12. mája 2019

Prízračný opičiak zo Shropshire

Väčšina paranormálnych javov a bytostí má svoje miesto v určitej kategórii, či už ide o zjavenia duchov, neznámych tvorov alebo UFO. Niektoré príbehy z folklóru je však raz za čas naozaj ťažké definovať, a takým je aj legenda z anglického vidieka, a to konkrétne z oblasti Shropshire, kde ľudia už od 19. storočia vídali zjav akéhosi démonického opičiaka, ktorého pomenovali "Man-Monkey".

Táto zvláštna legenda sa prvýkrát objavila v knihe "Shropshire Folklore: A Sheaf of Gleanings" z roku 1883, kde je opísané podivné stretnutie istého nemenovaného muža s niečím, čo nebolo z tohto sveta. 21. januára 1879 šiel tento muž so svojím vozom zo Staffordshire do Shropshire, pričom prevážal batožinu hostí z jedného domu do druhého. Bolo už neskoro a jeho kôň bol po celom dni už vyčerpaný, a tak sa cesta vliekla. Okolo desiatej večer dorazil muž k mostu, ktorým sa prechádza cez riečku Union Shropshire Canal, keď odrazu z kríkov pri ceste vybehol tmavý tvor s jasnými bielymi očami, podobajúci sa na šimpanza či gorilu, a vyskočil priamo na jeho koňa. Svedok sa ho hneď snažil zo zvieraťa zhodiť pomocou svojho biča, keď v hrôze zistil, že bič prešiel priamo cez tvora. Kôň samozrejme spanikáril a dal sa do rýchleho cvalu, pričom prízrak stále nehodlal zliezť. O malú chvíľu zjavenie nečakane zmizlo a svedok svoj zážitok vyrozprával v najbližšej dedine. Niektorí miestni po tomto príbehu dokonca radšej ostali u známych, ako keby mali riskovať cestu cez most a stretnutie s touto bytosťou.


Počas nasledujúcich týždňov vraj s podobnými správami prišli ďalší svedkovia, a v oblasti tieto historky kolovali aj počas mnohých nasledujúcich dekád. Prízračného tvora ľudia vídali ešte 100 rokov od prvého stretnutia, čo teda vylučuje možnosť, že by šlo o zviera z mäsa a kostí, podobne ako to naznačuje už prvý prípad. V 80-tych rokoch minulého storočia napríklad jeden svedok, ktorý sa spolu s rodinou plavil kanálom, akurát prechádzal oblasťou okolo Bridge 39. Jeho manželka s deťmi zatiaľ boli v obytnej časti loďky a pripravovali obed, keď muž kormidloval a náhodou sa pozrel hore. Na moste v tom momente podľa vlastných slov zbadal "veľkú čiernu chlpatú opicu". Tento svedok pritom ani nepoznal túto miestnu legendu, a tak mu odľahlo, že toto zjavenie videli aj mnohí iní pred ním, a tak sa nemusel báť, že ho všetci vysmejú.

Kde sa však tento prízrak vzal a aký bol jeho pôvod? Aj na to existuje jedna hypotéza. Krátko po prvom stretnutí z roku 1879 bol jeden strážnik povolaný k prípadu, kedy jedného pána niekto obťažoval a vraj aj okradol. Keď mu svedok povedal, že ho napadlo "prízračné zviera", policajt nebol nijak prekvapený a povedal mu, že ide o Man-Monkey, ktorý sa na moste zjavuje, odkedy sa tam predtým utopil istý neznámy muž. Toto tvrdenie nás teda znova privádza na stopu "klasických" duchárskych príbehov. Ako sa však z nešťastne utopeného muža po smrti stal prízračný primát, ostáva záhadou. V starých folklórnych príbehoch a legendách však nebolo výnimkou, že duše mŕtvych sa neskôr vrátili v zvieracej podobe, a v tej dobe ešte mnohí ľudia v Anglicku tejto hypotéze verili.


Pôvodu ducha utopeného muža však na druhej strane odporujú ďalšie príbehy, podľa ktorých sa zdá, že tento prízrak Shropshire strašil už dávno predtým. Už v roku 1848 sa s ním údajne stretlo jedno dievča, ktoré sa vracalo domov do dediny Ranton. V prítmí neďalekej rezidencie však odrazu uvidelo postavu podobnú človeku, ktorá však bola pokrytá tmavou srsťou a vydávala krochkavé zvuky. Zhruba celú minútu potom obaja na seba nechápavo pozerali, až kým sa "zviera" nevybrali smerom na blízke pole, kde vraj potom zmizlo v záblesku svetla podobného blesku fotoaparátu. Zdá sa teda, že tento fantóm miestnych strašil už oveľa skôr, a tak je ťažké určiť jeho pôvod.

Pozorovania prízračného primáta však pokračovali aj v moderných dobách. Žena menom Margaret Baker sa s ním stretla v roku 1997, keď spolu s dcérou Kathleen prechádzali autom týmto krajom neďaleko spomínanej dediny Ranton. Okolo pol dvanástej večer však obe zažili šok, keď sa v reflektoroch auta objavil chlpatý opičí muž, ktorý sa šuchotavým krokom zakrádal popri ceste. Margaret tvrdila, že tvor odrazu rozhodil rukami a vydal desivý rev, čo ju len prinútilo dupnúť na plyn a viac sa neobzerať. Či sa prízračný opičiak ukáže niekedy najbližšie znova, ostáva záhadou. Jedno je však isté – britský folklór je plný prízračných zvierat, a veľkú časť z nich tvoria práve príbehy o primátoch či opiciach, ktoré však zjavne nepredstavujú fyzickú formu života.

Bridge 39 v súčasnosti


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára