6. apríla 2014

Smrtiace cesty

V januári 1929 bola v Nemecku otvorená nová diaľnica medzi Brémami a Bremerhavenom. Mala dva jazdné pruhy v oboch smeroch a bola širšia než jej predchodkyňa. Predpokladalo sa teda, že bude pre motoristov omnoho bezpečnejšia, no opak bol pravdou. Behom nasledujúcich mesiacov sa cesta stala miestom podivnej série nehôd, pre ktoré sa nenašlo logické vysvetlenie.

Behom 12 mesiacov od otvorenia na diaľnici Brémy – Bremerhaven havarovalo viac ako 100 automobilov, a to takmer vždy na určitom úseku vozovky, blízko kilometrovníka 239. To však ešte nebolo to najpodivnejšie. Vodiči, ktorí havarovali a prežili, neskôr vypovedali, že keď sa blížili k danému kilometrovníku, cítili, ako ich auto z cesty zvádza neznáma sila. K nehodám dochádzalo neustále počas nasledujúcich rokov, pričom 7. septembra 1930 z cesty naraz zišlo na prekliatom mieste naraz 9 áut. Počasie bolo pritom jasné a cesta suchá, čo vylučovalo vplyv prírodných podmienok. Keď o tejto záhade uvažovali nemeckí vedci, predpokladali, že za nehody môže silný podzemný elektromagnetický impulz. Na podporu tejto teórie však chýbali dôkazy. Nehody ustali, až keď bol kilometrovník č. 239 odstránený a zem, na ktorej stál, bola pokropená svätenou vodou.

Myšlienka, že niektoré úseky ciest, ktoré majú povesť smrtiaceho miesta, môžu byť miestami, kde sa sústredia zlé sily, sa bude zdať mnohým ľuďom smiešna. Nie však anglickému exorcistovi dr. Donaldovi Omandovi. Na konci 60. rokov tento kňaz tvrdil, že o tom zhromaždil dôkazy. Jeho teória, vyjadrená v knihe "Zážitky súčasného exorcistu", predpokladá, že na motoristov pôsobili skryté sily démonov a priviedli ich k tomu, že chceli náhle zabočiť do protismeru a spáchať tak úmyselne samovraždu. Táto teória sa samozrejme stretla z okamžitým výsmechom, no Omanda taktiež viacerí podporovali.

Omanda na úkaz smrtiaceho miesta prvýkrát upozornila jedna zdravotná sestra, ktorá mu vyrozprávala podivný príbeh o umierajúcej obeti jednej nehody. Muž na smrteľnej posteli hovoril o tom, že šiel v prázdnom cestnom pruhu, keď zbadal, že sa k nemu približujú nejaké svietiace body. Náhle však pocítil bezdôvodné nutkanie strhnúť volant svojho auta proti približujúcemu sa nákladiaku. Šokujúce na tom bolo to, že vodič nákladiaku, ktorý utrpel len menšie zranenia, tvrdil, že v tom momente pocítil podobné iracionálne nutkanie. Omand sa prípadu ujal a preštudoval stovky záznamov čelných nárazov a policajných záznamov. Vyspovedal tiež mnohých, ktorí nehody prežili. Rovnaké nutkanie spáchať samovraždu zistil u malej skupiny ľudí, o ktorých veril, že boli určitým spôsobom posadnutí a keďže viacerí hovorili o tých istých úsekoch ciest, Omand osobne tieto miesta navštívil a vykonal na nich exorcizmus.

Roku 1971 natočila britská stanica BBC o Omandových názoroch dokumentárny film. Sprevádzala ho pri exorcizme, ktorý vykonal na úseku cesty medzi Charmouthom a Morcombelakom v grófstve Somerset v Anglicku. Toto miesto si kvôli nehodám, ktoré sa tam stali, vyslúžilo strašnú povesť, i keď pre to neexistoval žiaden logický dôvod. Pri spätnom prieskume filmári z BBC zistili, že behom 16 mesiacov pred obradom na ceste došlo k 17 nehodám, pričom po dobu 6 mesiacov po exorcizme sa nestala ani jedna.

Mnoho ľudí názory reverenda Omanda odmietne ako povery. Viacero rôznych nehôd a podivných udalostí z minulosti však naznačuje, že na viacerých vozovkách skutočne môžu pôsobiť vskutku diabolské sily. Typickým príkladom je cesta vedúca do dediny Postbridge v anglickom Devone, ktorá si vyslúžila status smrtiaceho miesta vďaka legende s názvom "chlpaté ruky", ktorá hovorí o tom, že motoristi tesne pred nehodou videli na svojich volantoch a riadidlách pár chlpatých rúk, ktoré ich násilím zviedli z cesty. Sústredia sa skutočne na niektorých cestách pekelné sily, či ide stále len o ľudské zlyhanie okorenené fantáziou vodičov v panike?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára