23. februára 2013

Ogopogo

Zatiaľ čo príšeru Nessie z jazera Loch Ness pozná väčšina ľudí, Kanada sa taktiež pýši svojou slávnou obludou, ktorá sa preháňa vo vodách jazera Okanagan. Meno dostala podľa pesničky The Ogo-Pogo:The Funny Fox-Trot z roku 1924. Ogopogo podľa svedkov vraj nápadne pripomína Nessie, čo vedie bádateľov k myšlienke, že tvory sú toho istého druhu. Jedným z vodítok je i to, že obe obludy žijú na rovnakej zemepisnej šírke. Obluda pripomína morského hada či dinosaura a meria približne 12 až 15 metrov.



Pozorovania
Príbehy pôvodných obyvateľov opisujúcich tvora sa datujú stovky rokov dozadu, no písomný záznam o oblude sa objavuje až roku 1872. Domorodci obludu považovali za čosi zlé a diabolské, a tak keď v lodiach prechádzali cez jazero, stále so sebou mali kura alebo iné zviera. V prípade, že sa Ogopogo priblíži, hodili zviera na odlákanie do vody a rýchlo veslovali do bezpečia ku brehu. Taktiež európski prisťahovalci si boli vedomí obludy a tak často stáli ozbrojení na stráži pri brehoch jazera. Roku 1926 sa Ogopogo objavila v novinách Vancouver Sun po tom, čo ju uvidelo asi 30 ľudí a všetci udalosť opísali podobne. Množstvo pozorovaní síce nie je také veľké ako u Nessie, no obludu i tak videlo už mnoho svedkov. 2. júla 1947 obludu zbadalo viacero veslárov a opísali ju ako tvora s dlhým telom, piatimi hrbmi trčiacimi z vody a vidlicovým chvostom. 17. júla 1959 dve dvojice za svojím motorovým člnom zazreli tvora, ktorý sa vynoril z vody a jeho hlava pripomínala hada. Sledovali ho asi tri minúty, pokiaľ sa zasa neponoril.

Roku 1968 sa obludu podarilo prvýkrát nafilmovať Artovi Holdingovi. Holding tvora natočil, keď šiel cestou okolo jazera a všimol si tmavý objekt, ktorý sa vynoril z vody. Približne o dvadsať rokov neskôr tvora tvora znova natočil Ken Chaplin so svojím otcom. Obluda pripomínala hada a pri pohybe švihala chvostom do vody. Toho istého roku tvora zazreli ako sa vynára z pokojnej hladiny na tom istom mieste, kde ju natočil Chaplin, a rýchlo pláve naokolo. Jeho hlavu svedkovia opísali ako futbalovú loptu. Hlásení o pozorovaní tvora už bolo viac ako 200, pričom medzi svedkami bol i policajt, námorný kapitán či kňaz. Existuje i mnoho fotografií tvora, no jeho presvedčivá existencia ešte nie je dokázaná.



 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára