9. mája 2013

Astronaut z Cumberlandu

Písal sa 23. máj 1964, keď sa požiarnik menom Jim Templeton z anglického Carlisle vydal spolu s rodinou do oblasti zvanej Burgh Marsh na výlet. Burgh Marsh bola známa hlavne tým, že v tejto oblasti roku 1307 zomrel kráľ Edward I. na úplavicu, keď sa vracal zo Škótska. Jim bol amatérskym fotografom a jeho cieľom bolo urobiť zopár fotiek svojej 5-ročnej dcéry Elizabeth v prírode. Nikto však netušil, že po vyvolaní sa na fotke okrem jeho dcéry objaví aj niekto, kto tam vôbec nepatrí.

O pár dní šiel Jim fotky vyvolať. Všetky vyšli dobre, no pracovník, ktorý fotky vyvolával, poznamenal, že je škoda, že na jednej z nich sa do záberu dostal iný človek. Jim najprv netušil, o čom hovorí, no keď sa na fotku pozrel bližšie, všimol si niečo neobvyklé. Za jeho dcérou na jedinej z troch fotiek bolo vidieť záhadnú postavu, ktorá bola oblečená v akejsi svetlej kombinéze s prilbou, a celkovo pripomínala astronauta. Jim si však pri fotografovaní nikoho nevšimol a všetci prítomní prisahali, že v okolí sa okrem nich nenachádzal nikto, iba dve staršie ženy v aute neďaleko.

Tu sa by sa tento príbeh mohol končiť, no nestalo sa tak. Fotografia sa dostala najskôr do miestnych a neskôr i do národných novín. Prešla cez oddelenie polície v Carlisle, ktorí ju poslali do Penrithu. Tam ju experti z firmy Kodak analyzovali a neskôr potvrdili, že fotografia nebola nijak upravovaná.

Onedlho Jima dokonca kontaktovali jedny austrálske noviny, ktoré od neho žiadali kópiu negatívu. Krátko na to ho kontaktovali technici z projektu "Blue Streak," ktorí mu oznámili, že podobné postavy vo svetlých kombinézach videli pri rampách na rakety v ten istý deň. Woomera v Austrálii bola odpaľovacia základňa rakiet veľkého vesmírneho projektu "Blue Streak." Keď bolo miesto neskôr prehľadané, nenašla sa už však žiadna stopa po votrelcoch a pracovník, ktorý incident nahlásil, bol poslaný domov. Táto udalosť sa prihodila na druhom konci sveta len pár hodín po tom, čo Jim spravil svoju záhadnú fotografiu.


Jim sa neskôr dozvedel, že rakety, ktoré projekt "Blue Streak" používa, sa vyrábajú v Anglicku – neďaleko oblasti Burgh Marsh. Autority dokonca ponúkli finančnú odmenu tomu, kto by dokázal vysvetliť to, ako sa postava na fotku dostala. Dodnes však odmena zostala nevyplatená. Samotnému Jimovi prišli tisícky listov s možnými vysvetleniami, no väčšina z nich vraj "nedávala veľa zmyslu."

Čo bolo ešte zvláštnejšie, Jima navštívili dvaja cudzinci v čiernych oblekoch a v čiernom aute, ktorí vraj boli z vlády. Vyzdvihli si ho priamo z pracoviska a požadovali od neho, aby ich zaviedol na miesto, kde fotografiu spravil. Pýtali sa ho na špecifické detaily: aké bolo počasie, či v tom čase videl iných ľudí alebo zvieratá a podobne. Potom sa mu snažili nahovoriť, že všetko bol podvrh, no Jim s tým nesúhlasil. Cudzincov to však nahnevalo a tak ho vysadili priamo v krajine, 5 míľ od miesta jeho pracoviska na hasičskej stanici, kde sa Jim musel vrátiť pešo.

Asi o rok na to sa Jim s Elizabeth znova na miesto vybrali, aby spravili ďalšie fotografie. Keď ich však chceli vyvolať, negatívy sa im vrátili nespracované. Jim nakoniec musel fotky vyvolať pod menom jeho susedov. Fotografia sa stále považuje za autentickú, no nevysvetlenú, a dodnes priťahuje pozornosť mnohých ufológov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára