29. januára 2013

Záhada ostrova Flannan

Pod záhadou ostrova Flannan, ležiacom na západ od Škótska, sa skrýva príbeh o zmiznutí troch údržbárov, ktorí sa starali o chod majáku na ostrove v decembri roku 1900. O maják sa vždy staral trojčlenný tým, so štvrtým členom na pobreží, ktorý chodil pravidelne na kontroly.



6. decembra 1900 sa jeden člen týmu Joseph Moore vracal z ostrova loďou na pobrežie, zanechávajúc za sebou svojich kolegov Donalda McArthura, Thomasa Marshalla a Jamesa Ducata. To však nemohol tušiť, že ich vidí naposledy.

Moore sa mal na ostrove znova ukázať 20. decembra, no zlé počasie ho prinútilo ostať na súši, a tak sa na ostrov vybral až 26. decembra. Mal starosti z dvoch dôvodov: oneskorenie prekazilo jeho kolegom dovoz vianočnej pošty a John sa dopočul, že maják na ostrove už pár dní nesvieti. Prvý náznak toho, že niečo nie je v poriadku, prišiel už 15. decembra. Posádka parníka Archtor, ktorý sa popri ostrovoch plavil v zlom počasí, si všimla, že maják nie je spustený.

Na ostrov sa teda vybral parník Hesperus s Moorom na palube. Moore bol na ostrov vysadený sám, no hneď si všimol niečo zvláštne – pri móle ho nikto neprivítal tak ako obvykle. Vstupná brána i dvere majáku boli zatvorené, postele mužov neupratané a hodiny sa zastavili. Na miesto sa teda dostavili ďalší traja námorníci, aby s Moorom preskúmali zvláštne udalosti. Zistili, že v majáku nikto nie je, no všetko bolo na svojom mieste. Mechanizmus na chod majáka, objektív, lampa a jej knot – to všetko bolo prichystané podľa pravidiel. Gumáky jedného z mužov boli v miestnosti, čo značilo, že odišiel bez nich do nehostinného a vlhkého počasia. Jediný znepokojujúci dôkaz bola prevrhnutá stolička pri kuchynskom stole. Po mužoch však nebolo ani stopy, ako v majáku, tak i na celom ostrove.

Moore s námorníkmi prehľadali každý kút ostrova, no nepodarilo sa im už nájsť žiadnu stopu, ktorá by aspoň trocha objasňovala absenciu mužov. Na západnej strane ostrova sa našli nejaké škody na budove a zábradlí po nedávnych búrkach, no táto informácia sa našla aj v zápiskoch údržbárov, čiže škody sa stali ešte pred ich zmiznutím. Zápisky tiež vraveli o zlom počasí, ktoré vládlo 12. a 13. decembra, no nasledujúce dva dni sa už more utíšilo. Neskôr sa zistilo, že to bol približne čas, kedy maják prestal svietiť. Zvláštne tiež bolo, že Ducatova a Marshallova výstroj do zlého počasia chýbala, no McArthurova bola na mieste.

Parník Hesperus sa vrátil na pobrežie a kapitán Harvie poslal 26. decembra rade pre správu majákov telegram: "Na ostrovoch Flannan Isles sa odohrala strašná udalosť. Traja strážcovia, Ducat, Marshall a McArthur zmizli z ostrova. Hodinky sa zastavili a stopy naznačovali, že zmiznutie sa odohralo asi pred týždňom. Úbohí muži museli padnúť do mora alebo byť strhnutí vlnami, keď sa snažili opraviť škody alebo niečo také."

Kde však traja muži zmizli a prečo? Niektoré teórie hovoria o obrovských vlnách, ktoré sa na otvorenom mori počas búrok tvoria. Tieto vlny môžu mať niekoľko metrov, a ak by sa muži nachádzali počas búrky vonku, mohli ich vlny ľahko strhnúť z ostrova do mora. Okolo ostrova sa nachádzajú ostré skaly, ktoré prežitie v ľadovej vode znižujú prakticky na nulu. Tieto názory je však zložité potvrdiť, keďže muži boli skúsení a vedeli, aké nebezpečenstvá na mori číhajú. Iná teória vravela o tom, že sa jeden z mužov zbláznil, ostatných zabil a potom sa sám vrhol do vĺn. Moore však mužov poznal a vedel, že sú zdraví na tele i na duchu. a tak túto verziu zavrhol. Moore strávil na ostrove ešte niekoľko dní strážiť maják a neustále premýšľal nad touto podivnou záhadou. Neskôr sa zmienil, že celá atmosféra ostrova a samoty naňho pôsobila nesmierne depresívne a ponuro. Zmiznutie troch mužov sa nikdy nepodarilo objasniť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára