4. júna 2018

Kliatba ľadového muža

Keď sa v septembri roku 1991 turisti Helmut a Erika Simonovci vydali na túru do časti Ötztalských Álp, netušili ešte, že náhodou narazia na významný objav. Archeologická udalosť sa do histórie zapísala ako objav dobre zachovalého tela muža, ktorý mohol žiť okolo roku 3300 pred Kristom. Objav však spustil sled nešťastných udalostí, ktoré mnohých viedli k názoru, že ľadový muž so sebou priniesol kliatbu.

Manželský pár vysoko v horách v jednom momente narazil na pozostatky muža (originálnu fotografiu uvedenú vyššie spravil na mieste Helmut), o ktorom si spočiatku mysleli, že ide o horolezca, ktorý nedávno prišiel o život. Telo sa nachádzalo v ľade takmer do pol pása, a tak Simonovci kontaktovali políciu. Autority sa na miesto dostavili na druhý deň, no vďaka zlým poveternostným podmienkam boli vykopávky odložené na neskôr. O dva dni na to sa však telo profesionálnemu tímu podarilo dostať von a bolo prevezené na univerzitu v Innsbrucku. Pri tele sa taktiež našlo niekoľko nástrojov a primitívnych šiat, z čoho sa nakoniec usúdilo, že sa jedná o múmiu z dávnych dôb.

Múmia rýchlo dostala meno Ötzi a už od začiatku začala vzbudzovať rôzne vlny kontroverzie. Rakúsko a Taliansko sa nemohli zhodnúť na tom, v ktorej časti sa telo pôvodne našlo, no nakoniec sa prišlo na to, že šlo o talianske územie. Krátko na to sa našli ďalší ľudia, ktorí tvrdili, že Ötziho našli ešte predtým, než sa k nemu dostali nemeckí turisti, no prvenstvo v objave aj tak ostalo Helmutovi a Erike. Ötzi sa totiž rýchlo stal senzáciou a médiá tvrdili, že ide o najlepšie zachovalú a najstaršiu múmiu v Európe. Vedci dokázali vcelku presne určiť Ötziho vek v čase smrti (45 rokov), spôsob jeho života a dokonca aj jeho stravy. Nikto však nevedel povedať, ako asi Ötzi zomrel.


Spočiatku sa mnohí domnievali, že muž zomrel prirodzene následkom drsných podmienok v horách. Na svetlo sveta však neskôr vyšli temnejšie detaily, ktoré naznačovali možnú rituálnu obetu. Ötzimu totiž chýbali genitálie, ktoré boli od tela oddelené a ktoré sa nikdy nepodarilo nájsť. Niektorí tvrdili, že muža prepadla skupina iných divochov, ktorí ho zabili a pochovali v snehu. Príčinou smrti bola ustanovená rana do hlavy, či už pričinením niekoho iného alebo pádom na skalu. Na jeho noži a šatách sa tiež našli 4 rôzne vzorky inej DNA, čo naznačovalo, že sa Ötzi pred smrťou dostal do bitky s inými ľuďmi.

Príbeh o tomto objave mal potom podobnú dohru, ako to bolo v prípade objavu Tutanchamónovej hrobky a následnej kliatbe, ktorá dostihla mnohých spojených s týmto objavom. Siedmi ľudia, ktorí sa podieľali na objave, vykopávkach a obhliadke Ötziho tela, neskôr zomrelo za podivných okolností, čo mnohí opisovali ako dôsledok dávnej kliatby (spojenej s možným rituálom?). Samotný Helmut Simon zmizol v októbri 2004. Jeho telo bolo nakoniec nájdené v horskom potoku po tom, čo muž spadol z jednej rakúskej hory počas výstupu. Forenzný patológ, ktorý vlastnoručne Ötziho vybral z ľadu a naložil do vreca na mŕtvoly, zomrel rok po objave pri autonehode. Horský sprievodca, ktorý autority viedol k múmii hneď po objave, neskôr zomrel pri lavíne. Archeológ, ktorý objavil stopy krvi na Ötziho šatách, bol krátko na to diagnostikovaný s dedičnou chorobou, na ktorú do dvoch rokov zomrel.

Správam o kliatbe sa však mnohí dodnes len posmievajú a označujú tieto príbehy za povery alebo len nešťastné náhody. Viacerí ľudia si totiž myslia, že medializované správy o prekliatej múmii majú len posilniť povesť celého príbehu a predať viac výtlačkov novín a zvýšiť sledovanosť dokumentov o ľadovom mužovi. Ötzi sa dnes nachádza v múzeu archeológie v Tirolsku a blízko miesta, kde bol objavený, dnes stojí kamenný monument na pamiatku tohto objavu. V skutočnosti však boli v skúmaní a manipulácii s Ötzim počas rokov zahrnuté desiatky ďalších ľudí, ktorým sa nič nestalo, čo správy o kliatbe trocha spochybňuje. Spolu s objavom Tutanchamóna sa však dodnes jedná o jeden z najznámejších príbehov o "prekliatej múmii."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára