31. marca 2019

Loď duchov pri Block Island

Podľa mnohých legiend je východné pobrežie USA známe pre výskyt prízračných lodí, a výnimkou nie sú ani vody okolo ostrova Block Island. Zjavenie lode menom Palatine je dodnes medzi miestnymi rybármi známou historkou, pričom predznamenáva blížiacu sa búrku. Príbehy vravia, že loď sa objavuje hlavne na výročie jej skazy, kedy ju vidieť, ako sa plaví neďaleko ostrova a horí jasnými plameňmi.

V roku 1738 Palatine viezla na palube emigrantov, ktorí mierili do regiónu Nového Anglicka, no plavba bola vraj odsúdená na záhubu. Kapitán a námorníci často pili a obťažovali a dokonca okrádali pasažierov. Podľa niektorých zdrojov išlo o loď Princess Augusta, ktorá šla z Európy do Filadelfie a viezla najmä obyvateľov Nemecka, konkrétne z oblasti Falcka (v angličtine pod názvom Palatinate). Títo emigranti sa zrejme chceli pridať k nemecky hovoriacim kolóniám na území dnešnej Pennsylvánie. Už počas plavby však vraj mnohí pasažieri v biednych podmienkach prišli o život. Niektorým sa údajne podarilo do cieľa doraziť, aj keď ich to tiež takmer stálo život. Tam sa už však príbehy líšia. Niekde sa uvádza, že loď so zvyšnými pasažiermi bola vyplavená na breh Block Island a miestnym sa ich podarilo nakoniec zachrániť. Posádka vraj následne naschvál loď zničila, aby tak zahladila dôkazy o ich zlom správaní. Druhá verzia zas vraví, že ostrovania loď nalákali k brehom, kde ju dostali do pasce a následne doslova vyrabovali, čo z lode ostalo.

Niektoré historické knihy opisujú, že v tej dobe sa ľuďom na ostrove nedarilo, úroda bola zlá a miestni hladovali. Vravelo sa, že čoskoro má okolo plávať Palatine, a tak sa ostrovania dohodli, že loď nalákajú na svoje brehy, aby si z nej spravili korisť a zlepšili tak svoju situáciu. Keď sa Palatine priblížila k brehom ostrova, miestni zapálili signálne ohne. Loď sa však rýchlo dostala do problémov, keď ju príboj zaniesol na skalisté pobrežie. Ostrovania pokračovali v signáloch, pričom niektoré horiace svetlá dopadli na loď a zapálili ju. V mrazivej noci sa potom onedlho ozývali výkriky pasažierov, ktorí radšej skákali do vody, kde ich čakala takmer istá smrť takisto ako na horiacej palube. Keď loď stroskotala a jej obsah bol vyplavený na ostrov, miestni z tejto koristi pozbierali, čo sa len dalo. Vraví sa dokonca, že niektorí medzi obeťami, ktoré oceán vyplavil, spoznali svojich príbuzných z Európy.

Túto katastrofu prežil málokto, no medzi tými šťastnejšími bola aj istá Dutch Kattern, ktorá vraj bola čarodejnica. Legenda vraví, že to bola ona, kto na ostrovanov uvalil kliatbu ako pomstu za túto zradu. Miestni z Block Island podľa kliatby mali naveky pozerať na loď v plameňoch, a teda na masaker, ktorý sami spôsobili. Vyzerá to teda, že na tejto legende niečo bude a že kliatba čarodejnice pretrváva dodnes. Mnohí ostrovania dodnes vo vodách neďaleko Sandy Point vídajú neznáme svetlo, ktoré pripomína loď v plameňoch a ktoré dostalo pomenovanie Palatine Light. Niektorí tvrdia, že čím je výročie tragédie bližšie, tým bližšie je aj tento jav, ktorý je potom sprevádzaný aj strašidelnými zvukmi. Pomník tejto tragédie sa na ostrove nachádza v kamennej podobe, na ktorej je vytesaný nápis "Palatine Graves, 1738".




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára