27. januára 2013

Prípad olovených masiek

Roku 1966 sa v meste Rio de Janeiro v Brazílii odohrali dve nevysvetlené úmrtia. Smrť dvoch mužov je dodnes neobjasnená a nevie sa, či zomreli vlastným pričinením alebo sa jednalo o vraždu. Prípad bol natoľko neobvyklý, že autority nevedeli objasniť nielen ich smrť, ale i objekty, ktoré pri sebe muži mali, a tak dostal prípad pomenovanie Prípad olovených masiek.



Sedemnásteho augusta 1966 dvaja opravári elektroniky z Campos dos Goytacazes odišli z mesta pod zámienkou, že idú nakúpiť súčiastky pre svoju prácu a auto. Miguel Jose Viana a Pereira da Cruz sa neskôr zastavili v bare, aby si kúpili vodu. Barman tvrdil, že Miguel sa ponáhľal a neustále sa pozeral na svoje hodinky. To bolo naposledy, čo boli muži videní živí.

O tri dni neskôr Jorge da Costa Alves našiel ich telá na Vintem Hill v Rio de Janeiro. Samozrejme, že zavolal políciu, ktorá rozbehla vyšetrovanie. Polícia prišla na to, kde boli muži naposledy videní a objavila niekoľko zvláštnych predmetov, ktoré pri sebe mali. Obaja boli oblečení v oblekoch a vode odolných plášťoch. Na očiach mali olovené masky bez otvorov, ktoré sa používajú na ochranu pred radiáciou. Našla sa tiež prázdna fľaša vody, zápisník a dva uteráky. Poznámky v zápisníku však zmiatli vyšetrovateľov ešte viac. Obsahovali niekoľko slov v portugalčine, v preklade hovoriac: "16:30 byť na dohodnutom mieste, 18:30 zhltnúť tabletky, druhotné účinky ochráni kov počkať na znamenie masky."

Žiaden z nájdených predmetov však neposkytol odpovede k prípadu, práve naopak, nálezy podnietili ešte viac otázok:
Obleky naznačovali, že muži sa s niekým mali stretnúť, no keďže sa nevedelo o ich typickom obliekaní sa, nedá sa to s istotou povedať.
Olovené masky napovedali, že muži sa chceli chrániť pred rádioaktivitou. Na mieste sa však nijaká rádioaktivita nenamerala. Je tu tiež možnosť, že Vintem Hill nebolo miesto dohodnutého stretnutia.
Uteráky a plášte naznačovali, že muži očakávali vlhkosť, no pre túto domnienku nie je vysvetlenie. Vravelo sa, že sedemnásteho augusta, približne v čase, keď muži umreli, bolo v oblasti videné UFO, a uteráky sú na vesmírne cestovanie nevyhnutné.
Na mieste bola nájdená prázdna fľaša vody, ktorú mali do baru muži vrátiť. Toho sa však už nedožili.

Najväčšou záhadou však sú poznámky nájdené v zápisníku. S kým sa to vlastne mali muži stretnúť? Boli vôbec na "dohodnutom mieste"? To sa nikdy nepodarilo objasniť. Potom je tu vec s tabletkami. Toxikologický rozbor nedokázal nič, a tak sa nevie, či muži tabletky zobrali alebo čo v nich bolo. Veta "počkať na znamenie masky" môže naznačovať, že muži zrejme čakali na signál, kedy si majú nasadiť olovené masky.

Jedna tória vraví, že muži chceli s niekým uskutočniť tajný obchod s rádioaktívnym materiálom. To ale nevysvetľuje tabletky, uteráky a plášte. Iné vysvetlenie hovorí, že sa chystali na akýsi experiment, no neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by toto tvrdenie podporil, a prečo by to viedlo k ich smrti. Mohli byť podvedení, zavraždení a odhodení na kopci, no nenašli sa žiadne známky násilia či zranení. Posledná teória hovorí o tom, že muži čakali na návštevníkov z vesmíru a chystali sa na intergalaktickú jazdu.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára