12. marca 2013

Benjamin Bathurst

Prípad zmiznutia britského diplomata Benjamina Bathursta je jedným z najznámejších a takisto nevysvetlených zmiznutí v zoznamoch nezvestných osôb. Rok 1809 bol pre Európu nepokojný. Mnohé krajiny si vyhlasovali vojnu, a tak bolo v tom čase cestovanie dosť nebezpečnou záležitosťou.



Bathurst v tom čase cestoval Nemeckom pod falošným menom Baron de Koch. Spolu so svojím poslom Krausom dorazili 25. novembra 1809 do mesta Perleberg. Tam sa rozhodli zastaviť, aby si v hostinci menom White Swan dali večeru. Po večeri sa diplomat zavrel v malej izbe, ktorú mu nachystali len pre neho a niekoľko hodín strávil nad spismi. Pred deviatou večer pred hostincom nakoniec zastavil koč, ktorým sa mali poberať ďalej. Bathurst vyšiel z izby prvý, nasledovaný krátko na to Krausom. Keď však Krause nastúpil do koča, po Bathurstovi nebolo dnu ani v okolí koča ani chýru ani slychu. Posol v panike povolal aj miestne autority, ktoré prehľadali okolie, ale po diplomatovi sa zľahla zem.

Zmiznutie spočiatku nevyvolalo veľkú odozvu, keďže krajina bola vtedy plná banditov, zlodejov a nemeckých revolucionárov. Krause sa nakoniec vrátil do Anglicka, kde Bathurstovej rodine oznámil, čo sa stalo. Bathurstova manželka sa vydala do Nemecka, no zistila len, že podľa kapitána Klitzinga, ktorý viedol pátranie, sa diplomat rozhodol zmiznúť naschvál. 27. novembra sa v istom rodinnom dome našiel drahý kabát, ktorý patril nezvestnému. 16. decembra dve ženy v lesoch 3 míle od Perlebergu našli diplomatove nohavice. Kabát mu vraj vzala matka koniara Schmidta, ktorý pracoval pri hostinci White Swan, v ktorom sa Bathurst pred zmiznutím zdržoval. O niekoľko týždňov sa uskutočnilo ďalšie pátranie, ktoré však už neprinieslo nič nové. Nedostatkom informácií a skreslením pôvodného príbehu, ktorý sa počas rokov menil, sa teda nedá povedať, čo sa s Benjaminom Bathurstom naozaj stalo. Najpravdepodobnejšia teória hovorí o tom, že bol jednoducho kvôli svojmu postaveniu zavraždený, no dokázať sa to už asi nikdy nepodarí.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára