28. marca 2013

Daniel Dunglas Home

Daniel Dunglas Home (1833-1886) bol mnohými považovaný za najtalentovanejšie médium všetkých čias. Homeove schopnosti zahŕňali komunikáciu s mŕtvymi, liečenie chorých, jasnovidectvo či dokonca levitáciu. Home sa svojím talentom široko preslávil a sám Harry Houdini o ňom povedal, že je to "jeden z najpozoruhodnejších v jeho obore a generácii." Na svoje seansy často pozýval významných ľudí, ktorí len s úžasom sledovali jeho nadprirodzené schopnosti. Pôvodom škót, malý Daniel bol adoptovaný a vychovávaný jeho tetou a ujom, ktorí sa skoro presťahovali do USA.

Home už ako dieťa vedel presne predpovedať smrť členov rodiny. Jeho teta si pamätala, že ako štvorročný určil smrť svojho bratranca. Čím bol starší, tým sa jeho schopnosti stávali výraznejšími. Samotný Home veril, že schopnosti zdedil po matke, ktorá si dokonca sama predpovedala vlastnú smrť. Ako malý bol často chorľavý, no jeho podivné nadanie pokračovalo aj v dospelosti. Jedného dňa začul akési neznáme klopanie, ktoré ho sprevádzalo po dome. Najprv mu nevenoval veľkú pozornosť a nevedel, o čo sa jedná. Čoskoro však nadviazal kontakty s inými médiami a špiritistami a netrvalo dlho a po dome sa začal samovoľne presúvať nábytok a susedia boli stále viac zvedaví na to, čo sa v ich dome deje. Nanešťastie pre Homea, jeho teta si zvláštne javy spájala s diabolskými silami, a tak ho nakoniec vyhodila z domu na ulicu.

Keď dovŕšil 18 rokov, presťahoval sa spolu s priateľom do neďalekého mestečka, no nábytok znova začal v novej izbe vystrájať. Vtedy si ho všimol istý reportér, ktorý bol prítomný i na seansi roku 1851, kde sa stolík pohyboval bez pričinenia iných. Po článku uverejnenom v novinách sa Homeov život začal meniť. Mal stále menej súkromia, keďže bol stále obletovaný zvedavcami. Jeho osud bol však jasný. Začal so seansami, no na rozdiel od iných médií ich praktikoval v plne osvetlenej miestnosti a povolil aj prítomnosť vyšetrovateľov. Stál si za tým, že nemá čo skrývať. Na seansách sa zúčastňovali ľudia najvyšších postavení, a taktiež vysokoškolskí profesori a výskumníci, pričom nikto z nich nevedel prísť na žiaden podvod. Nábytok sa hýbal aj po tom, čo sa ho viacerí ľudia naraz pokúšali držať. Home tvrdil, že s týmito trikmi mu pomáhajú jeho priateľskí duchovia. Na viacerých seansách predvádzal i levitáciu, ktorú si nikto nevedel vysvetliť.

Po návrate do Anglicka sa Home zoznámil s ďalšími známymi ľuďmi, ktorým svoje nadanie predvádzal. Počas jeho života ho nikto nenachytal pri podvádzaní alebo iných napodobniteľných trikoch. Pri jednej príležitosti svedkovia tvrdili, že Home upadol do akéhosi tranzu a pri tom v horizontálnej polohe vyletel jedným otvoreným oknom von a vrátil sa do miestnosti druhým. Skeptici sa tieto javy pokúšali napodobniť mnohými spôsobmi, no ich pravý pôvod ostáva dodnes nevyriešený.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára