4. mája 2013

Felicia Felix-Mentor - skutočná zombie?

Povery vravia, že zombie sú oživené mŕtvoly, ktoré boli vykopané zo svojich hrobov, aby slúžili čarodejníkom, ktorí ich oživili. V niektorých oblastiach Haiti, odkiaľ zombie pochádzajú, je strach z nich taký veľký, že mŕtvemu krátko po smrti amputujú nohy, aby sa nemohol postaviť, ak by sa z neho neskôr stal zombie. Dnes sa však tieto povery vysvetľujú vedeckejšie. Americký etnobotanik Wade Davis v 80. rokoch vyslovil teóriu, že "zombies" sú v skutočnosti iba nadopovaní zmesou tetrodotoxínu, ktorý sa získava z jedovatej ryby fugu, a látkami z jedovatého kra menom durman. Kombináciou týchto látok upadne obeť do stavu podobného tranzu.

Pravdepodobne najslávnejšou "zombie" sa stala žena menom Felicia Felix-Mentor. Bola nájdená roku 1936 ako sa bezcieľne túla dedinou Ennery na ostrove Haiti. Bola však vo veľmi zlom stave. Jej oči boli opuchnuté, mihalnice jej vypadali, bola bosá a oblečená v špinavých handrách a nemohla zniesť priamy pohľad na slnko. Táto úbohá žena čoskoro upútala pozornosť okoloidúcich a dedinou sa začala šíriť hystéria. Žena sa dostala až na neďalekú farmu a tvrdila, že tam žije jej otec. Rodina Mentorových, ktorej farma patrila, neskôr potvrdila, že žena sa podobá na ich dávno zosnulú príbuznú Feliciu, ktorá umrela roku 1907 vo veku 29 rokov na neznámu chorobu.

Rodina teda vzala ženu dnu, no onedlho sa jej zdravie zhoršilo a tak ju vzali do nemocnice. Doktor, ktorý ju obhliadal, skonštatoval o jej stave nasledujúce: "Jej občasné výbuchy smiechu boli bez akýchkoľvek emócií a často o sebe hovorila v tretej osobe. Stratila akýkoľvek pojem o čase a nemala záujem o okolitý svet." Žena o sebe nevedela poskytnúť základné údaje, nevedela, ako sa volá, odkiaľ pochádza či kde bola predtým. Všetky jej odpovedel boli irelevantné a nejasné.

Žena však o niekoľko týždňov umrela a nikto sa nevedel zhodnúť na tom, čo sa jej vlastne prihodilo. Doktori vraveli, že trpela akousi neznámou chorobou, ostatní zas, že sa vrátila z ríše mŕtvych alebo že na ňu bola uvrhnutá akási kliatba. Zosnulá Felicia dokonca krívala kvôli zlomenine, ktorú kedysi utrpela, no doktori po obhliadke rentgenom u ženy žiadnu zlomeninu nenašli. Doktor menom Louis P. Mars teda veril, že žena pravdepodobne ani nebola Felicia, iba obeť schizofrénie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára