22. apríla 2022

Obluda z Lake Worth

Jazero s názvom Lake Worth, ležiace na kraji texaského mesta Fort Worth, je minimálne od konca 60-tych rokov minulého storočia známe pre jednu zvláštnu miestnu legendu. V lete 1969 sa tam toiž začali objavovať tvrdenia a akomsi „kozom mužovi“, ktorý dokonca napádal miestnych a ktorého sa aj pri jednej príležitosti podarilo vyfotografovať.

 Ráno 10. júla 1969 sa na policajnej stanici vo Fort Worth objavil istý John Reichart spolu so svojou manželkou a ďalšími svedkami. Všetci šiesti prítomní boli pritom značne rozrušení až vydesení a polícia aj napriek charakteru ich tvrdení usúdila, že zrejme hovoria pravdu. Reichart totiž tvrdil, že keď okolo polnoci zaparkovali svoje auto na ceste pri jazere Lake Worth, zo stromu na kapotu zrazu skočil ohyzdný tvor. Všetci tvrdili, že vyzeral ako kríženec človeka a kozy, a že bol pokrytý srsťou aj šupinami.

Na miesto údajného stretnutia sa teda po tejto dramatickej výpovedi vybrali hneď 4 policajné hliadky, avšak, ako inak, nenašli nič neobvyklé. Jediným, a aj to pochybným dôkazom bol jedine dlhý škrabanec na boku auta, ktorým svedkovia na stanicu dorazili. Reichartovci si však boli istí, že škrabanec tam ešte predošlého dňa nebol, a tak to zvalili práve na obludu, ktorá ich v noci prekvapila. Nebolo to však prvýkrát, kedy boli podobné príbehy nahlásené.

Už asi dva mesiace predtým bola polícia upozornená na podobnú aktivitu, avšak vtedy to len zamietla s tým, že ide zrejme o žart. Rovnako si to strážnici najprv mysleli aj v prípade z 9. júla, avšak tentokrát to už kvôli agresívnej povahe incidentu nebrali na ľahkú váhu. Netrvalo však ani 24 hodín, kedy istý Jack Harris, ktorý šiel po ceste vedúcej k jazeru, zbadal akéhosi netvora, ktorý mu prebehol cez cestu priamo pred autom. Celej veci príliš neprospelo ani to, keď noviny Forth Worth Star Telegram uverejnili článok s názvom „Rybí kozo-muž vydesil dvojice, ktoré parkovali pri Lake Worth“.

Harrisova správa sa rýchlo rozšírila okolím a k jazeru sa onedlho už narhnulo asi 30 až 40 ľudí, ktorí sledovali, ako sa po strmom svahu pri jazere preháňa nejaký podivný tvor. Krátko na to na miesto dorazili aj policajné hliadky, ktoré údajne takisto tvora zahliadli. V jednom momente sa však stalo čosi nečakané. Keď sa totiž niektorí jedinci z davu chceli k oblude priblížiť, tá po nich zrazu hodila celé koleso z auta. To už rozpútalo menšiu paniku, a tak svedkovia naskočili do svojich áut a radšej ušli. Obluda medzitým zmizla v lese.

Viacerí svedkovia takmer svorne tvrdili, že postava mala na výšku viac ako 2 metre, chodila po dvoch nohách a bola pokrytá sivobielou srsťou. Harris taktiež reportérom zmienil, že vydávala „žalostný krik, ako keby ju niečo bolelo“. Jednoznačne to však podľa neho neznelo ako ľudský hlas. Nasledovali týždne menšieho chaosu, kedy sa vo dne i v noci do lesov a okolia jazera vydávali skupiny hľadačov a ozbrojených lovcov, ktorí pátrali po „veľkom bielom ľudoopovi“. Našli sa vraj aj akési dlhé stopy, z ktorých však nikto nespravil ani len odliatok.

Pri jednej príležitosti vraj skupina lovcov tvora zahliadla a niekto naňho vypálil. Muži potom nasledovali stopu krvi na zemi, ktorá však smerovala k vode, kde sa končila. Jeden dramatický príbeh dokonca spomínal, že istým trom mužom v aute obluda skočila na strechu a podarilo sa jej ujsť až po tom, čo muži pri úteku nabúrali do stromu. Iní svedkovia zas spomínali, že pri stopovaní začuli neľudské výkriky a cítili nepríjemný zápach, ktorý údajne tvor vydával. Našli sa taktiež ovce, ktorým niekto alebo niečo zlomilo väzy – čo bolo tiež samozrejme pripisované oblude.

V októbri 1969 sa taktiež objavil prvý a asi jediný „dôkaz“ o tom, že zrejme nejde len o masovú hystériu. Muž menom Allen Plaster totiž tvora vyfotil, pričom na fotografii je vidieť akúsi robustnú postavu so svetlou až bielou srsťou. Fotografia sa bleskurýchle dostala do tlače a mnohých médií, kde bola často označovaná za reálny dôkaz o existencii obludy, o čom však mnohí ľudia dodnes pochybujú. Pred koncom celého ošiaľu sa však ešte údajne odohralo jedno dramatické, aj keď trocha komické stretnutie.

Asi posledné hlásenie z novembra 1969 pochádzalo od Charlesa Buchanana, ktorý jedného večera spal v spacáku v nákladnej časti svojho pickupu. Z ničoho nič ho však niečo schmatlo a zodvihlo do vzduchu. Buchanan vraj zbadal povestnú obludu a snažil sa z jej zovretia vymaniť. Prvé, čo mu prišlo pod ruku, bolo vrecko s kurčaťom, ktoré si tvor hneď privlastnil, napchal do úst a následne utiekol a skočil do jazera. Počas rokov sa objavili viaceré tvrdenia, že v skutočnosti išlo len o skupinku školákov, ktorí sa takto bavili. V roku 2009 sa tiež objavil muž, ktorý tvrdil, že to bol on, kto pri incidente s davom hodil koleso od auta. Či obluda reálne existovala, alebo šlo o jeden veľký vtip, sa teda zrejme už nedozvieme.

  
                                                                    Fotografia Allena Plastera

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára