10. decembra 2013

Trentove fotografie

V histórii fenoménu UFO sa už vyskytlo mnoho takzvaných "dôkazov" o existencii mimozemského života, ktoré boli po odbornej analýze označené za podvrhy. V minulosti sa podvodníci vedeli vynájsť i bez techniky a používali rôzne modely či dvojité expozície, a v dnešnej digitálnej dobe je už takmer nemožné odlíšiť skutočnosť od falzifikátu. Našli sa však i také fotografie údajných neidentifikovateľných lietajúcich predmetov, ktoré boli označené za pravé a ktoré zjavne zachytávajú reálne "lietajúce taniere". Jedným z najprevratnejších dôkazov o UFO sú aj tzv. Trentove fotografie.

11. mája 1950 približne o pol ôsmej večer kŕmila pani Evelyn Trent králiky na rodinnej farme neďaleko mesta McMinnville v Oregone, keď si odrazu všimla veľký kovový objekt v tvare disku, ktorý letel pomaly a nehlučne po oblohe. Zakričala na svojho manžela Paula, ktorý následne vyšiel z domu a taktiež zazrel podivný stroj. Po chvíli pán Trent zabehol naspäť do domu a doniesol fotoaparát. Predtým, ako objekt zrýchlil a odletel na západ, sa pánovi Trentovi podarilo urobiť dve jasné fotky stroja. K svedkom sa pridal i jeho otec, ktorý tiež odlietajúci objekt na poslednú chvíľu zazrel.

Paulovi Trentovi chvíľu trvalo, než film dofotil, a zjavne sa medzitým na seba a svoj neobvyklý zážitok neusiloval zaujať pozornosť. Keď sa však o veci neskôr zmienil svojmu bankárovi Frankovi Wortmannovi, ten bol natoľko zaujatý, že Trentove fotky vystavil vo výklade banky v McMinnville. Krátko na to sa s pánom Trentom skontaktoval i miestny reportér Bill Powell, ktorý si od neho požičal negatívy a dôkladne ich preskúmal. Nenašiel však žiadne známky dodatočných úprav či sfalšovania. 8. júla sa už celá záležitosť aj s povestnými fotkami ocitla v miestnych novinách, odkiaľ sa potom rozšírila aj do ďalších redakcií. Z príbehu sa čoskoro stala senzácia.

Noviny "Life" Trentovcom sľúbili, že im fotografie vrátia, no nakoniec sa tak stalo až po 17 rokoch, kedy prešli rukami mnohých odborníkov. Dostali sa aj do rúk doktora Williama K. Hartmanna, astronóma z Condonového výboru, ku ktorým sa po dôkladnom prieskume Hartmann vyjadril nasledovne: "Toto je jedna z mála správ o UFO, v ktorej sa všetky vyšetrované faktory, či už fyzické, geometrické a psychologické, javia byť zhodné s tvrdeniami o pozorovaní neznámeho lietajúceho objektu – kovového, strieborného, v tvare disku, v priemere merajúceho niekoľko desiatok metrov a zreteľne umelo vyrobeného, ktorý bol pozorovaný dvoma svedkami."

Mnoho skeptikov sa počas rokov snažilo dokázať, že sa jedná o podvrh a že údajné UFO je len model zavesený na špagáte alebo na drôte. Trentovci z príbehu nikdy nevyťažili žiadne peniaze a nestáli o rozruch, práve naopak, báli sa, že budú mať problémy s vládou, a tak sa predpokladá, že by si príbeh nevymýšľali len tak. Diskusia o fotografiách pokračuje dodnes. Medzi ufológmi však panuje názor, že keďže fotografie zachytávajú skutočný objekt väčších rozmerov na oblohe, patria tak medzi jedny z najdôveryhodnejších a presvedčivých dôkazov o existencii UFO ako "reálnych" fyzických objektov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára