14. apríla 2019

Mimozemšťan na Ilkley Moor

Keď sa 1. decembra 1987 policajt v penzii menom Phillip Spencer prechádzal planinou Ilkley Moor, netušil, že sa tam onedlho stretne s niečím z iného sveta. Spencer však našťastie pri sebe mal aj fotoaparát, ktorým sa mu tento zážitok podarilo zdokumentovať a spraviť tak fotografiu, ktorá má údajne predstavovať ďalší dôkaz o existencii mimozemských bytostí.

Počas histórie už bolo vyhotovených mnoho údajných fotografických dôkazov UFO a vzácnejšie aj ich okupantov. Za jednu z najzaujímavejších z nich je považovaná aj fotografia pána Spencera, ktorá toho dňa vznikla v kraji Yorkshire v Anglicku. Samotná planina Ilkey Moore, ktorá leží medzi mestami Ilkley a Keighley, je dodnes považovaná za tajomné miesto s dlhou históriou. Planina vyzerá opustene a je plná blata, bažín a starodávnych kameňov, pričom na niektorých z nich sa nachádzajú vyryté symboly ešte z doby bronzovej. Najznámejší z nich je známy ako Swastika Stone, no nájsť sa tam dá aj kruh z kameňov pod názvom Twelve Apostles. Oblasť bola stále známa ako miesto plné záhad, kde sa po nociach potulujú neznáme tvory a na oblohe vidno svetlá, ktoré sa zjavne pohybujú inteligentne. K tomu sa rátajú tiež pozorovania UFO, spájané taktiež s neďalekou vojenskou základňou Menwith Hill Military Base.

Phillip Spencer sa po svojej službe v policajnom zbore presťahoval so svojou rodinou do Yorkshire. Toho dňa bol na ceste za svojím svokrom, pričom jeho cesta viedla priamo cez Ilkley Moor. Vzal si so sebou kompas a fotoaparát, keďže tam často býva hmla, čo vie dosť komukoľvek skomplikovať navigáciu. Jeho cieľom bolo tiež vyfotografovať podivné svetlá, o ktorých miestni toľko rozprávali, a jeho zámer sa mu nakoniec vyplatil, aj keď s iným, ešte zaujímavejším výsledkom. Keď sa rozhodoval, z akého uhla planinu vyfotí, všimol si zrazu v diaľke akúsi postavu. Tá mala zelený odtieň a na výšku zhruba len niečo cez meter. Bytosť sa zjavne ponáhľala hore na kopec a v jednom momente mu gestom naznačila niečo v zmysle, že sa má držať ďalej. V tom momente Spencer vyhotovil známu snímku, kde je postavu zreteľne vidieť.


Postava potom zmizla za kopcom a Spencer sa ju snažil dohnať. Krátko na to sa však z planiny vzniesol stroj v tvare kupoly, ktorý mal na vrchu akýsi biely štvorec. UFO potom behom krátkej chvíle zrýchlilo a odletelo udivenému svedkovi z dohľadu. O necelú polhodinu sa už Spencer dostal do najbližšej dediny, kde prišiel na dva podivné fakty. Hodiny na veži v dedine ukazovali o dve hodiny viac, ako jeho hodinky, a jeho kompas ukazoval na juh namiesto na sever. Čo sa mu teda v skutočnosti prihodilo? Krátko na to, čo boli fotografie vyvolané, sa Spencer spojil s ufológom Peterom Houghom, pričom spomínaná fotka bola zaslaná na analýzu viacerým odborníkom z celého sveta.

Tí zistili, že s obrázkom nebolo manipulované a postava na fotografii musela na mieste naozaj byť. Niektorí tvrdili, že fotografia a detail postavy sú príliš zrnité na to, aby sa dal vyvodiť reálny záver. Skeptici tiež poukazovali na to, že mohlo ísť len o podvod s použitím akejsi kartónovej makety alebo niečoho podobného. V tom čase však Spencer tiež začal mávať podivné živé sny. Hough mu poradil, aby podstúpil hypnózu, počas ktorej na povrch vyšli ďalšie šokujúce detaily. Keď totiž postavu na planine zbadal, jeho telo bolo v momente paralyzované a Spencer sa ocitol niekoľko stôp nad zemou. Zelený mužík ho potom "dotiahol" na palubu UFO ako keby si so sebou bral balón.


Tam Spencerovi neznámy hlas povedal, aby bol pokojný, pričom celá skupina zelených bytostí na ňom vykonala sériu experimentov, kedy mu do nosa a do úst vkladali rôzne prístroje. Ukázali mu tiež interiér ich plavidla a svedok videl krajinu zvnútra cez akýsi otvor. Mimozemšťania vraj mali na rukách tri prsty a chodidlá v tvare písmena V. Tváram dominovali obrovské oči a tenké ústa, no nemali žiaden nos. Bytosti ho potom posadili pred obrazovku, kde mu najprv premietli "apokalyptické" zábery vojny, jadrových výbuchov, tankov a katastrôf. Potom nasledovali iné zábery, o ktorých sa však Spencer nikdy nechcel zmieniť. Tvrdil totiž, že ide o veľmi dôležité veci, a bytosti nechcú, aby sme ich vedeli a aby ich oznámil svetu.

Mimozemšťania ho potom vrátili na planinu, kde spravil fotografiu, ako mu jeden z nich máva na rozlúčku, čo teda mení jeho pôvodný príbeh. Skeptici však počas rokov príbeh stále spochybňovali. Prečo napríklad Spencer nevyfotil aj UFO, keď na to mal dobrú príležitosť? UFO na oblohe by sa dalo taktiež sfalšovať oveľa ťažšie ako postava na zemi. Druhou vecou, ktorá dodáva príbehu skeptický nádych je, že Spencer sa toho dňa naozaj vybral spraviť dôkaz o niečom paranormálnom, čo vyznieva ako príliš veľká náhoda. Anglické noviny Daily Star dokonca v roku 1989 zverejnili článok o tom, že postava je v skutočnosti iba poisťovacím agentom, ktorý oblasťou vtedy prechádzal a nevedel o tom, že ho Spencer vyfotil. Dodnes sa však s istotou nevie, čo je na fotografii vlastne zachytené a či sa príbeh odohral tak, ako ho vylíčil jediný svedok, či už v hypnóze alebo bez nej.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára