7. decembra 2019

Prekliate filmy, 3. časť

Nešťastie a kliatby sa viažu k rôznym miestam a predmetom, no ani filmová produkcia nie je výnimkou. V histórii kinematografie tak už existuje mnoho legiend, ktoré sa k rôznym filmom viažu. Či už režiséri a herci precenili svoje sily, alebo šlo o nešťastné náhody spojené so zdanlivými kliatbami, to je na uvážení každého z nás.

Snáď najslávnejšia kliatba sa viaže k svetoznámemu hororu Williama Friedkina The Exorcist z roku 1973. Film, v ktorom bolo hrôzostrašne zobrazené posadnutie mladého dievčaťa menom Regan démonom, si doslova koledoval o to, aby sa okolo neho zhromaždili temné sily a nešťastie. A to sa podľa mnohých príbehov a svedectiev skutočne stalo. Tento film dodnes desí mnohých divákov, aj keď od jeho premiéry uplynulo viacero dekád, a to najmä vďaka desivým praktickým efektom a samotnej téme.

Podľa správ sa podivné veci začali diať už dokonca pred začiatkom samotného natáčania. Film vraj odmietlo režírovať viacero režisérov, vrátane Stanleyho Kubricka či Arthura Penna. Pri natáčaní scén v Iraku boli členovia štábu trápení neznesiteľnými horúčavami a chorobami, čo oneskorilo celkový plán. Neskôr bolo natáčanie postihnuté viacerými požiarmi, ktoré vznikali z neznámych príčin. Jeden požiar zničil kulisy domu, kde sa film odohrával, pričom akýmsi záhadným spôsobom ostala len izba, kde vo filme Regan býva.

Herečka Ellen Burnsteyn zas v jednej scéne utrpela permanentné poškodenie chrbtice, keď sa udrela o stenu. Hlavná predstaviteľka Linda Blair bola taktiež zranená na chrbte, keď postroj, ktorý na sebe mala vo viacerých scénach, zlyhal. Pri inej príležitosti zas malého syna jedného z hercov priamo na sete zrazila motorka. Po tejto bizarnej nehode muselo byť dieťa hospitalizované. Štáb v istom bode dokonca uveril, že natáčanie je naozaj prekliate a v štúdiu sa dokonca konalo niekoľko skutočných exorcizmov.


Okrem týchto nevysvetliteľných nehôd však došlo aj k úmrtiam ľudí spojených s produkciou filmu. Najznámejšou bola smrť Jacka MacGowrana, ktorý hral režiséra Denningsa a zomrel na chrípku krátko po dokončení filmu. Iní herci, ktorí na plátne umreli, neskôr prišli o život krátko po vydaní filmu. Celkovo pri a po natáčaní zomrelo 9 ľudí, ktorí sa na produkcii akokoľvek podieľali, vrátane niektorých blízkych samotných hercov.

Neobvyklé javy a náhody neprestali ani po dokončení filmu. Pri premiére v Ríme sa počasie pokazilo, pričom prišla búrka s bleskami. Jeden blesk pritom údajne v tej dobe udrel do kostola neďaleko kina a odlomil veľký kríž, ktorý s rachotom spadol na námestie priamo pred šokovaných okoloidúcich, ktorí sa práve presúvali do kina. Pri premietaniach zas potom mnohí ľudia hlásili, že im pri sledovaní bolo zle, odpadávali a dostávali panické záchvaty. Historky zašli až tak ďaleko, že film bol v 70-tych rokoch obviňovaný z viacerých samovrážd, kedy sa ľudia po pozretí filmu zabili.

Linda Blair a jej kariéra po filme tiež utrpeli. O niekoľko rokov zažila psychický kolaps, začala brať drogy a celkovo sa na dlhšie stiahla do ústrania. Povrávalo sa tiež, že sériový vrah Jeffrey Dahmer bol filmami (po prvom nasledovali ďalšie dva) inšpirovaný k vraždám. Legendy ohľadom kliatby boli také známe, že o celej záležitosti dokonca vznikol dvojhodinový dokument. Vyzerá to teda, že v tomto prípade šlo o skutočnú kliatbu, ktorá mala na svedomí životy viacerých ľudí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára