6. júla 2013

Prízračný ostreľovač v New Jersey

Naraziť dnes v amerických novinách na titulky o nečakanej streľbe nie je raritou. Väčšinou sa tragické udalosti odohrávajú na podobnom scenári – ľudia sa medzi sebou pohádajú a niekto nakoniec siahne po zbrani, ktoré sú v Spojených štátoch bežné. Jeden prípad streľby z Camdenu v New Jersey sa však od ostatných značne líšil a zamotal hlavy mnohým vyšetrovateľom. Útočník totiž dostal prezývku "prízračný ostreľovač".

Vyčíňanie neviditeľného strelca sa začalo 25. januára 1928, keď boli odrazu rozbité okenné tabule na jednom autobuse a na ďalších štyroch autách. Vyzeralo to, že sklo bolo rozbité neznámymi projektilmi, pričom jedného policajta trafila akási mramorová guľka. Robili si snáď chlapci s prakmi srandu z ľudí i policajtov? To bol však ešte len prvý z piatich útokov. V každom prípade, ktorý bol pripisovaný "prízračnému ostreľovačovi", bola škoda jasne viditeľná, no väčšinou po akýchkoľvek nábojoch či prázdnych nábojniciach nebolo ani stopy.

Na policajnej stanici v Camdene sa po prvých podivných útokoch začali zbierať ďalšie hlásenia o ostreľovaní. Podobné útoky boli hlásené z Collingswoodu a Lindenwoodu. Polícia si myslela, že páchateľ používa akúsi výkonnú vzduchovku či pištoľ s tlmičom, poprípade kombináciu takýchto zbraní. Neskôr sa predsa len podarilo objaviť náboje rôznych veľkostí a v jednom prípade istý klenotník tvrdil, že mu predné sklo na aute rozbila poniklovaná skrutka, ktorú sa podarilo nájsť.

Ešte zvláštnejšie však bolo to, že ľudia nikdy počas incidentov nepočuli žiadne výstrely. Podozrivého sa vraj podarilo zazrieť iba raz, keď výstrel rozbil okno v jednej spálni. Keď sa obyvatelia domu pozreli z okna, zbadali utekajúceho muža, ktorý kričal: "Už je to v poriadku, Louie." Záhadného muža sa však nepodarilo chytiť. Počas incidentov našťastie nebol nikto vážnejšie zranený, až na nervové vypätie a odreniny policajtov, ktorých zasiahli mramorové guľky. I tak však boli mestá kvôli "prízračnému ostreľovačovi" na pokraji paniky. Policajti sa vyzbrojili samopalmi a rýchlymi autami a dostali príkaz okamžitej streľby pri stretnutí s páchateľom. Vynervovaní obyvatelia miest sa obávali, že keďže strelec úspešne unikal polícii, môže si kedykoľvek zmyslieť začať strieľať do ľudí.

V prípade nastal zvrat, keď polícia zatkla dvoch mladistvých, ktorí strieľali prakom do okna auta. Potom vraj útoky zrazu prestali. Bolo však jasné, že dvaja chlapci s obyčajnými prakmi nemohli spôsobiť taký rozruch bez toho, aby ich niekto nevidel a nechytil. Vyzeralo to teda, že sa jedná o ďalší prípad masovej hystérie, tak ako to bolo u Prízračného holiča v Pascagoule či Šialeného plynára z Mattoonu. Je teda možné, že v očiach verejnosti sa po prvých útokoch každý žart v podaní školákov s prakmi stal dielom šialeného maniaka. Konal sa teda roku 1928 v New Jersey hon na útočníka, ktorý existoval iba v hlavách vydesených obyvateľov?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára