24. apríla 2019

Villa De Vecchi – dom duchov

V talianskych horách blízko jazera Como leží pri lesnej ceste starý dom, ktorý je prezývaný Červený dom, Dom duchov či dokonca Casa Delle Streghe (dom čarodejníc). Jeho skutočný názov však je Villa De Vecchi a predstavuje jednu z najznámejších opustených stavieb v krajine. Kvôli nepokojnej histórii a mnohým legendám ho však ľudia tiež označujú ako "najstrašidelnejší dom v Taliansku".

Dom bol dokončený v roku 1857 a slúžil ako letné sídlo grófa menom Felice De Vecchi. Počas nasledujúcich dekád sa však sídlo stalo miestom rôznych tragických udalostí, ktoré na ňom zrejme zanechali permanentnú stopu. Gróf De Vecchi bol v tej dobe uznávanou osobou a tešil sa obľube ľudu, a tak si zavolal architekta Alessandra Sidioliho, ktorý preňho dom navrhol. Ten však zomrel asi rok predtým, než bola samotná vila dokončená, čo niektorí považovali za prvé zlé znamenie. Gróf so svojou rodinou však dom začali naplno využívať najmä v jarných a letných mesiacoch a užívali si ničím nerušené prostredie okolitých hôr. Dom bol vybavený potrubovým vykurovaním, kuchynským výťahom a fontánou v záhrade. Interiér bol vyzdobený detailnými freskami a barokovým a klasickým vybavením a celkovo pripomínal idylické miesto pre život.

V roku 1862 však prišla pohroma. Keď sa gróf De Vecchi po jednej ceste vrátil do vily, našiel svoju ženu zavraždenú. Rovnako desivé však bolo to, že ich malá dcéra zmizla. Gróf ihneď spustil rozsiahle pátranie, do ktorého zapojil viaceré autority. Keď však ani po viacerých týždňoch či mesiacoch pátranie neprinieslo žiadne stopy po jeho nezvestnej dcére, De Vecchi nakoniec toho istého roku spáchal samovraždu. Potiaľ príbehy o údajnej histórii, ktoré však pravdepodobne sú značne prikrášlené. Gróf De Vecchi naozaj zomrel v roku 1862, avšak prirodzenou smrťou. Mal tiež dvoch synov, nie dcéru, ako spomína príbeh. O ďalších detailoch sa taktiež polemizuje, a tak nie je jasné, či nejde len o miestne legendy.


Po grófovej smrti dom prevzal jeho brat Biago, ktorý tam žil s rodinou zhruba do začiatku druhej svetovej vojny, kedy odtiaľ všetci odišli. Po zmene niekoľkých majiteľov však kedysi v 60-tych rokoch minulého storočia dom ostal kompletne opustený, a v takomto stave je dodnes. Prírodné elementy sa počas rokov postarali najmä o deštrukciu exteriéru, no o interiér sa postarali hlavne vandali a zvedavci, ktorí sa tam často vybrali na prieskum. Steny kedysi veľkolepej stavby sú dnes pokryté graffitmi a aj zvyšky vybavenia, ktoré v dome ostali, boli zničené ľuďmi. Niektoré legendy hovoria, že v dome kedysi prebýval aj neslávne známy Aleister Crowley, ktorý v ňom vykonával temné rituály spojené s obetami. Či tak naozaj bolo, alebo Crowley nikdy do domu nevstúpil, však tiež ostáva nejasné.


Známe sú však príbehy o rôznych tajomných javoch, ktoré si ľudia rozprávajú. Tie pochádzajú najmä od občasných návštevníkov, ktorí dom začali navštevovať až v jeho schátranom štádiu. V jednom salóne sa nachádza rozbitý klavír, ktorý vraj kedysi vyludzoval prízračné tóny. Dnes sú z neho už len pozostatky, no miestni tvrdia, že z domu po zotmení stále počuť tlmenú hudbu. Vo vnútri a v okolí niektorí tiež videli prízrak malého dieťaťa a iní zas počuli ženské náreky. Prikrášlené historky zas hovoria, že fontána na dvore niekedy vystrekovala prúdy krvi. Viaceré príbehy sa točia okolo vrážd, samovrážd a satanistoch, ktorí vraj dom vyhľadávajú dodnes. Svedčili by o tom aj niektoré graffiti, vrátane pentagramov na stenách, no tieto symboly sa dnes objavujú v každej druhej opustenej budove, a tak to hneď neznamená, že tam pravidelne kempujú satanisti.

Zaujímavosťou je, že v roku 2002 sa miestom prehnala silná lavína, no Villa De Vecchi ostala aj napriek svojmu zanedbanému stavu stáť na svojom mieste. Iné domy v okolí boli pritom zrovnané so zemou. Dodnes je vstup do domu zakázaný a svedčia o tom aj viaceré tabule, ktoré návštevníkov varujú, aby nešli dnu. Múry, podlahy a stropy totiž môžu komukoľvek prichystať nemilé prekvapenie, keďže ich statika je už dosť narušená. Zvedavci sa tam však vydávajú dodnes a prinášajú si so sebou svoje vlastné príbehy. Uvidíme teda, ako dlho ešte tento dom plný legiend bude existovať a či sa nakoniec o jeho definitívny koniec nepostarajú skôr ľudia, ako príroda.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára