13. novembra 2018

Prekliate filmy, 1. časť

Nešťastie a kliatby sa viažu k rôznym miestam a predmetom, no ani filmová produkcia nie je výnimkou. V histórii kinematografie tak už existuje mnoho legiend, ktoré sa k rôznym filmom viažu. Či už režiséri a herci precenili svoje sily, alebo šlo o nešťastné náhody spojené so zdanlivými kliatbami, to je na uvážení každého z nás.










Rosemary's Baby (1968)


Psychologický horor "Rosemary's Baby" natočil Roman Polanski, ktorý sa sám akoby stal obeťou desivých náhod, kedy bola jeho tehotná manželka Sharon Tate zavraždená nasledovateľmi Charlesa Mansona v roku 1969. Film je súčasťou nezávislej "bytovej" trilógie spolu s "Repulsion" a "The Tenant". Všetky tri filmy sa pritom odohrávajú v bytoch, ktoré svojich obyvateľov doháňajú do šialenstva a temných konšpirácií. V "Rosemary's Baby" mladá žena upodozrieva svojho manžela, že uzavrel dohodu s akýmsi kultom a že skutočným otcom jej dieťaťa je samotný Satan. Šokujúci príbeh a temný námet filmu sa vraj nakoniec odrazili aj na skutočných udalostiach, ktoré produkciu sprevádzali.

Skladateľ Krzysztof Komeda, ktorý sa staral o hudobný sprievod, zomrel krátko po dokončení filmu na krvácanie do mozgu. Zhodou náhod práve takouto smrťou vo filme zomrel Hutch, známy Rosemary. Dom, v ktorom sa natáčalo, bol taktiež miestom, kde o život prišiel John Lennon, keď ho postrelil Mark David Chapman. Niektorí obyvatelia domu tvrdili, že v budove videli duchov a počuli podivné zvuky. Producent William Castle po premiére vraj obdržal nenávistné listy, v ktorých ho ľudia otvorene preklínali a označovali za "prívrženca diabla". Onedlho na to sa vraj Castle zrútil a musel byť okamžite prevezený do nemocnice. Jeho zdravotné problémy potom pretrvávali dlhšiu dobu.

Poltergeist (1982), Poltergeist II: The Other Side (1986)


Túto klasiku natočil Tobe Hooper a podieľal sa na nej aj Steven Spielberg. Príbeh zahŕňal rodinu, ktorej domov je doslova zamorený duchmi so záujmom o ich malú dcéru. Jedným z najbizarnejších momentov bolo, keď sa produkcia pre scénu v bazéne rozhodla použiť skutočné ľudské kostry namiesto drahších modelov. Herečka JoBeth Williams, ktorá v scéne hrá, priznala, že sa tento fakt dozvedela oveľa neskôr. Tvrdila taktiež, že keď sa z natáčania vracala domov, obrazy v jej dome boli stále nakrivo, aj keď ich opakovane narovnávala. Oliver Robins pri svojej scéne, kedy ho napadne hračkársky klaun, takmer skutočne prišiel o život. Klaun sa totiž akosi vymkol kontrole a takmer chlapca reálne uškrtil, čo si však našťastie na poslednú chvíľu štáb uvedomil. 

Asi najtragickejším úmrtím bola smrť Heather O’Rourke, ktorá hrala Carol Anne vo všetkých troch filmoch. Heather zomrela na srdcovú zástavu, spôsobenú inými zdravotnými problémami vo veku 12 rokov. Dominique Dunne, ktorá hrala jej staršiu sestru, bola krátko po premiére filmu zavraždená svojím bývalým priateľom, ktorý ju napadol pred jej domom. Na "kliatbu Poltergeista" doplatil aj Julian Beck (Poltergeist II), ktorému už pred natáčaním diagnostikovali rakovinu žalúdka, čím sa nakoniec ani nedožil premiéry. Will Sampson, ktorý v druhom dieli hral šamana, sa vraj raz v noci na set prikradol, aby tam vykonal exorcizmus proti údajnej kliatbe. Sampson však tiež do roka zomrel na zlyhanie obličiek.

The Omen (1976)


"The Omen" je o bohatej rodine, ktorá si adoptuje malého chlapca menom Damien. Nikto však netuší, že ich nevinne vyzerajúca ratolesť je v skutočnosti samotným antikristom. K tomuto filmu sa viaže toľko legiend, že je dnes už obtiažne zistiť, ktoré z nich sú pravdou a ktoré výmyslami. Lietadlo, v ktorom sa viezol scenárista David Seltzer, trafil počas letu blesk. Niečo podobné sa stalo aj hercovi Gregory Peckovi, ktorý hral náhradného otca Damiena. Peck vraj svoj let zrušil, pričom sa krátko na to dozvedel, že lietadlo spadlo a nikto z pasažierov neprežil. 

Hotel, v ktorom prebýval režisér Richard Donner, sa stal terčom útoku IRA. Psy, ktoré účinkovali v niektorých scénach, náhle napádali svojich cvičiteľov. Deň po scéne s paviánom, ktorá bola natáčaná na safari, jeden lev zabil a zožral svojho cvičiteľa. Hneď pri prvom dni natáčania sa niektorí členovia štábu dostali do čelnej kolízie, avšak našťastie vyviazli bez zranení. Niekoľko týždňov pred začiatkom natáčania sa taktiež zastrelil syn Gregoryho Pecka. Dôvod jeho samovraždy ostal neznámy.

Asi najdesivejším príbehom je však havária Johna Richardsona, ktorý pracoval na špeciálnych efektoch, a jeho asistentky a priateľky Liz Moore. Richardson vo filme vytvoril scénu, kedy jedna z postáv príde o hlavu pri bizarnej nehode. Obaja sa onedlho na to stali obeťami čelnej zrážky, pri ktorej vraj telo Liz Moore ostalo preťaté na polovicu. Nehoda sa pritom stala v piatok trinásteho na vozovke, kde sa nachádzala tabuľa s nápisom "Ommen, 66km".  Niet sa teda čomu diviť, že "The Omen" dodnes ľudia poznajú ako ozajstný prekliaty film.

Twilight Zone: The Movie (1983)


Kultový seriál Roda Sterlinga "The Twilight Zone" pojednával o rôznych podivných a niekedy strašidelných príbehoch. Skutočná hrôza však nastala pri natáčaní filmu, ktorý bol akousi poctou seriálu. V jednej scéne herec Vic Morrow zachraňuje dve deti z vietnamskej dediny. Pri scéne však bola využitá skutočná helikoptéra, ktorá sa nad hercami vznášala. Keď sa všetci traja brodili vo vode, helikoptéra o niečo zavadila a spadla priamo na nich. Vic Morrow a chlapec prišli okamžite o hlavu a dievča bolo privalené padajúcim strojom. Všetci traja boli na mieste mŕtvi. 

Detskí herci boli pritom na natáčanie najatí načierno. Podivným detailom je, že Morrow sa približne rok pred natáčaním poistil na 5 miliónov dolárov, pretože mal akúsi predtuchu, že zomrie pri páde helikoptéry. Vraví sa taktiež, že konceptuálny umelec, ktorý mal na starosti vizualizáciu scén pred samotným natáčaním, do svojho náčrtu omylom zahrnul horiacu helikoptéry, ktorá padla do rieky. Mal snáď aj tento umelec akúsi zlú vidinu toho, čo sa stane? Táto tragická nehoda však pomohla k rozvoju bezpečnosti počas natáčania ďalších filmov, kedy boli zavedené viaceré opatrenia a prísne podmienky na ochranu hercov a štábu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára