29. mája 2013

Hukot v Taose

V malom meste menom Taos v Novom Mexiku sa zdá byť všetko v poriadku. Až na jednu vec. Toto mesto, ktoré má dnes niečo cez 5 500 obyvateľov, je známe vďaka zvláštnemu nevysvetlenému fenoménu, ktorý dostal pomenovanie "hukot v Taose." Podivný hluk s nízkou frekvenciou, ktorý akoby prichádzal odnikiaľ a zároveň odvšadiaľ, nedá spávať niektorým miestnym, pričom sa podobá vzdialenému zvuku dieselového motora, ktorý niekto nechal bežať.

Vyšetrovanie v prípade tohto neznámeho zvuku neviedlo k žiadnemu hmatateľnému dôkazu a ani lokácii, odkiaľ by zvuk mohol prichádzať. Ešte podivnejšie je však to, že ľudia, ktorí majú tú smolu a hukot počujú, sa ho nemôžu zbaviť, ani keď si nasadia slúchadlá. Zvuk je silnejší v domoch a iných uzavretých priestoroch ako na otvorenom priestranstve. Niektorí ho počujú neustále bez prerušenia a niektorí v intervaloch. Veľa ľudí kvôli hluku nemôže ani spávať.

Vraví sa, že hukot začal niekedy pred 20 rokmi, no odhady sa líšia. Keďže sa však nepodarilo nájsť zdroj ani lokáciu, odkiaľ hluk pochádza, obyvatelia roku 1993 kontaktovali so žiadosťou o pomoc Kongres spojených štátov. Roku 1997 sa teda začal rozsiahly prieskum, do ktorého boli zapojené rôzne vedecké inštitúcie. Mnoho ľudí, ktorí mohli hukot počuť, bolo spovedaných a k prekvapeniu všetkých sa zistilo, že títo ľudia trpia podobnými príznakmi – krvácaním z nosa, pocitmi závrate, triaškou, podráždenosťou a samozrejme poruchami spánku. Miestni boli presvedčení, že za všetko môže akýsi tajný vedecký experiment alebo vojenský objekt, ktorý sa nachádza kdesi blízko mestečka. Vyšetrovatelia však neprišli na žiaden konkrétny dôvod, ktorý by hukot aspoň sčasti objasňoval. Niektorí však tvrdili, že zaň môžu elektromagnetické vlny, ktoré sú spôsobené meteormi.


Ďalšia podivná vec bola, že hluk počulo viac mužov ako žien, pričom množstvo postihnutých tvorilo iba 2% obyvateľov. Ostatní ho zas nepočuli vôbec. Ľudia, ktorí ho počuli, si začali hovoriť "hearers," teda "poslucháči," a fenomén mohol taktiež postihnúť návštevníkov mestečka, pričom sa začal nečakane a neprestával. Hukot mal veľmi nízku frekvenciu, len niečo medzi 30 a 80 Hz. Zvuk sa taktiež nepodarilo nahrať na žiadne nahrávacie zariadenie, a tak ho môžu počuť iba "poslucháči." Špekulovalo sa taktiež o tom, že postihnutí majú zdravotné problémy s vnútorným uchom, no neprišlo sa na nič presvedčivé. Správy z iných častí sveta, kde podobný hluk taktiež počuť, však prekvapivo hovoria, že ľudia s tinnitom vedia hukot od svojej poruchy odlíšiť.

Odkiaľ teda hluk pochádza? Prečo sa vyskytuje iba v malej oblasti Nového Mexika? Disponujú snáď ľudia, ktorí ho počujú, zvláštnymi sluchovými schopnosťami, ktoré majú byť vedou ešte len odhalené? A prečo sa hukot začal len pred 20 rokmi? Ak je zdrojom nárast priemyslu, potom sa hluk musel objaviť už oveľa skôr. Možno sú príčinou dnešné moderné technológie, no niektorí sú si istí, že za všetkým stojí nadprirodzený jav alebo nejaká konšpirácia, ktorá má držať ľudí ďalej od pravdy.

Zaujímavým faktom je, že neďaleko Taosu sa nachádza známy Roswell, kde údajne roku 1947 našli trosky mimozemskej lode a jej posádku. Po incidente bolo nad oblasťou videných viac podivných lietajúcich strojov, o ktorých však vláda tvrdila, že ide o meteorologické balóny. Podobný hluk sa taktiež objavuje v iných krajinách, pričom každý hukot dostáva svoje meno podľa oblasti, napríklad "hukot v Bristole" alebo "hukot v Bondi." Zatiaľ však nikto neprišiel s presvedčivým vysvetlením o pôvode tohto javu, ktorý stále pokračuje a vyzerá to tak, že aj bude. A ako to už s tajomnými javmi býva, hluk po zotmení naberá na intenzite.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára