ktoré sa často upriami na svedkov, ako keby ich skúmalo. Predpokladá sa, že za svetlom sa skrýva istá inteligencia, no nikto ešte vlastne nevidel, či svetlo pochádza z nejakého stroja alebo má iný pôvod.

"Flash Drones" zas pripomínajú svetelné gule alebo orby modrej či žltej farby, ktoré sa objavujú v skupinách. Pohybujú sa nehlučne vo dne i v noci a majú schopnosť zvyšovať intenzitu jasu alebo úplne "stmavnúť" akoby ani neexistovali. Taktiež sa zdá, že sa správajú inteligentne a o ľudí často dokonca prejavujú záujem a približujú sa k nim, čím sa radia medzi interaktívne javy na ranči. Ľudia, ktorí s nimi prišli do fyzického kontaktu, mali vraj počas nasledujúcich dní či týždňov depresívnu náladu a cítili sa skľúčene. 


"Neviditeľný vrtuľník" predstavuje zvukový jav, ktorý sa objavuje na juhu a smeruje na sever. Zvuk pripomína vrtuľu helikoptéry, ktorá sa pomaly otáča, no svedkovia počas pozorovania nevideli žiaden stroj, i keď jav bol zaznamenaný aj cez deň. Počas zvuku "vrtuľníka" je vraj počuť i rozhovor neviditeľných bytostí v neznámom jazyku.

"Miniatúrna tajná stíhačka" je stroj, ktorý nad rančom lietal vysokou rýchlosťou a vzhľadom pripomínal tajné stíhačky, ktoré používa armáda. Stroj je však oveľa menší ako skutočná stíhačka, pripomína skôr jej model a pri prelete niekedy robí divoké akrobatické manévre. Predpokladá sa, že sa jedná o umelo vyrobený, na diaľku ovládaný stroj, ktorý môže patriť vláde alebo letectvu.

"Nepriestrelný vlk" pripomína desivo vyzerajúce zviera podobné vlku alebo psovi, má hustú tmavú srsť a mohutné telo. Svedkovia tiež opisovali, že zviera sa im náhle stratilo z dohľadu, i keď zjavne nemalo kam utiecť alebo sa skryť. Jedná sa však zjavne o fyzického tvora, ktorý pôsobí hrozivo, no správa sa zvedavo.

"Kontrolóri" predstavujú neviditeľné bytosti, ktoré sa bavia v neznámom jazyku a svedkovia často počujú ich konverzácie niekoľko metrov nad svojimi hlavami. Reč však pripomína jazyk pôvodných obyvateľov a znie, ako keby prichádzala z rádia alebo iného zariadenia. Niektorí svedkovia tieto "prízraky" údajne i videli, pričom ich opisovali ako nejasné ľudské postavy. Domnienky hovoria, že ide o akési interdimenzionálne bytosti, ktoré dohliadajú na ranč.


"Dievčenský hlas" údajne už počuli viacerí vyšetrovatelia. Hlas pripomína dospievajúce dievča, ktoré sa rozpráva samo so sebou alebo so svedkami. Pôvod hlasu je však neznámy, jedná sa najskôr o ducha, no počuť ho vraj na rôznych miestach ranču i v jeho okolí.

"Svetielkujúci škriatkovia" je názov javu, ktorý má najskôr prírodný pôvod. Ide o malé svetielkujúce body, ktoré v noci pripomínajú svetlušky a ktoré vychádzajú priamo z pôdy, vyletia pár metrov do vzduchu a zhasnú. Pôda na ranči má vysoký obsah kremeňa a tak sa predpokladá, že ten je zdrojom podivných svetielok.

"Vodné deti" sa radia k legendám domorodcov a v ich nárečí sa označujú ako "Pawapicts". Tieto bytosti podobné deťom s dlhými vlasmi sa vyskytujú vo vode a podľa príbehov napodobňujú plačúce deti. Ak sa neopatrný človek nechá zlákať a príde k vode, vodné deti ho stiahnu pod hladinu a utopia. Najskôr sa však jedná iba o folklór.

"Hybridný slimák" je agresívny tvor podobný červovi alebo hadovi, ktorý je pokrytý slizom a má čiernu farbu. O tomto tvorovi toho nie je veľa známe, no sú mu pripisované úmrtia niektorých plavcov, ktorí plávali v neďalekej vodnej nádrži Bottle Hollow. 

"Svetielkujúce vtáky" boli videné v diaľke na oblohe a pripomínali kŕdeľ na červeno svietiacich vtákov. Mohlo by sa však jednať o ďalšie orby či o zvieratá so schopnosťou bioluminscencie. 
 

"Oranžová lopta" pripomína svietiace UFO oranžovej farby. Nie je však potvrdené, že by sa jednalo o stroj. Pohybuje sa nehlučne a zjavne ju riadi inteligentná sila, no nevie sa, či ju riadia iné bytosti.

"Vnímavá hmla" je fenomén, ktorí bol vyšetrovateľmi pozorovaný a opisovaný ako "neurologická elektrina". Táto hmla je čiernej farby a pripomína hustý dym. Prichádza vraj z akéhosi portálu a vie sa sformovať do tvaru zvieraťa alebo človeka. Vraví sa, že ide o neznámu bytosť, ktorá sa prezentuje vo forme elektrickej energie.

"Portál" je jav, ktorý sa prejavuje ako silný záblesk svetla, ktorý dokáže v noci krajinu osvietiť ako cez deň. Predpokladá sa, že ide o akúsi bránu do iného sveta, ktorá sa objavuje na oblohe nad západnou časťou ranča a cez ktorú do oblasti prichádzajú cudzie bytosti a ostatné podivné javy.

Roku 1995 sa ranč dostal do pozornosti vedeckého inštitútu NIDS – National Institute for Discovery Science. Na ranč sa nasťahovali výskumníci, nainštalovali naň kamery a iné zariadenia a skúmali všetky tvrdenia o paranormálnych javoch. Po nociach vraj videli desiatky UFO a neznámych svetiel na oblohe a na poliach sa stretli s veľkými podivnými zvieratami. Niekto alebo niečo im taktiež ničilo zariadenia umiestnené na telefónnych stĺpoch. Roku 2013 vyšiel sci-fi horor s názvom "Skinwalker Ranch", ktorý tieto fenomény okrajovo rozoberá. Dnes je vraj aktivita na ranči stále slabšia, no otázky stále ostávajú nezodpovedané.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára