25. marca 2013

Mongolský červ smrti

V púšti Gobi kolujú legendy o jednom podivnom živočíchovi, ktorý okolo seba šíri strach a skazu. Miestni ho nazývajú Mongolský červ smrti (mong. olgoi-khorkhoi, olgoi – črevo, khorkhoi – červ), pričom odborníci sa nevedia zhodnúť, či skutočne ide o žijúceho kryptida, keďže o ňom koluje množstvo legiend, no v podstate ho nikto ešte na vlastné oči nevidel.



Popis
Tvor údajne vyzerá ako červený červ s hrubým telom (preto porovnávaný s hrubým črevom), ktoré je dlhé 2 až 5 stôp (60 cm – 1,5 m). Nemá viditeľnú hlavu ani končatiny a obýva vraj najodľahlejšie časti púšte Gobi.

Legendy a zmienky o tvorovi
Príbehy o kreatúre medzi miestnymi kolujú už dlho, no do pozornosti vyspelejšieho sveta sa dostali až roku 1926 prostredníctvom knihy On the Trail of Ancient Man od profesora Roya Chapmana Andrewsa. Tento americký paleontológ historkami o červovi nebol príliš presvedčený, keďže tvora nikdy nevideli, no miestni do jedného veria, že existuje.

Legendy hovoria, že červ je schopný pľuvať kyselinu, ktorá všetko rozožerie a človeka zabije veľmi ľahko, a taktiež že červ dokáže zabiť aj na diaľku pomocou akéhosi elektrického výboja. Miestni dokonca veria, že už len samotný dotyk s tvorom spôsobuje okamžitú smrť. Červ po väčšinu roka vraj žije pod zemou v hibernácii, no v júni a júli sa stáva aktívnym a keď prší a zem je vlhká, vylieza na povrch. Ako potrave dáva prednosť miestnej parazitickej rastline menom goyo.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára