3. februára 2013

Molí muž zo Západnej Virgínie

"Molí muž" (angl. Mothman), ako sa podivnému tvorovi hovorilo, je jedna z najbizarnejších kreatúr v amerických kronikách nadprirodzena. Prípady výskytu tvora boli tak slávne a tak podivné, že by sa hodili pre agentov Muldera a Scully zo seriálu Akty X. Legendárny tvor bol videný v oblasti okolo mesta Point Pleasant od 15. novembra 1966 do 15. decembra 1967. Neskôr bol Molí muž spopularizovaný spisovateľmi Grayom Barkerom a neskôr Johnom Keelom vo svojej knihe "The Mothman Prophecies" (Proroctvá Molieho muža), podľa ktorej sa natočil aj rovnomenný film z roku 2002. Okolo tohto podivného tvora sa sústredilo viacero paranormálnych javov, ktoré nakoniec vyústili do zrútenia mosta Silver Bridge.



Pozorovania
Neobvyklé udalosti začali 12. novembra 1966 pri meste Clendenin v Západnej Virgínii. Päť mužov na miestnom cintoríne pripravovalo hrob na pohreb, keď sa nad ich hlavami prehnalo stvorenie, ktoré muži opísali ako "hnedého muža s krídlami". Muži boli zmätení a tvrdenia o tom, že to bol len druh akéhosi väčšieho vtáka, zamietli. O pár dní sa odohralo o čosi dramatickejšie stretnutie.

15. novembra večer šli dva páriky autom okolo oblasti zvanej TNT Area, ktorá slúžila ako sklad munície počas druhej svetovej vojny pri meste Point Pleasant. Roger a Linda Scarberry a Steve a Mary Mallette si zrazu všimli vo svetlách auta veľké červené oči, ktoré patrili vysokému tvorovi, vzdialene pripomínajúceho človeka, s krídlami na chrbte. Tvor sa zrazu na prekvapenie svedkov pohol a dvojice spanikárili a dupli na plyn. O chvíľu sa však na hrôzu všetkých tvor zjavil pri ich aute s rozprestrenými krídlami a prenasledoval auto v rýchlosti 150 kilometrov za hodinu. Šerifovi potom vydesená skupinka oznámila, že tvor ich prenasledoval až po hranice mesta Point Pleasant. V tú noc vraj kreatúru videli aj ďalší svedkovia na iných miestach.

Ďalšie pozorovania bolo ešte bizarnejšie. Toho istého večera pozeral Newell Partridge okolo pol jedenástej večer televízor, keď zrazu obrazovka zhasla. Potom sa v televízore zjavil akýsi zvláštny štrukturovaný obrazec a muž začul hlasný kvílivý zvuk, ktorý prichádzal zvonka a naberal na intenzite, až nakoniec ustal. Vraj znel trocha ako spustený generátor. Partridgov pes začal divoko štekať a tak muž vyšiel von. Pes štekal na niečo pri stodole a tak Partridge namieril svetlo baterky k budove. Na svoje zdesenie zazrel dve červené svetielkujúce oči, ktoré však nepatrili žiadnemu zvieraťu. Pes sa za bytosťou pustil a i keď ho Partridge volal späť, nepočúval ho. Muž teda bežal do domu pre zbraň, no bál sa zasa vyjsť von a tak noc prečkal so zbraňou pri posteli. Ráno zistil, že jeho pes zmizol. Neukázal sa ani o dva dni neskôr, keď sa Partridge z novín dozvedel o pozorovaniach tvora z tej noci. Jeden článok vravel aj o mŕtvom psovi, ktorého skupinka v aute videla na krajnici, a tak Partridge hneď vytušil, že šlo o jeho psa.

16. novembra sa uskutočnila tlačová konferencia a páriky svedkov boli znova spovedané. Novinári dali bytosti prezývku "Mothman" podľa kresleného seriálu Batman. Vyzeralo to, že útočiskom tvora sa stala oblasť TNT Area, keďže sa tam Molí muž mohol dokonale ukryť v hustom lese a betónových bunkroch.

Večer 16. novembra šla Marcella Bennett na návštevu k rodine Thomasových blízko TNT Area. V tme si všimla, že nad oblasťou sa vznášajú dva červené svetielkujúce body, no nevedela identifikovať, o čo ide. O pár minút už zaparkovala pri dome Thomasových a vystúpila z auta so svojím dieťaťom. Odrazu sa spoza auta zdvihla mohutná tmavá postava so svietiacimi očami. Marcella neskôr tvrdila, že tvor sa pomaly dvihol zo zeme, akoby tam ležal. Žena spanikárila tak, že pustila svoju dvojročnú dcéru na zem, no chytro sa spamätala, znova ju dvihla a bežala k domu. Spolu s rodinou sa v dome zamkli no na ich hrôzu začala bytosť z prednej verandy oknami nazerať dnu. Zavolali teda políciu, no kým došla, tvor zmizol. Marcella Bennett bola z incidentu tak vynervovaná, že musela vyhľadať odbornú pomoc. Vraj ju ešte dlhé mesiace po tom trápili nočné mory a bytosť sa údajne zjavila aj u nej doma.

V tom čase bolo v oblasti pozorované aj UFO a povestní "muži v čiernom" a mnohí verili, že spolu s Molím mužom tieto javy spolu súvisia. Do oblasti preto prišiel vyšetrovateľ a spisovateľ John Keel (1930 – 2009), a vyspovedal takmer sto ľudí, ktorí sa s bytosťou stretli. Podľa svedkov bol tvor vysoký 1,8 až 2,1 metra, mal širokú hruď a nohy podobné človeku. Oči mal zasadené v línii ramien do hrude a mal široké krídla podobné netopierom, no namiesto mávania skôr vzduchom plachtil. Vraj vedel vzlietnuť priamo nahor "ako helikoptéra". Svedkovia tiež opisovali tmavosivú alebo hnedú kožu a niekedy aj srsť, a tvor vraj pri lete vydával bzučanie. Bytosť nerozprávala a Marcella Bennett tvrdila, že vydáva zvuky ako "kričiaca žena". Keel sa tiež stretol s prípadmi opisujúcimi záhadného muža, ktorý sa obyvateľom mesta predstavoval pod menom Indrid Cold. Viacerí tvrdili, že im Cold vie čítať myšlienky a telepaticky s nimi komunikuje. Niektorí sa domnievali, že ide o spojenie s prípadmi tzv. Škeriaceho sa muža - bytosť, ktorú viackrát videli aj na iných miestach. Škeriaci sa muž bol opisovaný ako vysoký muž s permanentným širokým úškrnom na tvári, ktorý však pri stretnutí vo svedkoch vyvolával pocity hrôzy. Výskyt tejto entity sa spájal hlavne s pozorovaniami UFO.

Výskyt Molieho muža bol neskôr stále zriedkavejší, no bizarným udalostiam ešte nebol koniec. Celý príbeh vyvrcholil 15. decembra 1967, keď sa podvečer pod ťarchou dopravy zrútil most Silver Bridge nad riekou Ohio River. Pri nešťastí v ľadovej vode zahynulo 46 ľudí, pričom dvaja sa nikdy nenašli a 44 obetí je pochovaných na cintoríne v Gallipolis v štáte Ohio.

Vysvetlenia
Čo v skutočnosti tvor bol a odkiaľ vlastne prišiel? Jedno je isté – nemohlo sa jednať o žiaden podvrh či masovú hystériu, už len kvôli takému množstvu svedkov, ktorí "niečo" videli. Vyskytli sa teórie o tom, že tvor bol vlastne iba druh žeriava, ktoré migrovali z Kanady. Svedkovia však toto vysvetlenie zavrhli, keďže vedeli, ako vták vyzerá a s tvorom mal len málo spoločných čŕt. K niektorým prípadom existuje aj logické vysvetlenie, napríklad ľudia cestujúci v noci už poznali hlásenia o kreatúre a tak keď v tme zbadali sovie oči, ich fantázia rýchlo obyčajného vtáka premenila na bizarného Molieho muža. Nie všetky prípady sa však dajú takto vysvetliť. A čo pozorovania UFO, muži v čiernom, či zvláštne zvuky a javy v domoch obyvateľov? Boli tieto javy naozaj prepojené s Molím mužom? John Keel oblasť Point Pleasant označuje ako "oblasť okien", čiže miesto, kde sa často pozorujú neznáme tvory, záhadné postavy a celkovo paranormálne javy. Niektorí vraveli aj o kliatbe, ktorá bola vraj v 18. storočí na Point Pleasant uvrhnutá. Tvrdilo sa tiež, že Molí muž bol akési varovanie alebo proroctvo o tragédii mosta Silver Bridge. Lietajúce tvory podobné Moliemu mužovi boli hlásené z rôznych častí sveta pred alebo po katastrofách, napr. pred zemetrasením v Mexiku roku 1985, pred Černobyľskou haváriou či dokonca počas útoku na WTC z 11. septembra 2001. O samotnom pôvode tvora sa dlho polemizuje, pričom najčastejšie teórie vravia o tom, že to bol mimozemšťan, nadprirodzené zjavenie alebo neznámy kryptid. Pozorovania podivného tvora zvaného Molí muž vraj zriedkavo pokračujú dodnes.

Fotografie od osoby žijúcej na hranici medzi štátmi Kentucky a Ohio, na ktorých je vidieť most spájajúci oba štáty a tvora, ktorý z mosta vzlietol. Fotografie sú považované za dôkaz o existencii Molieho muža






 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára