25. marca 2013

Stratený prápor

V prvej svetovej vojne sa udialo mnoho desivých vecí, no jedna z nich bola dokonca nad chápanie všetkých zúčastnených. Počas ťaženia na Dardanely sa totiž stratil takmer celý prápor (vojenská jednotka pozostávajúca z 300 – 1200 vojakov). Dodnes sa špekuluje, že zmiznutie vojakov malo nadprirodzený pôvod, keďže také veľké straty bez akýchkoľvek preživších sú nezvyklé. Otázkou však je, či sa muži naozaj stratili, alebo len neboli identifikovaní.



Väčšina členov "strateného práporu" pochádzalo z roty menom Sandringham z norfolkského pluku. Boli nazvaní sandrighamovcami preto, lebo patrili k personálu panstva Sandringham Estate, ktoré si zvolil sám kráľ Edward VII. roku 1908. Rota bola potom do vojny poslaná roku 1915.

V auguste 1915 dorazil "stratený prápor" k prielivu Sulva pri polostrove Gallipoli v Turecku. Boli pod vedením plukovníka Horace Proctor-Beauchampa. Spojenci sa vtedy pokúšali pokročiť k tureckým pozíciám na polostrove a prápor bol súčasťou tohto postupu. Boje boli prudké a spojenci utrpeli veľké straty.

12. augusta sa znova intenzívne bojovalo, keď prápor dostal rozkaz ísť vpred. Pomaly sa dostávali ďalej cez dym z guľometov, paľbu sniperov a výbuchy. Keď pokročili, plukovník Beauchamp skupine mužov nariadil, aby šli cez zalesnenú oblasť. Svedkovia potom tvrdili len to, že muži vošli do lesa, v ktorom bol hustý dym alebo akási hmla, a už z neho nevyšli. Štyria svedkovia neskôr tvrdili, že nad zemou sa vznášal akýsi opar podobný oblakom, ktorý všetkých mužov pohltil.

Nezvestní však neboli všetci z prápora. V skupine bolo 250 mužov a ich 16 nadriadených. Neskôr sa potvrdilo, že muži neboli turkami zajatí a taktiež neboli oficiálne nájdení ako padlí. Po bojoch sa však blízko miesta, kde boli vojaci videní naposledy, našlo asi 100 mŕtvych, ktorí boli popravení jednou strelou do hlavy. Títo muži samozrejme mohli zo "strateného prápora" pochádzať, no i tak by chýbalo ešte veľa ďalších.

Roku 1965 prišiel veterán Frederick Reichard s ďalšími podrobnosťami záhadného zmiznutia, ktoré podporili i jeho kolegovia. V čase bitiek sa vraj nad bojiskom vznášalo 6 alebo 8 podivných mrakov v tvare bochníka. Do jedného z nich mala vkročiť aj nezvestná skupina. Asi o hodinu na to sa mrak nenápadne odlepil od zeme a pripojil sa k ostatných na oblohe, nenechávajúc za sebou ani stopu po vojakoch, ktorí doň vkročili. Tento príbeh bol však značne mätúci a Reichard si údajne ani presne nevedel vybaviť dátumy a názvy lokácií. To, či prápor padol za obeť turkom, alebo nebodaj zmizol do inej dimenzie, sa už asi nikdy nedozvieme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára