8. augusta 2014

Louis Le Prince

Už niekoľko rokov pred bratmi Lumièrovcami či pred prevratnými vynálezmi Thomasa Edisona natočil muž menom Louis Le Prince prvé pohyblivé zábery. Roku 1888 už Le Prince točil v Roundhay Park či na moste Leeds Bridge so svojou jednookou kamerou, no svoje dielo v Spojených štátoch už prezentovať nestihol. Louis Le Prince totiž roku 1890 nastúpil do vlaku z Dijon do Paríža, no z vlaku už nikdy nevystúpil.




Louis Le Prince sa narodil vo Francúzskom Metz v roku 1842 a za prácou sa presťahoval v roku 1866 do Leedsu. Bol známy hlavne ako chemik, konštruktér, vynálezca a filmár, ktorému sa podarili natočiť prvé zábery na papierový film. Roku 1869 spolu s manželkou Elizabeth v Leedsi založil technickú školu umenia. Neskôr sa mu podarilo získať patent na kameru so 16 šošovkami, ktorá bola kombinovaná s projektorom. S touto kamerou nakoniec Le Prince na ulici Woodhouse Lane roku 1888 natočil historicky prvý krátky film, ktorý dostal pomenovanie "Scéna v Roundhay Garden". Toho istého roku ešte natočil ďalšie zábery s názvom "Scéna na Leeds Bridge".

O dva roky neskôr, v septembri 1890, sa Le Prince znova chystal do Veľkej Británie, aby si tam nechal svoju kameru patentovať, po čom mala nasledovať aj cesta do USA. Pred cestou sa však rozhodol navštíviť doma rodinu a priateľov. 13. septembra teda odišiel z Bourges na návštevu k bratovi do Dijon. 16. septembra nastúpil do vlaku v Dijon a smeroval do Paríža, no to bolo naposledy, kedy ho videli. Keď vlak dorazil do Paríža, jeho známi Le Princa nevedeli vo vlaku nájsť. Nikde na palube ani po celej trase vlaku sa nikdy nenašla jeho batožina či telo. Na stanici v Dijon ho do vlaku videl naposledy nastupovať iba jeho brat, no vo vlaku ho následne vraj nevidel nikto z cestujúcich. Cestou nikto vo vlaku nehlásil žiadne agresívne správanie ani iné udalosti, ktoré by boli nápadné. Dlhé pátranie, ktorého sa okrem rodiny zúčastnila aj francúzska polícia a dokonca i Scotland Yard, neprinieslo žiadne výsledky. Prípad ostal nevyriešený.

Čo sa však mohlo s priekopníckym filmárom stať? Najznámejšie teórie hovorili, že Le Princa niekto zavraždil, aby si svoju kameru nemohol dať patentovať. Špekulovalo sa tiež o tom, že v jeho zmiznutí mal prsty niektorý z jeho známych či z rodiny, ktorý chcel z finančných dôvodov získať veľké dedičstvo. V decembri 1930 bola na ulici Woodhouse Lane, kde stála jeho pracovňa, posadená bronzová pamätná tabuľa. Na moste Leeds Bridge tiež pribudla tabuľa anglického dedičstva, ktorá zaznamenáva historické momenty vytvorené Le Princom. Od roku 1930 sa Le Prince označuje ako "otec kinematografie".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára