6. októbra 2013

Dom Lizzie Borden

V nenápadnom dome, ktorý sa dodnes nachádza vo Fall River v Massachusetts, sa roku 1892 odohral masaker, ktorý na toto miesto uvrhol zlovestný tieň. Andrew a Abby Bordenovci boli neznámym vrahom brutálne zavraždení sekerou. Andrewova dcéra Lizzie bola z vrážd podozrivá, no nakoniec bola viny zbavená a za vraždy nikto nesedel. Dnes je dom využívaný na nocľah s raňajkami, no jeho izbami a chodbami sa však stále zrejme potulujú nešťastné duše obetí.

Bohatý obchodník Andrew Borden sa do domu nasťahoval spolu so svojou druhou manželkou Abby a s dcérami Lizzie a Emmou. 4. augusta 1892 sa však odohralo krvipreliatie, ktoré otriaslo celým mestom. Toho dňa sa v dome nachádzala iba Lizzie spolu so slúžkou Bridget Sullivan, ktorá pre Bordenovcov pracovala už asi 3 roky. Krátko pred jedenástou doobeda Lizzie začala volať na Bridget a kričala, že do domu niekto prišiel a zabil jej otca. Bridget potom bežala cez ulicu pre doktora Bowena, ktorý bol ich susedom. Keď sa vrátili, objavili v izbe na poschodí aj telo Abby. Obaja boli zavraždení viacerými ranami sekerou do hlavy.

Keďže Lizzie rozprávala nedôveryhodné príbehy o tom, čo sa stalo, bola považovaná za hlavnú podozrivú a postavená pred súd za vraždu svojho otca a nevlastnej matky. Vyšetrovatelia v pivnici domu našli sekeru bez poriska, no polícia z Fall River sa domnievala, že nemá význam brať nejaké odtlačky prstov. Nenašli sa však žiadne šaty, ktoré by po takej vražde istotne ostali zašpinené krvou. Lizzie bola i napriek výpovedi doktora Bowena oslobodená. Abby sa mu totiž deň predtým zdôverila, že boli obaja s Andrewom náhle chorí a bolo im zle, akoby sa ich niekto pokúsil otráviť. Takisto predavač miestnej lekárne potvrdil, že 3. augusta si Lizzie kúpila trocha kyanidu. Toto tvrdenie Lizzie poprela, a to i napriek tomu, že ju videli ešte dvaja iní ľudia. Sudca však toto tvrdenie označil za neprijateľné a Lizzie prepustil. Tá sa potom spolu so sestrou Emmou presťahovala do nového domu. Lizzie Borden umrela 1. júna 1927 a svoje temné tajomstvá si vzala so sebou do hrobu hneď vedľa svojich zavraždených rodičov.

Strašenie
O dome sa po vraždách čoskoro začalo hovoriť, že v ňom straší. Paranormálna aktivita sa sústredí hlavne v izbách, kde boli zavraždené obete, a v pivnici, kde sa našla vražedná zbraň. V miestnostiach sa objavujú náhle zmeny teploty, niekedy sa odrazu ochladí, inokedy je tam odrazu horúco. Svedkovia údajne videli pohybujúce sa tiene a svetlá, ktoré sa objavujú odnikiaľ. Citlivejší ľudia vnútri prepadávajú silnému pocitu smútku a depresiám a v salóne, kde bol zavraždený Andrew, viacerí pociťujú hrôzu. V hornej spálni, kde našli Abby, ľudia cítia, ako ich niekto postrkuje a dotýka sa ich, a to presne na mieste, kde ležalo jej telo. Na posteli niekedy personál nachádza odtlačok tela, akoby tam predtým niekto ležal. Návštevníci, ktorí v dome prespávali, niekedy počuli slabý ženský hlas, ktorý sa k nim prihováral a nariekal. Topánky niektorých hostí sa vraj po podlahe presúvali samé od seba. Technika často v dome zlyháva a samotné svetlá vnútri blikajú. Domom sa vraj tiež stále potuluje prízrak slúžky Bridget Sullivan. Jej duch bol videný v klasických šatách, ktoré nosili slúžky, ako vykonáva domové práce.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára