9. februára 2013

Diabol z Jersey

Jedným z najpopulárnejších, najstarších, a najdlhšie trvajúcich príbehov folklóru New Jersey je bezpochyby ten o Diablovi z Jersey. Už po tristo rokov si miestni rozprávajú príbehy o mýtickom tvorovi, ktorý obýva oblasť Pine Barrens a terorizuje ľudí i zver. Najčastejšie je Diabol opisovaný ako dvojnohý tvor s kopytami, krídlami na chrbte a hlavou podobnou koňovi alebo kólii. Svedkovia hovorili aj o kengurovitom vzhľade s hlavou kozy s rohami, koženými krídlami, vidlicovitým chvostom a malými rukami s pazúrmi. Tvor vie rýchlo lietať a vydáva vraj desivé škriekanie.



Legendy
Príbehy o pôvode tvora sa často líšia. Najstaršie pochádzajú ešte z čias indiánov. Niektoré kmene volali oblasť Pine Barrens "Popuessing", v preklade "miesto draka". Švédksi prieskumníci neskôr oblasť pomenovali "Drake Kill", pričom "drake" znamená drak, a "kil" vyjadruje kanál, prieliv.

Najznámejší príbeh, ktorý akceptuje väčšina obyvateľov New Jersey, sa viaže k žene menom Matka Leeds. Legenda hovorí, že Matka Leeds mala 12 detí. Roku 1735 otehotnela a na ceste bolo trináste dieťa. Jej manžel bol opilec a tak žili v biednych podmienkach, a tak z hnevu vyhlásila, že keď sa narodí trináste dieťa, bude to sám diabol. O pár mesiacov počas silnej búrky v noci porodila chlapca. Dieťa vyzeralo normálne, no nie dlho. Krátko po pôrode sa dieťa zmenilo na strašného tvora, akého svet ešte nevidel. Z hlavy mu narástli rohy a ruky sa mu zmenili na pazúry. Oči mu zasvietili na červeno, z chrbta vyrazili krídla podobné netopierovi a celé jeho telo pokryla srsť. Netvor potom zaútočil na vlastnú matku a zabil ju. Vrhol sa aj na ostatných prizerajúcich, vydávajúc neľudské škreky. Po tom, čo zabil mnohých ďalších, sa vrhol ku krbu a vyletel komínom von. Odvtedy vraj žije v rozľahlých lesoch Pine Barrens.

Pozorovania
Počas 18. a 19. storočia bol Diabol sporadicky videný v oblasti Pine Barrens, desil miestnych obyvateľov i kohokoľvek, kto sa po ňom vydal do divočiny pátrať. Z lesov a bažín bolo často počuť podivné kvílenie a Diablovi bolo pripisovaných mnoho mŕtvych domestikovaných zvierat i dobytka.

Jeden z najznámejších incidentov sa odohral v januári roku 1909. V oblasti Delaware Valley boli videné zvláštne stopy v snehu. Stopy sa tiahli popri plotoch, cez polia a záhrady, a dokonca boli nájdené i na strechách domov. Panika sa rýchlo šírila a obyvatelia miest sa v strachu zhlukovali do davov. Situácia sa ešte zhoršila, keď sa zistilo, že lovecké psy nechcú zo strachu stopu tvora sledovať. Školy v južnom New Jersey a Philadephii boli zatvárané a mlyny v pri Pine Barrens boli nútené zavrieť brány kvôli nedostatku pracovníkov, ktorí sa báli cestovať cez lesy do práce. Svedkovia tvora zazreli aj v Pennsylvánii, kde naňho dokonca strieľali, no bez viditeľného efektu. Jednu noc napadol stretnutie sociálneho klubu a neskôr zaútočil na drezinu plnú pasažierov a odletel. Svedkovia tvrdili, že tvor vyzeral ako lietajúca kengura. Po celý týždeň ľudia hlásili úmrtia hospodárskych zvierat, zvlášť sliepok, ktoré boli zabité. Pustošivý predátor neskôr v meste Camden zaútočil na psa jednej pani a pokúšal sa ho zabiť. Tvor odletel po tom, čo ho žena udrela metlou. Po nájazdoch roku 1909 sa pozorovania znížili, no tvora vraj občas vidieť dodnes.

Vysvetlenia
Skeptici veria, že netvor nebol nič iné ako strašidelná historka osídľovateľov pre neposlušné deti. Jeff Brunner z Humane Society of New Jersey tvrdí, že tvor bol zamieňaný so žeriavom kanadským (podobne, ako to bolo u Molieho muža) a dodáva, že Diabla nikdy nikto nevyfotografoval, nenašli sa žiadne kosti ani iné dôkazy a príbeh o jeho pôvode nie je príliš autentický. Diabol z Jersey sa však do populárnej kultúry dostal napríklad v podobe hokejového tímu New Jersey Devils, a meno legendárneho tvora si prepožičalo aj viacero organizácií. Jeden z dielov prvej série seriálu Akty X sa taktiež zaoberá témou Diabla z Jersey.



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára