5. mája 2019

Tajomná guľa rodiny Betzovcov

Z času na čas sú na svete nájdené predmety, ktoré odporujú logickému vysvetleniu a zaradeniu v histórii. Niektorým takýmto artefaktom je potom pripisovaný "mimozemský" pôvod a polemizuje sa, že ich tu zanechali návštevníci z iných planét. Jednou z takýchto vecí bola údajne aj guľa, ktorú v 70-tych rokoch objavila istá obyčajná rodina z Floridy.

26. marca 1974 sa Antoine a Jerri Betz a ich 21-ročný syn Terry vybrali na prehliadu svojho pozemku po tom, čo sa okolím prehnal stepný požiar a zanechal za sebou len spálenú čiernu zem. V jednom menšom háji, ktorý bol taktiež úplne zničený však rodina narazila na niečo neobvyklé. Na zemi sa medzi ohoretými zvyškami nachádzala kovová guľa, veľkosťou pripomínajúca bowlingovú guľu. Vyzeralo to, že predmet nebol ohňom vôbec dotknutý a leskol sa na slnku, ako keby ho tam niekto dal len nedávno. Guľa bola bez jediného škrabanca a vyzerala vyleštene, a okrem malého symbolu v tvare trojuholníka na nej neboli žiadne ďalšie detaily.

Betzovci si najprv mysleli, že ide o satelit alebo časť lietadla, ktorá spadla z oblohy, no tým pádom by bola guľa poškodená. Zvažovali tiež, či nejde náhodou o starú delovú guľu z dávnych čias, no na to vyzerala guľa príliš novo a moderne. Rozhodli sa teda, že predmet so sebou vezmú domov na bližšie preskúmanie, no vtedy sa vraj veci zmenili z neobvyklých na vskutku podivné. Guľa z neznáma totiž čoskoro začala prejavovať rôzne známky pôsobenia a osobitých vlastností. Keď Terry jedného dňa hral na gitare, všimol si, že guľa vydáva vibračné zvuky a prispôsobuje sa rytmu jeho hrania, skoro ako vidlicová ladička. Aj keď potom zvuky prestali, ich pes sa správal zvláštne a odmietal sa k predmetu priblížiť, čo naznačovalo, že aktivita gule stále pretrváva, no nie je viac vnímateľná ľuďmi.


Rodina sa rozhodla, že bude predmetu venovať viac pozornosti a sledovať ho. Guľa občas vydávala tlmené zvuky a zdalo sa, že je aktívnejšia počas slnečných dní, a teda možno poháňaná solárnou energiou. Pri jednej príležitosti Betzovci zistili, že sa guľa dokáže sama pohybovať a dokonca navigovať po dome, vracať sa k ľuďom, ktorí ju postrčili, alebo gúľať po dlhú dobu. Skrátka, vyzeralo to, že predmet má svoju vlastnú inteligenciu, z čoho boli všetci svedkovia vrátane susedov a priateľov rodiny pochopiteľne udivení. Netrvalo dlho a do domu dorazili prví novinári, ktorí sa o prípade dopočuli. Niektorí tieto javy videli na vlastné oči, pričom jeden fotograf novín Jacksonville Journal napísal:

"Odgúľala sa a zastavila. No a? 'Počkajte chvíľu,' povedala mi. Guľa sa potom otočila a pohla sa doprava. Potom zastavila. Otočila sa a pohla sa doľava, pričom spravila veľký oblúk a nakoniec skončila zasa pri mojich nohách."

Približne v tom čase guľa začala prejavovať ešte podivnejšie správanie. Predmety v domácnosti sa samovoľne pohybovali a dvere sa často zabuchli z ničoho nič, ako keby v dome strašilo. Niekedy guľa vydávala hlasné zvuky, ktoré pripomínali organovú hudbu. Onedlho už guľa Betzovcov zaujala nielen médiá, ale aj organizácie ako NASA či vojenské námorníctvo. Boli na nej vykonané rôzne testy, pričom odborníci tvrdili, že sa s niečím takým ešte nestretli. Zistilo sa, že guľa je vyrobená z extrémne odolnej ocele, ktorá odoláva vysokým teplotám. Po röntgenovej prehliadke sa prišlo na to, že vnútri sa v akomsi ochrannom plášti nachádzajú ďalšie dva objekty, a že plášť má dva kladné a dva záporné póly. Niektorí vedci tvrdili, že guľa nie je z ocele a že vydáva akési signály, iní zas, že obsahuje prvky, ktoré sa na Zemi ani nenachádzajú.

Po celom mediálnom ošiali, kedy sa z Betzovcov stali doslova celebrity, sa však príbeh akosi stráca. O guľu sa zaujímalo stále menej ľudí, až sa jedného dňa guľa nevedela nájsť. Išlo však o artefakt z vesmíru? Istý výrobca oceľových komponentov raz prehlásil: "Netvrdím, že guľa neprišla z inej planéty, pretože som ju priamo nevidel. Vravím len, že popis sedí presne na druh gule, ktorú máme skladom." Niektorí zas argumentujú, že odborná analýza by celkom iste dokázala, či sa jedná o známe materiály a či bola guľa vyrobená ľuďmi, čo teda podporuje jej mimozemský pôvod. Hovorca pre námorníctvo tvrdil, že prípad bol médiami zveličený, a že guľa sa po dome pohybovala kvôli nerovným podlahám a kvôli perfektnému balansu. Vyzerá to teda tak, že tento unikátny prípad nebol podaný úplne presne. Kde sa však guľa podela po tom, čo spôsobila taký rozruch? Konšpirácie hovoria, že ju skonfiškovala nejaká vládna organizácia, no to sa s istotou nevie, a tak nie je jasné, či ešte niekedy o tomto podivnom predmete budeme počuť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára