26. júna 2013

Prízračné šelmy vo Veľkej Británii

Zdá sa byť veľmi nepravdepodobné, žeby sa v tak husto zaľudnenej krajine akou je Veľká Británia voľne potulovali veľké mačkovité šelmy bez toho, aby si ich ľudia všimli. Vyzerá to však, že opak je pravdou. Prízračné mačky, alebo neznáme veľké mačky, ako ich dnes viacerí označujú, sú pre podnebie britskej krajiny raritou a svedectiev o nich je mnoho. Pumy, gepardy, pantery či levice – sú tieto šelmy na britských ostrovoch len náhodne vypustenými zvieratami, alebo ide o čosi viac?

Prvé pozorovania
Spisovateľ a novinár William Cobbett vo svojej knihe "Rural Rides" z 60. rokov 18. storočia spomína príhodu z detstva, v ktorej opisuje nadpriemerne veľkú mačku, ktorá vliezla do dutého stromu blízko opátstva Waverley v panstve Surrey. Neskôr si pri návšteve Kanady všimol severoamerického rysa, ktorý "sa podobal na mačku z Waverley". Iná historická správa o pozorovaní "rysa" sa objavila v novinách "The Times" v roku 1827.

Surreyská puma a Exmoorská šelma
Moderné pozorovania sa datujú od konca 50. rokov 20. storočia. Roku 1959 videl pán Burningham počas jazdy cez krajinu obrovskú mačku, ktorá prebehla cez cestu. Jej veľkosť prirovnal k dospelému labradorovi, no jej chôdza pripomínala mačkovitú šelmu. Prvé "oficiálne" pozorovanie šelmy, ktorá dostala pomenovanie "Surreyská puma", sa však odohralo 16. júla 1962. Správca vodnej nádrže menom Ernie Jellett zbadal zviera "podobné leviemu mláďaťu", ktoré prenasledovalo králika. Na výšku malo cca 60 cm, malo plochú tvár a veľké laby a bolo svetlej hnedej farby. Jellett poznamenal, že určite nešlo o psa či líšku. Počas dvoch rokov od pozorovania Ernieho Jelletta sa na miestnej polícii nazhromaždilo 362 údajných pozorovaní zvieraťa podobného pume.

Edward Blanks, správca farmy Bushylease, v okolí ktorej bola puma najčastejšie pozorovaná, poslal loveckých psov, aby stopu zvieraťa sledovali. Tie však v strachu odmietli počúvať. Nad miestami výskytu zvieraťa boli v noci vraj viditeľné svetlá na oblohe, čo môže naznačovať, že zviera malo nadprirodzený pôvod a nepatrilo do klasickej kryptozoologickej kategórie. Roku 1964 počuli miestni v noci príšerné zavýjanie. Onedlho bol v lese neďaleko nájdený roztrhaný mladý býk, pričom na jeho tele boli viditeľné veľké rany po ostrých zuboch. Veterinár, ktorý zviera obhliadal, potvrdil, že rany spôsobilo akési zviera, ktoré sa na britských ostrovoch vôbec nevyskytuje.



Pustá planina menom Exmoor v Devone na juhu Anglicka sa taktiež pýši svojou veľkou neznámou šelmou. Existuje mnoho očitých svedectiev o existencii tohto zvieraťa, no niektorí ho považujú iba za folklór a legendu. Prvé pozorovania sa odohrali v 70. rokoch, ale medzi najznámejšie patrili tie z roku 1983, keď farmár zo South Moltonu prišiel behom troch mesiacov o viac ako 100 oviec, ktoré boli násilne zabité uhryznutím do krku. Šelmu vraj videli i na love rýb a jej útočiskom mala byť podľa miestnych stará baňa niekde na vresoviskách. Svedkovia zviera popisovali ako pumu alebo pantera, na dĺžku meralo 1,2 až 2,4 metra, pri chôdzi sa držalo nízko pri zemi a vedelo vraj s ľahkosťou preskakovať ploty vysoké 1,8 metra. Farba srsti sa líšila podľa jednotlivých svedectiev, niektorí uvádzali, že bola čierna alebo tmavohnedá, iní zas uviedli sivú. Tieto odlišnosti viedli kryptozoológov k teóriám, že sa jedná o viacero podobných šeliem.

Exmoorsku šelmu sa taktiež podarilo viackrát vyfotografovať. Roku 1989 sa objavila fotka rodiny Lewisových, na ktorej vidno veľkú mačku, ktorá má črty podobné pume i panterovi zároveň. Skeptici poukazovali na to, že na fotkách nie je vidieť žiadne iné zviera ani predmet, ku ktorým by sa šelmu dalo prirovnať, čo môže byť zavádzajúce v určovaní veľkosti zvieraťa. Na inej fotke zas vidno nejasnú tmavú siluetu, ktorá skôr pripomína veľkého čierneho psa.

Existuje mnoho ďalších pozorovaní, ktoré hovoria o "gepardovi" z kopca Shooters Hill, panterovi zo Sheppey, alebo hybridnej mačke zo škótskeho Kellasu. Pozorovania pokračujú dodnes, pričom posledné sa odohralo v malej dedinke v roku 2013, kde miestni videli veľkú čiernu mačku, ktorá preskočila vysoký plot a odbehla do poľa. Na mieste sa našli aj stopy, ktoré však boli na domácu mačku príliš veľké.

Vysvetlenia o pôvode
Keď sa v televízii objavili fotografie niektorých veľkých šeliem, veľa ľudí ich považovalo za autentické a existenciu týchto zvierat pripustili. Ale odkiaľ sa teda berú? Mnoho ľudí zastáva prirodzené logické vysvetlenia o tom, že ide o zvieratá, ktoré ušli zo ZOO, cirkusu alebo zo súkromného chovu. V čase, keď sa pozorovania odohrali, však nikto takéto úteky nenahlásil, a i keby úteky ostali nenahlásené, je zvláštne, žeby sa také veľké šelmy pohybovali krajinou bez povšimnutia tak dlho. Zoológovia sa prikláňali k názorom, že ide o hybridné zvieratá, ktorá vznikli skrížením skrotených šeliem s britskou divokou mačkou. I tak však väčšina ľudí verí, že ide o cudzie druhy. Surreyská polícia dokonca v 60. rokoch i napriek fyzickým dôkazom (výkaly, stopy, chlpy) považovala stovky správ o pumách za halucinácie, masovú hystériu či chybnú identifikáciu. Pri rozsiahlych pátracích akciách nebolo nikdy ani jedno zo zvierat odchytené. Podivné útoky na dobytok a neuveriteľná schopnosť týchto zvierat objaviť sa a zasa zmiznúť na rôzne vzdialených miestach nás teda nútia zamyslieť sa nad tým, či tieto zvieratá predsa len nežijú v nejakom inom rozmere, než je ten náš.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára