2. júla 2018

William Bosak a kravský humanoid

V zime roku 1974 sa farmár menom William Bosak z amerického Wisconsinu vracal domov po osamelej ceste, keď reflektory jeho auta osvietili niečo, čo sa ťažko dalo zaradiť medzi pozemské druhy živočíchov. Tvor, ktorého Bosak v ten večer pozoroval len niekoľko sekúnd, by sa podľa jeho výpovede a oficiálnych správ dal opísať iba ako "humanoid s kravským výzorom".

2. decembra 1974 sa 68-ročný farmár nachádzal neďaleko dediny Frederic, kde mal predtým stretnutie s kolegami. Keď sa v hustej hmle dostal na cestu vedúcu k jeho farme, bolo už asi pol jedenástej večer. Bosaka čakali už len necelé dva kilometre trasy, keď reflektory v diaľke zrazu osvetlili šišatý objekt v tvare akejsi kapsuly. Muž teda spomalil, aby sa mohol lepšie prizrieť. Objekt pripomínal gigantický náboj a vznášal sa nízko nad zemou na ľavej strane cesty. Spodok objektu síce nebol vďake hmle jasne viditeľný, no Bosak mal aj tak dojem, že sa skôr nachádza vo vzduchu ako sedí pevne na zemi. Keď muž zastavil, všimol si, že približne 3 metre vysoká kapsula má na boku otvor so zahnutým skleneným povrchom, ktorým bolo vidieť dovnútra. Jasne osvietený interiér farmárovi odhalil zjav, na ktorý nebol iste pripravený.

Podľa jeho vlastných slov: "Pamätám si na to, ako keby to bolo včera. Bolo to vysoké asi ako vyšší človek. Videl som postavu s rukami zdvihnutými nad hlavou. Pozerala sa von oknom a išlo o celkom inú tvár, akú by ste na tejto Zemi čakali. Vyzerala síce ako človek, no tvár pripomínala skôr kravu. Okrem tváre a brady bola pokrytá tmavou srsťou, ktorá trčala priamo z bokov hranatej tváre. Uši pripomínali teľacie uši, pričom vyčnievali niekoľko centimetrov z hlavy. Oči boli veľké a taktiež trocha vyčnievali."

Aj napriek znepokojivému vzhľadu bytosti však farmára skôr vystrašil výraz na jej tvári. Bosak totiž tvrdil, že tvor bol "vystrašený rovnako ako ja". Tvor totiž vraj vyzeral, ako keby jeho pohľad značil najväčšie obavy či úzkosť. Očný kontakt medzi mužom a kravským tvorom síce trval len asi 10 sekúnd, no to farmárovi skôr prišlo ako niekoľko minút. Jeho strach ho teda premohol a tak dupol na plyn. Keď si už myslel, že je od objektu a jeho okupanta v bezpečnej vzdialenosti, svetlá v interiéri jeho auta odrazu stmavli, ako keby ho obklopil akýsi tieň. Jeho auto začalo spomaľovať a reflektory pomaly zhasínali. V tom momente Bosak začul svištiaci zvuk nasledovaný škriabaním, ako keď povrch auta poškriabe konár. Farmár teda v ešte väčšom strachu zatlačil pedál na podlahu, len aby sa čím skôr dostal domov.

Keď nakoniec Bosak stál pri dome, upokojil sa a snažil sa znova spozorovať objekt z kopca. To sa mu však už vďaka hmle nepodarilo. O tomto zážitku muž spočiatku nič nepovedal ani svojej manželke a synovi. Keďže to bol racionálne zmýšľajúci človek, bál sa, že by ho označili za blázna. Priznal sa však, že po dobu nasledujúcich dní sa po zotmení neodvážil vyjsť z domu. Nasledujúceho rána po podivnom stretnutí sa Bosak vydal priamo na miesto činu. Jediným znakom, že sa tam niečo prihodilo, však bol už len v priemere dvojmetrový kruh plochej trávy na mieste, kde sa objekt predtým nachádzal. 

Približne po troch týždňoch to však Bosak už nevydržal a zveril sa s príbehom svojej rodine. Vyjadril sa dokonca, že ho po čase začalo mrzieť, že sa s humanoidom nesnažil nadviazať nejaký kontakt. "Prial som si, aby so mnou v tom čase bol v aute niekto ďalší. Mal som zastaviť a ukázať mu (tvorovi), že mám priateľské zámery. Kiež by som sa s ním mohol stretnúť znova." Krátko sa to sa správy rozšírili po celom okrese a príbeh bol uverejnený v novinách. Po zverejnení sa s farmárom skontaktovali členovia ufologickej organizácie Aerial Phenomena Research Organization (APRO) Lightner a Berschied. Tým Bosak povedal, že náčrty v novinách takmer identicky zobrazujú tvora, ktorého v ten večer videl. Jediným rozdiel podľa neho bolo to, že uši mal tvor umiestnený vyššie na hlave. 

Lightner a Berschied s rodinou vypracovali správu, pri ktorej vyspovedali všetkých členov domácnosti a aj susedov. Aj napriek nepravdepodobným opisom však nakoniec usúdili, že William Bosak patrí medzi uznávaného člena komunity a nevyzerá to, že by si príbeh vymýšľal. Miestni občania a reportéri sa k nemu stavali s nedôverou, čo Bosak plne chápal, no aj napriek tomu si za svojou verziou neoblomne stál. "Viete akí sú ľudia... Susedia ani novinári mi neveria, no ja som ochotný podstúpiť test na detektore lži, aby som dokázal, že hovorím pravdu. Sú tu dokonca aj iní ľudia, ktorí videli niečo podobné, priamo v tejto oblasti." Koho však týmto Bosak mal na mysli a čo videli iní ľudia, ostalo nezodpovedané. Malo snáď viacero iných miestnych podobné zážitky, o ktorých radšej pomlčali?

Zaujímavým aspektom je fakt, že ochlpené tvory podobné pozemskému Bigfootovi sa objavili už pri viacerých iných stretnutiach s UFO a mimozemskými bytosťami. Bosak však tvora prirovnal ku krave, a keďže bol farmárom, nemohol si tento vzhľad nijak pomýliť. Poznamenal taktiež, že išlo zrejme o mimozemského tvora, a nie nejaké neznáme zviera. V prípade však absentuje samotné UFO podobné známym strojom v tvare taniera. Dá sa však predpokladať, že kapsula, v ktorej tvor bol, mohla byť samotným mimozemským objektom. 

Vďaka póze (zdvihnuté ruky) a vystrašenému výrazu humanoida dokonca niektorí bádatelia polemizovali, že sa jednalo o akéhosi "zajatca", ktorý padol do rúk inej mimozemskej rase. Kapsula tak mohla byť skôr jeho väzením, ako strojom na prepravu. Čo by však takýto mimozemský väzeň robil na Zemi sám vo svojej cele? Kde potom boli jeho väznitelia?  Iní zas uvažovali, že ide o intergalaktického posla či dokonca o kravského cestovateľa z budúcnosti, ktorý sa možno prišiel pozrieť na svojich predkov z dávnej minulosti (vďaka miestu stretnutia). William Bosak zomrel 2. decembra 1996, presne 22 rokov po tomto bizarnom zážitku. Nezodpovedané otázky a spomienky na svoj zážitok, ktorý mu zmenil život, si tak vo veku 90 rokov odniesol so sebou na druhý svet.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára