28. júna 2013

Bezhlavý duch z Flaherty

Flaherty neďaleko mesta Laporte v americkej Indiane sa v rokoch 1904 – 1905 stalo miestom neobvyklých pozorovaní ducha, ktorý sa zjavoval v okolí stanice na železničnej trati Lake Erie. Bezhlavý prízrak sa zjavoval po západe slnka pri nádrži s vodou, držal akúsi nádobu na jedlo a mával rukami ako keby chcel dať signál prichádzajúcemu vlaku. Pred zmiznutím potom duch vydával desivé výkriky.

Obyvatelia Flaherty cez deň žili bežným životom, no večer, keď sa poniektorí blížili na malú stanicu, boli ostražitejší. Viacerí sa tomuto miestu po zotmení vyhýbali, pretože šanca, že sa stretnú s bezhlavým prízrakom, bola viac než vysoká. Vravelo sa, že na trati straší duch známeho Columbusa Colea, ktorý tam kedysi prišiel o hlavu pri nehode, keď vo vlaku vybuchol kotol (iná verzia hovorí, že ho prešiel vlak). Jeho prízrak sa začal zjavovať krátko po nehode, ukazoval sa príležitostne, no často, a vyzeral ako neživá vec, pričom niekedy ho ovplyvňovali i prvky okolia. Väčšinou sa však zjavoval na nástupišti a s nádobou na jedlo, mávajúc rukami, akoby chcel upozorniť na prichádzajúci vlak. Potom zmizol a vydával pritom desivé výkriky, akoby trpel silnými bolesťami.

Historky sa rýchlo šírili do okolia a tak sa jedného dňa rozhodla istá skupina mladých mužov spolu s miestnym spravodajcom problém preskúmať na vlastné riziko. Prvý večer si sadli k depu a až do svitania sa spolu bavili, no neudialo sa nič zvláštne. Vrátili sa teda domov sklamaní, no nevzdali sa hneď. Nasledujúceho večera sa na trať vydali znova. Prišli sa stanicu s neutrálnym postojom, nečakajúc už nič zaujímavé, keď zrazu jeden z chlapcov zdvihol ruku a povedal: "Ticho!" Všetci sa pozreli smerom, kde ukazoval a zbadali ducha, presne toho, o ktorom počuli od ostatných – bez hlavy a s nádobou na jedlo. Nebol to žiaden klam, všetci zreteľne videli obrys Columbusa Colea, tak ako ho poznali ešte počas života. Mávajúci prízrak sledovali asi 5 minút, až sa nakoniec naraz vrhli na miesto, kde duch stál. Nenašli však nič, duch bol preč a všetci skeptici konečne historkám uverili.

Miestni pozorovania prízraku už nebrali ako historky, ale ako fakt. Ľudia uvažovali, že duch je na trati uväznený a treba mu nejako pomôcť. Všeobecná mienka hovorila o tom, že Cole chcel ešte počas života čosi dôležité spraviť, no vďaka smrteľnej nehode to už nestihol. Keďže sa na prípad neskôr zabudlo, osud nešťastného ducha zostáva navždy neznámy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára