1. apríla 2013

Legenda o Davidovi Langovi

Táto známa a veľmi bizarná udalosť sa odohrala v septembri 1880 na farme v Sumner County v Tennesee. Farmár menom David Lang údajne zmizol priamo pred očami piatich svedkov, keď šiel cez pole domov. Davidova žena, jeho dve deti, George a Sarah, sudca August Peck a jeho švagor boli svedkami jeho posledných krokov.

Davidova manželka sledovala z verandy, ako sa jej muž blíži k domu. Ich deti sa taktiež hrali pred domom, netušiac, čo sa o chvíľu stane. Pani Lang odrazu vykríkla. Deti v prekvapení iba meravo stáli, neuvedomujúc si, o čo ide. David Lang sa uprostred chôdze vyparil ako duch. V jednom momente si vykračoval po poli, no v druhom ho už nebolo. Sudca Peck, ktorý na voze prechádzal okolo, tiež všetko videl. Všetci svedkovia sa cez pole náhlili na miesto, kde David stál len pred pár sekundami. Stretli sa tam takmer rovnako, no na mieste nebol žiaden krík, žiadna diera, ani nič, čo by objasňovalo, kde sa David podel.

Onedlho sa spustil poplach a do noci vyrazili pátracie tímy s lampášmi. Po nasledujúcich 5 dní sa po mužovi intenzívne pátralo, avšak nepodarilo sa nájsť jedinú stopu. Pole, kde bol videný naposledy, bolo niekoľkokrát prečesané v snahe nájsť nejakú dieru, do ktorej mohol spadnúť. David Lang bol však už navždy preč.

Následne sa vraj na mieste, kde zmizol, vytvoril kruh zožltnutej trávy v priemere 5 metrov, ktorý naznačoval, že muža transportovala akási neznáma sila. V kruhu údajne potom nerástla roky žiadna vegetácia. O sedem mesiacov neskôr jeho deti, ktoré sa hrali neďaleko tohto miesta, počuli hlas svojho otca, ako na nich volá. Hlas bol však veľmi slabý a akoby prichádzal z veľkej diaľky. Potom ho už viac nepočuli.

Príbeh v tomto znení sa stal známy hlavne v 50. a 60. rokoch vďaka časopisu Fate. Následne sa viacero bádateľov pokúšalo nájsť po tejto bizarnej udalosti reálne stopy, no bezvýsledne. Nenašli sa žiadne záznamy z novín 19. storočia, ktoré by o prípade písali. Vyzeralo to dokonca, že žiaden David Lang a dokonca ani sudca Peck nikdy neexistovali.

V 70. rokoch sa vyšetrovatelia spojili s knihovníkom v Tennessee, aby zistili, na čom sa legenda zakladá. Knihovník im povedal, že ľudia príbeh pripisujú známemu vtipkárovi a podvodníkovi menom Joseph Mulhattan (alebo Mulholland), ktorý v Tennessee v tom čase žil. Mulhattan si vraj príbeh vymyslel, keď sa zúčastnil akejsi súťaže v klamaní, na čo sa historka stala akousi miestnou legendou. I napriek týmto informáciám sa však nevie, či príbeh pochádza od Mulhattana. Špekulovalo sa tiež o tom, že príbeh bol inšpirovaný poviedkou známeho spisovateľa Ambrose Bierca "The Difficulty of Crossing a Field," ktorú Bierce publikoval v zbierke Can Such Things Be? v roku 1893. Pôvod legendy je teda dodnes neznámy a keďže sa nenašli žiadne pevné dôkazy, považuje sa skôr za výmysel. Vždy je tu však šanca, že na nej je niečo pravdivé. To už pravdepodobne zostane navždy záhadou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára