11. apríla 2013

Tajomný dom pani Winchesterovej

Väčšina ľudí chce mať svoj dom postavený čím skôr a za čo najmenej peňazí, no pre Sarah Winchester bola stavba jej obydlia záležitosťou na celý život. Po celých 38 rokov až do jej smrti stavba neustále rástla a robotníci pracovali 24 hodín denne, pričom sa nedržali žiadneho pevného plánu, a tak sa v dome nachádzajú bizarné priestory, ako napríklad dvere či schody, ktoré nikam nevedú. Za všetkým vraj stáli nepokojní duchovia.
 

Kliatba rodu Winchesterovcov
Sarah Pardee bola jednou z najpopulárnejších osobností v meste New Haven v Connecticute. Roku 1862 sa vydala za známeho a bohatého magnáta Williama Winchestera, ktorý bol dedičom firmy Winchester Repeating Arms Company. Firma svetu predstavila opakovaciu pušku, slangovo "winchesterovku," ktorá dokázala strieľať rýchlo a efektívne a o ktorej sa vravelo, že pomohla Severu vyhrať občiansku vojnu. Dvojica si založila rodinu roku 1866, no ich dcéra Annie v detstve umrela a pre Sarah to bola tak silná rana, že sa z nej už nikdy nespamätala. Jej manžel umrel o 15 rokov neskôr na tuberkulózu a osamelej vdove pod silným psychickým tlakom ktosi poradil, aby navštívila špiritistické médium.

Médium jej povedalo, že na ich rodinu bola uvrhnutá strašná kliatba tých, ktorí boli winchesterovkou zabití. Tieto nahnevané duše prahli po pomste a jedinou alternatívou, ktorá by ich uspokojila, bolo postaviť im dom. Duchovia vraj však mali ďalšiu požiadavku: dom nesmie byť nikdy dokončený, inak Sarah zomrie. Nevie sa s istotou, ako si túto predpoveď Sarah vyložila. Buď si myslela, že ak stavba prestane rásť, duchovia si ju nájdu, alebo v nekonečnej konštrukcii nájde cestu k večnému životu. 

Sarah Winchester sa vydala na západ do San Jose v Kalifornii, kde kúpila farmársky dom so 6 izbami a dala sa do stavania. V úlohe architekta bola ona sama, no niektorí vravia, že na stavbe sa zúčastnili aj mŕtvi. Každú noc sa Sarah vybrala do špeciálnej izby, kde prebiehala seansa. Tam jej duchovia povedali, ako má pokračovať. Nasledujúce ráno potom stavbárom predložila ručne kreslené náčrty. Niekedy sa dokonca zdalo, že jej nezáleží na tom, ako práca pokračuje. Stačilo jej iba, že počuje kladivá robotníkov pri práci. Stavbári niekedy stavaním jednej izby strávili i mesiac, no Sarah im ju neskôr nariadila zničiť. Nikto sa však na nič nepýtal, pretože všetci dostali dobre zaplatené. Sarah totiž po manželovi zdedila viac ako 20 miliónov dolárov, pričom každý deň jej vďaka vlastneniu firmy prichádzalo približne ďalších 1000.

Čo však mali znamenať bizarné priestory, ktoré nemali žiadne opodstatnenie? Za dverami sa nachádzali steny, schody viedli do stropu, a za jednými dverami na poschodí sa nenachádzalo nič, takže neopatrný návštevník sa mohol po ich otvorení preletieť dolu na betón. Viacero schodov bolo vysokých len 5 centimetrov a niektoré schodiská boli zvláštne zatáčané. Či to už bolo výsledkom chybného projektovania alebo to bol zámer, Sarah Winchester tieto priestory neustále renovovala. Niektorí špekulovali o tom, že tieto prietory mali slúžiť k zmäteniu zlých duchov, ktorí vdovu strašili. Môže to znieť naozaj podivne, no krátko po jej smrti dostala stavba pomenovanie "tajomný dom."



Tajomný dom dnes
Sarah Winchester zomrela v spánku roku 1922 a jej dom sa dostal do rúk investorom, ktorí z neho chceli spraviť turistickú atrakciu. Dodnes sa s istotou nevie, koľko izieb sa v dome nachádza, keďže ľudia sa v ňom ľahko stratia. Vraví sa však o čísle 160. historky vravia, že Sarah spala každú noc v inej izbe, aby ju duchovia nenašli. Roku 1906 však prišlo silné zemetrasenie, po ktorom zostala Sarah v jednej spálni uväznená a dokonca ani jej služobníctvo ju dlho nevedelo nájsť. Pre ňu to bol znak toho, že duchovia sú nahnevaní a myslia si, že dom bude čoskoro dokončený. Aby ich uspokojila, zničené izby dala zadebniť, aby nemohli byť opravené a teda ani dokončené. 


Roku 1906 mal dom už 7 poschodí, no zemetrasenie vrchné tri zničilo. V dome sa tiež nachádza určitý počet vecí, vrátane 47 kozubov, 17 komínov, dvoch pivníc, šiestich kuchýň, troch výťahov, 10 000 okenných tabúľ a 467 dverí. V dome boli však len 2 zrkadlá – Sarah si totiž myslela, že duchovia sa svojho odrazu boja. Vdova mala tiež zvláštnu záľubu v čísle 13. Mnoho miestností obsahuje 13 vecí: 13 okenných tabúľ, 13 panelov v stene, 13 schodov na schodisku či 13 sviečok na lustri.. V dome je 13 kúpeľní, umývadlá majú 13 vypúšťacích otvorov a miestnosť pre seansy má 13 háčikov na kabáty.

Ako to však bolo s duchmi, ktorí vdovu prenasledovali? Médium, ktoré navštívilo dom, tvrdilo, že stále cíti prítomnosť duchov, ktorí sa zakrádajú labyrintom chodieb. Sprievodcovia pri prehliadkách a návštevníci zažívajú rôzne nevysvetliteľné javy, ako napríklad ozveny krokov, búchajúce dvere alebo podivné svetlá. Niektoré kľučky sa pohybujú bez príčiny a ľudia cítia chladné miesta. Dom dnes ponúka každodenné prehliadky a na Halloween a v piatky 13. sa konajú špeciálne prehliadky so zhasnutými svetlami a baterkami.

2 komentáre: