14. júna 2014

Obrazy nadprirodzeného charakteru

Svet sa hemží historkami o strašidelných domoch či zámkoch, no príbehy o strašidelných obrazoch sú už vzácnejšie. Zdá sa, že väčšine duchov vyhovuje skôr priestorný zámok či cintorín a nie úzka plocha obrazu ohraničená rámom. Nie všetky paranormálne sily sa však sústredia len na obvyklé temné zákutia "tam vonku". Existuje totiž viacero obrazov, ktoré okolo seba sústredia nadprirodzenú aktivitu a sú známe po celom svete.

Portrét Bernarda de Galveza

V hoteli Galvez v texaskom meste Galveston údajne straší niekoľko duchov. Mnohé javy sa však sústredia priamo na obraz Bernarda de Galveza. Bernardo de Galvez, narodený roku 1746, bol španielskym vojenským vodcom, ktorý pomáhal americkým kolonistom počas revolúcie. Podľa neho bolo potom pomenované i samotné mesto Galveston. Jeho portrét visí na konci haly na prízemí hotela a historky vravia, že jeho oči z obrazu sledujú každého, kto ide okolo. Ľudia, ktorí sa k obrazu priblížia, sa často cítia stiesnene a je im odrazu chladno. Historky tiež hovoria o tom, že ľuďom, ktorí si obraz chceli vyfotografovať, fotka nikdy nevyšla. Podľa tradície sa každý musí najprv Bernarda de Galveza zdvorilo spýtať, či si obraz môže vyfotiť. Jeden tím paranormálnych vyšetrovateľov si raz bez opýtania obraz vyfotil, no na fotke sa namiesto portrétu v ráme objavil nejasný obraz pripomínajúci kostlivca. Demonštroval takto dávno mŕtvy Bernardo, že si nepraje, aby fotili jeho podobizeň?



"The Hands Resist Him"

Obraz maliara Billa Stonehama s názvom "The Hands Resist Him" patrí dnes medzi najznámejšie strašidelné obrazy. Vyslúžil si dokonca prezývku "strašidelný obraz z eBay". Na obraze vidieť malého chlapca a desivú bábiku, ako stoja pred presklenými dverami, spoza ktorých sa za chlapcom z temnoty naťahujú ruky. Stoneham obraz namaľoval v roku 1972, po čom ho odkúpil herec John Marley. Na eBay sa obraz dostal roku 2000, kedy ho na predaj ponúkla istá dvojica z Kalifornie. Títo majitelia mali s obrazom údajne strašidelné skúsenosti. V noci sa podľa ich slov vraj postavy na obraze hýbali a niekedy dokonca opúšťali plátno, a to nie takým spôsobom, že jednoducho z obrazu zmizli – objavovali sa vraj priamo v izbe, kde sa obraz nachádzal.

Obraz vraj nepôsobil rušivo len na majiteľov, ktorí ho vlastnili. Niektorí ľudia, ktorí ho videli na internete, sa potom cítili zle a slabo. Deti pri pohľade na obraz často utekali preč s plačom a niektorí dokonca tvrdili, že pri pohľade cítili zovretie nejakej neviditeľnej bytosti. Jeden človek si chcel kópiu vytlačiť, no nová tlačiareň v tom čase akosi nechcela spolupracovať. Istá galéria v Michigane obraz odkúpila za 1000 dolárov a následne sa s Billom Stonehamom spojila. Samotný autor bol príbehmi o nadprirodzených javoch prekvapený, no čoskoro sa mal presvedčiť o skutočnej kliatbe svojho vlastného obrazu. Majiteľ galérie a kritik, ktorý obraz hodnotil, zomreli do roku po tom, čo boli s obrazom v kontakte. Stoneham potom k obrazu namaľoval ďalšie dve pokračovania do série s názvami "Resistance at the Threshold" a "Threshold of Revolution".



Plačúci chlapec

Taliansky maliar Bruno Amadio vytvoril sériu obrazov známu ako "Plačúci chlapec", ktoré zobrazujú uplakané deti s bezútešným pohľadom. Masovo produkované kópie obrazov sa prvýkrát objavili niekedy v 50. rokoch 20. storočia, no bolo to až roku 1985, kedy sa o obrazoch začali šíriť podivné zvesti. Obraz plačúceho chlapca totiž záhadným spôsobom spúšťal záhadné požiare, pričom sám ostal pri ničivom ohni nedotknutý.

Podľa správ z anglického denníka "The Sun", ktoré im poskytol samotný zbor požiarnikov, boli obrazy plačúceho chlapca nájdené vo viacerých domovoch, ktoré náhle vyhoreli. Obraz bol pritom v troskách nájdený v pôvodnom stave, bez akýchkoľvek známok spaľujúceho ohňa. Samotní požiarnici sa vyjadrili, že by si tento obraz určite do svojich domovov nezavesili, pretože verili, že je prekliaty. Po správach v "The Sun" sa mnoho ľudí v obavách o svoj domov rozhodlo, že sa obrazu chce zbaviť. Zorganizovala sa teda halloweenska vatra, kde mali byť obrazy hromadne spálené. Hlásenia o požiaroch spôsobených "plačúcim chlapcom" náhle prudko poklesli, aj keď i dnes sa niekedy prípad zahŕňajúci tento obraz objaví. 



"The Anguished Man"

V roku 2010 sa muž menom Sean Robinson so svetom podelil o podivné zážitky, ktoré sa stali v jeho dome. Sean tieto nadprirodzené javy pripisoval obrazu s názvom "The Anguished Man", na ktorý často namieril kameru, aby sa mohol so svojimi skúsenosťami podeliť aj s internetovými divákmi. Robinson tvrdil, že obraz pôvodne vlastnila jeho stará mama, ktorá zároveň verila, že je prekliaty. Tvrdila, že v blízkosti obrazu videla tmavé postavy a v noci počula stony a náreky. Vravela tiež, že umelec, ktorý obraz vytvoril, do farieb primiešal aj vlastnú krv a neskôr spáchal samovraždu. Sean obraz po smrti svojej starej mamy zdedil a neobvyklé udalosti zažil na vlastnej koži. Videá, ktoré Robinson zdieľal na YouTube, ukazujú samovoľne sa zatvárajúce dvere, náhle padanie obrazu, nevysvetliteľné zvuky a iné zvláštne javy. Viacerí diváci však namietajú a tvrdia, že všetko je vymyslené samotným Robinsonom tak, aby tomu nič netušiaci ľudia uverili. Posledné video bolo nahrané 15. decembra 2011. Zmizla snáď údajná nadprirodzená aktivita, alebo to naozaj bol len podfuk namierený na internetových divákov?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára