9. júla 2018

Prekliatie plukovníka Bucka

Mestečko Bucksport v americkom štáte Maine predstavuje malebné miesto plné histórie a rôznych legiend. Jedným z najznámejších lokácií, ktoré každoročne lákajú návštevníkov, je aj cintorín Bucksport Cemetery, na ktorom sa nachádza jedna netypická atrakcia. Podľa legendy sa na náhrobnom kameni plukovníka Bucka vraj zjavuje znamenie čarodejnice, ktorá ho pred smrťou prekliala.

Plukovník Jonathan Buck bol významnou postavou v dejinách Americkej vojny za nezávislosť (1775-1783). Neskôr založil osadu Bucsktown, z ktorej sa nakoniec stalo mesto Bucksport. K jeho životu sa však viaže aj legenda o kliatbe, ktorá sa prvýkrát objavuje v novinách The Cambridge City Tribune v roku 1899. Tam autor článku J. O. Whittamore píše: Podľa príbehu mal plukovník Buck milenku menom Ida Black. S tou bol údajne nejakú dobu šťastný, až kým si jedného dňa nenašiel inú, mladšiu milenku. Ku koncu 18. storočia boli už Maine a okolité štáty plné masovej hystérie ohľadom čarodejníc, čo plukovník rýchlo využil a obžaloval svoju prvú milenku z bosoráctva, vraj aby sa jej jednoducho zbavil. Keďže ho ľudia považovali za autoritu, jeho tvrdenia nebrali na ľahkú váhu. Ida Black tak bola obvinená a odsúdená na upálenie. Podľa legiend však ešte počas svojej popravy stihla plukovníka Bucka prekliať s tvrdením, že "bude tancovať na jeho hrobe" v čase jeho smrti.

Keď plukovník nakoniec roku 1795 zomrel a bol pochovaný, o chvíľu na to sa vraj na náhrobnom kameni objavil krvavý odtlačok ženskej nohy. Počas mnohých rokov sa miestni potom snažili túto škvrnu odstrániť, no tá sa aj tak potom objavila znova. Vraví sa dokonca, že náhrobok bol už viackrát vymenený za nový, no znamenie čarodejnice sa na ňom objavuje znova a znova. Hlásenia miestnych taktiež uvádzajú, že na výročie plukovníkovej smrti je znak podstatne výraznejší. Niektorí sa domnievajú, že ide len o miestnu legendu. Podľa oficiálnych záznamov totiž vraj žiadna Ida Black v Bucksport nikdy nežila a príbeh mal na svedomí spomínaný J. O. Whittamore. Faktom však je, že škvrna pripomínajúca zašpicatenú nohu sa na hrobe plukovníka Bucka vskutku nachádza dodnes. Či už ide len o historky alebo o fakty, jedno je isté - hrob plukovníka Bucka a príbeh o kliatbe pôsobia ako dobrý príbeh na prilákanie turistov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára