8. augusta 2018

Muž, ktorý zmizol na 74 rokov

Rudolf Fenz senior zmizol za záhadných okolností v roku 1876. Jeho rodina dlhé roky dúfala, že sa Rudolf vráti, no ani rozsiahle policajné pátranie nakoniec neprinieslo žiadne výsledky. To sa však zmenilo v roku 1950, kedy sa vraj pán Fenz objavil priamo v strede rušnej ulice v New Yorku, kde hneď prišiel o život pod kolesami auta.

Tento vskutku podivný príbeh má podľa dostupných informácií mnoho svedkov, vrátane strážnikov z policajného oddelenia v New Yorku. Existujú vraj oficiálne záznamy, ktoré udalosť opisujú. Od svojho zmiznutia, kedy sa Fenz pri rutinnej popoludňajšej prechádzke stratil, prešlo mnoho rokov. Väčšina jeho známych počas tej doby umrela, avšak jedného dňa roku 1950 sa vraj pán Fenz odrazu "zmaterializoval" v strede rušnej Fifth Avenue v New Yorku - 74 rokov po tom, čo ostal nezvestným. O niekoľko sekúnd na to ho však krutou hrou osudu zrazilo auto, ktoré sa mu už nedokázalo vyhnúť. Vodič pritom vraj polícii neskôr tvrdil, že muž vyzeral zmätene a pred jeho autom sa zjavil nečakane v jednom krátkom momente. Preniesol sa snáď Fenz v čase o niekoľko dekád len preto, aby sa objavil na zlom mieste, kde ho čakala smrť?

Policajný zbor New Yorku mal pred sebou neľahkú záhadu. Nebohý bol síce oblečený elegantne a v čistých šatách, avšak tie zodpovedali dobe takmer pred 100 rokmi. Strážnik, ktorý bol vtedy na mieste, v správe spísal, že Fenz mal na sebe čierny kabát, široký klobúk a topánky, ktoré sa zapínali staromódnou širokou sponou, typickou pre 19. storočie. V čase smrti mohol mať muž odhadom niečo po tridsiatke. V jeho vreckách sa tiež našli mince, ktoré boli už dávno stiahnuté z obehu. Peňaženka zas obsahovala bankovky, ktoré na sebe mali dátumy spred roku 1870, a vizitky s menom Rudolf Fenz, Senior. Okrem týchto vecí mal nebohý pri sebe aj ústrižky z prepožičania koní a z úschovy batožiny.

Polícia bola z prípadu zmätená, a tak sa obrátila na vyšetrovateľa Huberta Rihna, ktorý sa zaoberal nezvestnými osobami. Rihn najprv kontaktoval známych v Nemecku a Rakúsku, kde však nepochodil. Po prvotných neúspechoch sa však Rihn dostal k telefónnemu zoznamu z roku 1939, kde narazil na meno istej pani Fenz. Keď ženu kontaktoval, na povrch vyplávali udivujúce fakty. Pani Fenz tvrdila, že Rudolf bol jej svokor. V čase, keď zmizol, bol jej manžel, teda Rudolfov syn, len štvorročným chlapcom. Spomenula si tiež, že Rudolf zmizol počas prechádzky a už nikdy sa po ňom nenašlo jedinej stopy. Písal sa rok 1876 a Rudolf mal vtedy 31 rokov.

Rihn sa teda pustil prehľadávať záznamy z 19. storočia, ktoré uvádzali mená pohrešovaných. Na jeho prekvapenie tam našiel meno Rudolf Fenz, senior, ktorého rodina nahlásila za nezvestného. Pri zázname sa tiež nachádzala fotografia, ktorá údajne zodpovedala výzoru zrazeného muža na Fifth Avenue. Mohol sa teda nešťastný pán Fenz dostať do nejakého časového víru počas svojej dennej prechádzky, ktorý ho po toľkých rokoch vypustil do stredu ulice? V takom prípade by pán Fenz, ktorý zomrel 31-ročný, v skutočnosti musel zomrieť 105-ročný. Je však prípad autentický, alebo ide len o miestnu (poprípade internetovú) legendu? Ak sa všetko udialo podľa spomínaných správ, celkom reálne by mohlo ísť o skutočný prípad cestovateľa v čase. O detailoch nám však samotný pán Fenz už bohužiaľ nestihol povedať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára