12. mája 2013

Dievča s röntgenovými očami

Roku 1895 prišiel nemecký fyzik Wilhelm Conrad Röntgen s prevratným vynálezom elektromagnetického žiarenia, ktoré umožňuje nahliadnuť do vnútra ľudského tela. Svoj objav nazval "X lúče" a o 6 rokov neskôr zaň dostal i Nobelovu cenu za fyziku.

Niekedy v roku 2003 sa však na verejnosti objavilo dievča menom Nataša Demkina z mesta Saransk v Rusku, ktoré tvrdilo, že má röntgenové videnie, ktoré jej umožňuje nazerať do útrob iných ľudí. Dokáže pritom rozoznať, akou chorobou daný jedinec trpí a jej diagnózy sú často presnejšie ako tie od lekárov. Keď sa v Rusku čoskoro dostala do povedomia národa ako "dievča s röntgenovými očami," počet jej pacientov začal narastať, pričom si ju začali všímať i doktori a novinári.

Podľa jej matky Tatjany bola Nataša nadanou žiačkou a normálnym dieťaťom, keď sa odrazu asi v desiatom roku jej života začali prejavovať jej nadprirodzené schopnosti. Sama Nataša hovorí: "Bola som doma s matkou, keď som odrazu mala víziu. Videla som do jej tela a začala som jej hovoriť o jej orgánoch, tak ako ich vidím. Keď prepínam svoj normálny zrak na ten, ktorý nazývam lekársky zrak, na zlomok sekundy vidím farebný obraz vnútri človeka, ktorý potom analyzujem."

Po tom, čo sa o jej schopnostiach onedlho začalo hovoriť v okolí, sa ľudia začali objavovať pri ich dverách s cieľom lekárskej konzultácie. Jej príbeh sa v miestnych novinách objavil na jar roku 2003 a do televízie sa dostala v novembri toho istého roku. Onedlho zaujala i britské bulvárne noviny, ktoré ju pozvali na demonštráciu jej schopností do Londýna, a krátko na to prišli pozvánky i z New Yorku či Tokia.

V januári 2004 pozval Natašu britský denník The Sun do Anglicka. Po pár sedeniach s rôznymi ľuďmi boli jej diagnózy porovnané s lekárskymi správami. Dokument z Discovery Channel ukazuje, že Nataša úspešne identifikovala všetky zlomeniny a kovové ihlice vnútri ženy, ktorá mala nedávno autonehodu. V televíznom programe This Morning dokonca prekvapila moderátorku tým, že si počas interview všimla, že ju bolí členok. Jej demonštrácie boli celkovo prijímané uspokojivo. Avšak potom, čo sa vrátila z Anglicka, vyšlo najavo, že niektoré jej diagnózy sú nesprávne. V jednom prípade povedala televíznemu lekárovi Chrisovi Steelovi, že trpí rôznymi ťažkosťami, vrátane obličkových kameňov, bolestí žlčníka či zväčšenou pečeňou a pankreasom. Lekárska prehliadka však neskôr preukázala, že muž je úplne zdravý a netrpí žiadnym z uvedených problémov.

Doktor Hyman, profesor psychológie z oregonskej univerzity, a doktor Wiseman z anglickej univerzity v Hertfordshire, majú skúsenosti s testovaním ľudí, ktorí tvrdia, že majú nadprirodzené schopnosti. Na základe ich výskumu Nataša používa jednoduchú, no účinnú techniku zvanú "studené čítanie," ktorú často používajú médiá, astrológovia či vykladači osudov. Funguje obzvlášť na ľuďoch, ktorí človeku so zvláštnymi schopnosťami veria a sú ochotní spojiť si ich predpovede s vlastným životom, čiže ide o istú formu sugescie. Na druhú stranu však Natašini pacienti a prívrženci tvrdia, že mladá žena videla i to, čo prehliadli lekári a ich testy. Má teda táto Ruska naozaj zázračné oči a vidí do našich tiel, alebo len šikovne balamutí chorých, ktorí sa chcú vyliečiť a sú ochotní sa jej naplno odovzdať?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára