17. apríla 2013

Livingstonský prípad

Pod názvom Livingstonský prípad (alebo tiež Prípad Roberta Taylora) sa skrýva známy prípad stretnutia lesníka Roberta Taylora s mimozemským strojom v lesoch neďaleko mesta Livingston v Škótsku. Sám Taylor nahlásil, že prišiel do kontaktu s kozmickou loďou. Prípad je výnimočný tým, že šlo o prvý nahlásený prípad stretnutia s UFO, ktorý bol oficiálne vyšetrovaný políciou.


9. novembra 1979, niekedy medzi desiatou a pol jedenástou večer, zaparkoval Taylor svoj pickup pri ceste, aby sa pozrel na stav nejakých mladých stromčekov. Keďže sa do lesa autom dostať nedalo, Taylor sa spolu so svojím psom vybral medzi stromy po známej lesnej cestičke, ktorá viedla na kopec menom Dechmont Law.

Keď bol od auta vzdialený približne na 500 metrov, zbadal odrazu veľký guľatý objekt, ktorý mal v priemere približne 6 metrov, ako sa vznáša nad zemou. Z objektu po celom obvode trčala úzka hrana, z ktorej vyčnievali akési skrutky alebo vrtule. Stroj bol z nejakého tmavého kovu, ktorý bol miestami priesvitný. Taylor sa neskôr zmienil, že povrch bol drsný, akoby bol objekt pokrytý brúsnym papierom, a to, že bol miestami priesvitný, Taylor popísal ako "pokus o kamufláž."

Taylor sa pomaly k stroju začal približovať, na čo z neho vyleteli dva menšie objekty, ktoré pripomínali staré morské míny; mali tiež guľovitý tvar a trčali z nich akési hroty alebo kliny. Keď sa k nemu tieto objekty približovali, vydávali vraj "žblnkajúci" zvuk, keď sa ich hroty dotýkali zeme. Objekty chvíľu okolo Taylora manévrovali, až sa nakoniec hrotmi zachytili jeho nohavíc priamo pod vreckami. Taylor potom začul syčanie, ktoré kovové gule vydávali, a ucítil štipľavý zápach, ktorý ho začal dusiť. To si už ale uvedomil, že je menšími objektmi ťahaný k tomu veľkému. Spadol tvárou na zem a stratil vedomie.



Keď sa znova prebudil, objekty boli preč. Jeho pes len nepokojne pobehoval navôkol a štekal. Taylor však zistil, že nemôže rozprávať a dokonca sa ani postaviť alebo kráčať. Začal sa teda plaziť po zemi smerom k jeho autu. Keď sa k nemu dostal, snažil sa zavolať rádiom pomoc, no jeho hlasivky ho nepočúvali. Pokúsil sa teda dostať domov autom, no pre jeho náhlu ochrnutosť a šok uviazol s autom v blate. Niekde sa uvádza, že auto vôbec nenaštartovalo, a tak po chvíli, keď sa konečne dokázal postaviť na nohy, odkráčal domov pešo.

Domov sa Taylor dostal až doobeda o pol dvanástej. Bolela ho hlava a opakovane tvrdil, že bol otrávený plynom. Jeho žena Mary si myslela, že ho niekto napadol, a tak zavolala políciu. Dorazil i Taylorov kolega Malcolm Drummond, s ktorým sa neskôr obaja na miesto v lese vrátili. Našli tam v zemi akési jamky, o ktorých Taylor tvrdil, že tam predtým neboli. Lekár Taylora prehliadol, no našiel len škrabance na jeho brade a stehnách, a tak polícia prípad označila ako bežné napadnutie. Jeho roztrhané nohavice boli taktiež podrobené výskumu, pričom sa zistilo, že nástroje, ktoré látku pretrhli, sa ho snažili zo zeme zodvihnúť smerom nahor.

Po vyšetrovaní sa objavilo viacero vysvetlení, s čím vlastne prišiel Taylor do kontaktu. Istý vedec tvrdil, že Taylor videl iba fatamorgánu spájanú s planétou Venušou. Bol vraj pod vplyvom epileptického záchvatu, a tak celá príhoda bola len výsledkom halucinácií. Taylor sa však bránil, že epilepsiou nikdy predtým ani potom netrpel. Iné vysvetlenie hovorilo o zvláštnom prírodnom jave zvanom "čierny guľový blesk," ktorý je podobný kontroverznému guľovému blesku, no má čiernu farbu a správa sa inak. Objekty však mali viac detailov a vyzerali ako stroje, nie ako meteorologický jav, ktorý dokonca trvá iba veľmi krátko. Taylor si až do svojej smrti v roku 2007 za svojou výpoveďou pevne stál a nikdy z nej nemal žiaden zisk. Miesto jeho stretnutia sa stalo známou turistickou destináciou pre nadšencov, ktorí sa zaujímajú o UFO.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára