22. marca 2013

Zombie z lesa Gladwish Wood

K očarujúcej krajine Sussexu sa viaže jedna temná legenda, ktorá hovorí o odsúdenom mladom mužovi, ktorý prisahal, že sa za nespravodlivosť pri jeho odsúdení vráti z ríše mŕtvych. Desivý prízrak, ktorý blúdi medzi starými stromami lesa Gladwish Wood, vraj patrí mužovi menom David Leaney (alebo Leary), 19-ročnému farmárskemu pracovníkovi, ktorý bol i napriek tvrdeniam, že je nevinný, roku 1825 obesený za vraždu. Nešťastník sa vraj i po smrti stále snaží márne dokázať svoju nevinu.



Legenda
Dedina Burwash bola známym rajónom pašerákov, priekupníkov a rôznych podvodníkov. Tovar sa sem ilegálne privážal z južného pobrežia Anglicka, až kým väčšinou neskončil v Londýne. Podobnú nekalú aktivitu mali na pláne aj David Leaney a Benjamin Russel (s ktorým sa Leaney usadil v Burwash), keď sa uprostred noci vybrali do neďalekého Gladwish Wood. Niektoré zdroje uvádzali, že im išlo o pytliactvo alebo o kradnutie kukurice, no nech bol už dôvod akýkoľvek, išlo o nelegálny čin. Keď sa muži vracali späť s tým, po čo si prišli, Russel náhle uprostred chôdze padol na zem a umrel na infarkt. Leaney spanikáril a v strachu z odhalenia nechal Russela v lese. Utiekol do svojho domu s plánom, že sa na druhý deň zahrá na prekvapeného a "objaví" Russelovo telo. Jeho plán však nemal vyjsť tak, ako to očakával.

Dedinou sa rýchlo začali šíriť fámy o tom, že vdova po Russelovi a Leaney majú spolu milostnú aféru a zosnovali plán, ako sa zbaviť Russela. Mali ho vraj otráviť arzénom a jeho telo pohodiť v lese. Povedačka bola natoľko presvedčivá, že miestny doktor, ktorý Russelovo telo obhliadal, potvrdil otrávenie arzénom. Chýry vravia, že doktor dokonca telo ani neprehliadol.

Napriek námietkam obžalovaných bola vdova po Russelovi uväznená a nešťastný Leaney bol poslaný na šibenicu. Keď mu okolo krku upevnili lano, prisahal kaplánovi, že sa z ríše mŕtvych vráti a bude prenasledovať tých, ktorí ho nespravodlivo odsúdili. Jeho posledné slová však boli ignorované a kati si vykonali svoju povinnosť. Neskôr sa preukázalo, že Russel naozaj umrel na infarkt a v jeho tele nebolo po arzéne ani stopy, a tak bola vdova oslobodená. Pre Leaneyho bolo však už neskoro.

Strašenie
Vraví sa, že Leaneyho duch sa po lese poneviera v podobe otrhaného, rozkladajúceho sa prízraku, ktorý si stíska hrdlo a šíri hrôzu, tak ako to aj sľúbil. Do Burwash sa neskôr nasťahoval aj známy spisovateľ Rudyard Kipling, ktorý bol očarený okolitou krajinou a jej legendami. O lese Gladwish Wood sa hovorilo, že v ňom sídli zlo. Kipling sa jednej noci so svojím životopiscom Hopkinsom a inými dobrovoľníkmi do lesa vybrali na lov duchov. Jeden zo zúčastnených sa od skupiny odlúčil viac ako by mal a bol konfrontovaný s desivým prízrakom muža, ktorý doslova hnil a držal sa za krk – bez pochýb Leaney. Nie je známe, kedy bolo zjavenie Leaneyho oživenej mŕtvoly videné naposledy. Možno že konečne našiel pokoj, a možno len striehne na neopatrných cestovateľov, ktorí sa do lesa zatúlajú.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára