3. apríla 2014

Stratená posádka vzducholode L-8

Počas druhej svetovej vojny boli vzducholode bežnou záležitosťou, na rozdiel od súčasnej doby. V 40. rokoch boli často využívané na hliadkovanie nad morom, kde by ľahko mohli zazrieť nepriateľské ponorky. Jedna takáto misia sa však roku 1942 v Kalifornii skončila záhadným spôsobom.

V Kalifornii sa vzdušné prieskumné misie riadili zo základne Moffett Field, ktorá sa nachádzala asi 25 míľ južne od San Franciska. Odtiaľ mnoho vzducholodí vzlietlo a vydalo sa na cestu na špeciálne letisko na ostrove Treasure Island v sanfranciskom zálive. 16. augusta 1942 čakala podobná úloha dvoch pilotov vzducholode L-8 – Ernesta Codyho a Charlesa Adamsa, ktorí boli skúsenými pilotmi a takéto úlohy už absolvovali mnohokrát. Predpokladalo sa teda, že pôjde o rutinnú misiu.

Destinácia rannej cesty boli ostrovy Farallon Islands, nachádzajúce sa asi 30 míľ od pobrežia San Franciska. Piloti mali jednoducho vzducholoďou pár krát zakrúžiť nad ostrovmi a vrátiť sa na základňu. Hodinu po odlete L-8 informovala o tom, že na hladine vidí ropnú škvrnu a že to ide bližšie preveriť. Asi okolo pol jedenástej doobeda dve lode na hladine potvrdili, že videli L-8, ako krúži po oblohe. Krátko na to však jeden svedok povedal, že vzducholoď prudko stúpla. Nasledujúcu hodinu však nebolo o L-8 ani chýru.

Okolo poludnia ľudí na pláži pri meste Daly City náhle rozrušila nehoda. Na skaly totiž dopadla vzducholoď a odrazila sa späť do vzduchu. Zastavila sa až na rušnej ulici priamo v meste, kde sa okolo nej rýchlo zbehol dav potencionálnych záchranárov, no na počudovanie všetkých sa zistilo, že kokpit vzducholode je prádzny. Keď sa onedlho naisto potvrdilo, že Cody ani Adams na palube po dopade neboli, rozbehlo sa pátranie. Vyšetrovatelia zistili, že dvere sú slabo zaistené. Zariadenie a prístroje vo vzducholodi stále fungovali a padáky a záchranný čln boli na svojich miestach. Dve záchranné vesty chýbali, čo však nebolo nič neobvyklé, keďže posádka ich mala bežne oblečené kedykoľvek, keď šla na misiu nad more.

Najväčšou záhadou bolo, prečo skúsení piloti neupozornili základňu o akomkoľvek nebezpečenstve. Vyvstalo množstvo teórií na vysvetlenie záhady: jedni tvrdili, že medzi pilotmi sa strhla prudká hádka a obaja v spoločnom zápase vypadli uvoľnenými dverami. Objavili sa i zvesti o tom, že ich zadržali nepriateľské vojská, či dokonca historky o mimozemšťanoch. Vzducholoď L-8 bola ešte po nejakú dobu pod dohľadom odborníkov, no nenašlo sa už nič neobvyklé, čo by zmiznutie dvoch mužov objasnilo. Vzducholoď bola naďalej používaná až do roku 1982, avšak už na iné úlohy než na vojenské. O Ernestovi Codym ani Charlesovi Adamsovi však už nikdy nikto nepočul a záhada vzducholode L-8 ostáva neobjasnená.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára